Siirry sisältöön
Lahjoita

Kiitos, kun uskoit minuun

08.11.2019

Jaa

Lasten ja nuorten säätiön HuippuHarkka tarjoaa nuorille onnistumisen kokemuksia työelämästä. Jotta saamme nuoret mukaan yhteiskuntaan ja työelämään, meidän on taattava, että kokemus työelämästä on myönteinen. Yksikin ele voi olla merkityksellinen. Jokainen kohtaaminen vaikuttaa siihen, millaiseksi nuoren tulevaisuus rakentuu. Lue, kuinka Lasten ja nuorten säätiön asiantuntija Sara Peltola avaa käänteentekevien ihmisten ja tilanteiden merkitystä nuoren elämässä.

Kirjoittanut

Sara Peltola

Missä minä olisin ilman sinua? Sitä mietin useasti kohdatessani entisiä työnantajiani, mentoreitani ja kannustajiani. Ihmisiä, jotka ovat tarjonneet mahdollisuuksia ja rohkaisseet tarttumaan niihin. 

Kesällä 2019 julkaistun e2 Tutkimuksen ”Mä koitan itse selviytyä kaikesta – tutkimus työn ja koulutuksen ulkopuolella olevista nuorista” -raportin mukaan työ on tärkeä tulevaisuuden tavoite työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille. Työelämään kiinnittyminen koetaan kuitenkin vaikeaksi. ”Haluaisin johonkin töihin, mutta vaaditaan sitä työkokemusta, mut ku mulla ei ole sitä työkokemusta, kun en mä pääse töihin”, murehtii yksi haastatelluista nuorista.  

Myös oma työurani lähti liikkeelle takamatkalta koulukiusattuna työttömän yksinhuoltajan lapsena. Lehtien jakamisen, puhelinmyynnin ja kahvilan työntekijänä toimimisen kautta pääsin ponnistamaan toisenlaiseen tulevaisuuteen. Kiitos tästä kuuluu niille ihmisille, jotka antoivat mahdollisuuden näyttää omaa osaamistani silloinkin, kun siihen ei ollut paperilla mitään syytä.  

Tälläkin hetkellä moni nuori alkaa virittäytyä alkuvuoteen ja kesätyöpaikan etsimiseen. Itse tienatun rahan lisäksi olennaista kesätyökokemuksessa on mahdollisuus oppia omista vahvuuksista ja kiinnostuksen kohteista (HS 21.3.2019) Kesätöiden lisäksi on kuitenkin tärkeää tarjota mahdollisuuksia tutustua käytännön työelämään ympäri vuoden.  

Jos haluamme viedä nuoren tarinaa eteenpäin ja kannustaa häntä tavoittelemaan unelmiaan, pelkästään työkokemus ei riitä. Tarvitaan myönteisiä kokemuksia työelämästä. Nuoret ansaitsevat kokemuksia välitetyksi tulemisesta, yhteisöön kuulumisesta ja onnistumisesta vastoinkäymisistä huolimatta. Vaikka tilanne näyttäisi kuinka synkältä, ei kannata aliarvioida yksittäisen välittävän ihmisen voimaa (HS 5.6.2019) Jokainen kohtaaminen vaikuttaa siihen, millaiseksi nuoren tulevaisuus rakentuu. 

Jokainen meistä rakentaa elämäänsä yhdessä muiden kanssa. Ketä sinä haluaisit kiittää siitä, että hän uskoi sinuun? Miten sinusta voisi tulla toisen henkilön oman tarinan käännekohta? 

Me Lasten ja nuorten säätiössä tarjoamme tähän työvälineitä ja tukea. HuippuHarkka-konseptin avulla rakennamme siltoja paikallisten yritysten ja nuorten välille. Jos satuit lukemaan tämän jutun, tartu tilaisuuteen ja kysy meiltä lisää. Tämä voi olla se sattuma, joka tekee sinusta käänteentekijän. 

Lue lisää HuippuHarkasta: www.nuori.fi/huippuharkka

Tai ota suoraan yhteyttä Sara Peltolaan, niin suunnitellaan yhdessä, miten teidän yrityksenne voi olla osa HuippuHarkkaa: 

Sara Peltola
p. 040 745 8104
sara.peltola(at)nuori.fi 

Viittaukset: 

“Mä koitan itse selviytyä kaikesta” -tutkimus työn ja koulutuksen ulkopuolilla olevista nuorista (e2 Tutkimus 2019)

Alle 18-vuotiaan työllistäminen on vastuullinen teko (HS 21.3.2019)

13 vuotta syrjässä elämästä (HS 5.6.2019)

Jaa

Lue lisää

Tulevaisuusajattelun taidot laajentavat näköaloja oman polun mahdollisuuksista

Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusselosteKeräyslupa

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö