Siirry sisältöön
Lahjoita

Työn tulevaisuudet – tulevaisuuslukutaitoa perusopetuksen ja toisen asteen opinto-ohjaajille

Maksuttomassa koulutuskokonaisuudessa opinto-ohjaajat perehtyvät työn tulevaisuuksiin ja kehittävät omaa tulevaisuuslukutaitoaan. Koulutus järjestetään webinaareina.

Opinto-ohjaajille tarkoitetussa koulutuksessa syvennytään työn vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin ja niiden taustalla vaikuttaviin megatrendeihin sekä tarkastellaan sitä, miten työ itsessään muovaa tulevaisuutta. Koulutuskokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä oman tulevaisuusajattelun äärelle, vahvistaa omaa tulevaisuuslukutaitoaan ja hankkia uusia työkaluja käsitellä työn tulevaisuuksia omien ohjattavien kanssa.   

Koulutuksessa opinto-ohjaajat perehtyvät työn tulevaisuuksiin ja kehittävät omaa tulevaisuuslukutaitoaan

Työ ja työelämä ovat voimakkaassa murroksessa. Globaalit megatrendit kuten ekologinen jälleenrakennus, digitalisaatio, väestön ikääntyminen ja kaupungistuminen muuttavat työn sisältöjä, sen tekemisen tapoja, organisointia ja johtamista sekä työssä tarvittavia taitoja ja osaamista. Työn murroksen seurauksena vanhoja ammatteja katoaa, uusia syntyy ja vanhat muuttavat muotoaan.

Työ ei ainoastaan muutu maailman mukana, vaan se on itsessään tulevaisuutta muokkaava muutosvoima. Ennen kaikkea ekologinen jälleenrakennus, eli tarve sovittaa ihmisyhteiskuntien tulevaisuus yhden maapallon materiaalisiin reunaehtoihin, määrittää hallitsevalla tavalla mitä ja miten työtä tehdään tulevaisuudessa. Ekologinen jälleenrakennus haastaa vakiintuneet tapamme ajatella työtä ja työelämää sekä työllisyys- ja talouspolitiikkaa.  

Miltä näyttää murroksen jälkeinen työ ja työelämä? Millaisia tulevaisuuksia työlle on kuviteltavissa? Entä millaista tulevaisuutta haluamme tavoitella ja millaista työtä sen rakentaminen edellyttää? Mitä tapahtuu oppimiselle ja osaamiselle tulevaisuudessa?

Perusopetuksen ja toisen asteen opinto-ohjaajille tarkoitetussa koulutuksessa tehdään tutkimusmatka työn vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin ja perehdytään vierailevien huippuasiantuntijoiden johdolla työn murroksen taustalla vaikuttaviin megatrendeihin. Osallistujat kehittävät omaa tulevaisuuslukutaitoaan ja pohtivat omaa tulevaisuussuhdettaan. Tuliaisiksi tutkimusmatkalta osallistujat saavat tietoja ja työvälineitä, joiden avulla tulevaisuutta voi käsitellä omien ohjattavien kanssa.  

Koulutus koostuu webinaareista ja tulevaisuustyöpajoista

Verkkokoulutus alkaa huhtikuussa ja päättyy marraskuussa 2022. Koulutuskokonaisuus koostuu kaikille osallistujille yhteisestä aloituswebinaarista, kahdesta teemawebinaarista sekä pienemmissä ryhmissä toteutettavista tulevaisuustyöpajoista. Työpajat toteutetaan Howspace-oppimisympäristössä.

Webinaareissa osallistujat perehtyvät tulevaisuuksien tutkimiseen, työn murroksen ja sen taustalla vaikuttaviin megatrendeihin Tulevaisuuskoulun omien asiantuntijoiden sekä vierailevien eturivin tutkijoiden johdolla. Koulutuksen vierailevina asiantuntijoina toimivat työn ja työelämän tutkija Pasi Pyöriä, tutkimusjohtaja Elina Kiiski-Kataja Ellun Kanoista, monitieteisen BIOS-tutkimusyksikön tutkija Paavo Järvensivu ja Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan apulaisprofessori, kestävyystutkija Arto O. Salonen.

Lisäksi webinaareissa vierailevat Tulevaisuuskoulun yrityskumppaneiden vapaaehtoiset, jotka kertovat ja keskustelevat työn murroksesta oman työnsä sekä edustamiensa yritysten näkökulmasta.

Webinaarien välissä opinto-ohjaajat osallistuvat kahteen pienryhmissä tapahtuvaan työpajaan, joissa he tutustuvat tulevaisuudentutkimukseen ja taiteen ja luovien menetelmien hyödyntämiseen ohjaustyössä. Lisäksi osallistujat harjoittelevat niiden soveltamista käytännössä.

Koulutus on osallistujille maksuton ja avoin kaikille lukioiden opinto-ohjaajille ympäri Suomen.

Aikataulu

  • Aloituswebinaari: 5.4. klo 9–12 (asiantuntijoina Pasi Pyöriä ja Paavo Järvensivu)
  • Syventävä teemawebinaari: 17.5. klo 9–11
  • Työpajaryhmät keväällä: 21.4. / 28.4. / 5.5. / 12.5. klo 9–15 (näistä valitaan yksi)
  • Työpajaryhmät syksyllä: 30.8. / 1.9. / 4.10. / 6.10. klo 9–15 (näistä valitaan yksi)
  • Päätöswebinaari: 11.10. klo 9–11 (asiantuntijana Arto O. Salonen)

Puhujat

Otto Tähkäpää

Tulevaisuusasiantuntija, Tulevaisuuskoulun johtaja

Paavo Järvensivu

Tutkija, BIOS-tutkimusyksikkö

Elina Kiiski-Kataja

Tutkimusjohtaja, Ellun kanat

Pasi Pyöriä

Tutkija, Tampereen yliopisto

Arto O. Salonen

Sosiaalipedagogiikan apulaisprofessori, kestävyystutkija, Itä-Suomen yliopisto

Lisätietoja Tulevaisuuskoulun koulutuksista

Paula Tyrväinen

Tulevaisuuskoulun ohjelmapäällikkö

paula.tyrvainen@nuori.fi

Koulutuskokonaisuutta rahoittaa Opetushallitus ja se on osa Tulevaisuuskoulun toimintaa.

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusselosteKeräyslupa

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö