Siirry sisältöön

Tulevaisuuskoulu

Tulevaisuuskoulun toiminta tavoittaa vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria sekä opettajia ja muita kasvattajia ympäri Suomea.

Millaisia taitoja, osaamista ja kyvykkyyksiä nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa, jota leimaa epävakaus, epävarmuus ja monimutkaisuus?

Kasvatus ja koulutus ovat uudenlaisen haasteen edessä, kun globaalit megatrendit, kuten ekologinen jälleenrakennus, teknologian kehitys, työn murros ja väestön ikääntyminen muuttavat maailmaa nopeammin ja perusteellisemmin kuin kenties koskaan aikaisemmin.

Nuoret kasvavat siis tulevaisuuteen, joka on radikaalisti erilainen kuin nykyhetki. Tulevaisuuskoulussa nuoret oppivat taitoja ja tietoja, jotka auttavat kohtaamaan nopeasti muuttuvan ja epävarman tulevaisuuden sekä vaikuttamaan sen muotoutumiseen. Opettajille ja kasvattajille Tulevaisuuskoulu tarjoaa tukea ja työvälineitä, joiden avulla tulevaisuuden voi ottaa osaksi omaa opetusta ja työtä.

Nuorten tulevaisuuslukutaitoa kehittämällä Tulevaisuuskoulu pyrkii antamaan nuorille edellytykset kohdata millainen tulevaisuus tahansa sekä vahvistamaan nuorten luottamusta tulevaisuuteen ja omaan pärjäämiseensä riippumatta siitä, mitä yllättävää tai odottamatonta tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Toiminnan tavoitteena on ennen kaikkea vahvistaa nuorten niin sanottua proaktiivista tulevaisuussuhdetta, eli kykyä ja halua saada aikaan muutosta kohti parempaa, kestävämpää tulevaisuutta.

Opettajille, opettajaksi opiskeleville sekä muilla kasvatusalan ammattilaisille Tulevaisuuskoulu tarjoaa erilaisia tulevaisuusaiheisia koulutuksia, luentoja ja työpajoja. Ne tarjoavat osallistujille tietoa tulevaisuudentutkimuksesta, tulevaisuuskasvatuksesta ja tulevaisuuteen liittyvistä ajankohtaisista ilmiöistä ja kehityskuluista sekä työkaluja, joiden avulla tulevaisuuden voi ottaa osaksi omaa opetusta ja työtä.

Tulevaisuuskoulun toiminta tavoittaa vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria sekä opettajia ja muita kasvattajia ympäri Suomea.

Nyt käynnissä

Kohti ekologista jälleen­rakennusta – valmennus­ohjelma rehtoreille

Valmennus­ohjelmassa rehtorit saavat työkaluja, joiden avulla oppilaitokset voivat olla mukana ekologisessa jälleen­rakennuksessa.

Lue lisää

Päättyneet hankkeet

Tulevaisuus­koulu lukioissa

Hanke tarjosi lukion opinto-ohjaajille ja lukiossa opiskeleville nuorille tutkimusmatkan työn tulevaisuuksiin.

Toivoa tulevaisuudesta

Koulutimme 16–19-vuotiaita nuoria signaalitiedustelijoiksi, jotka osaavat tunnistaa positiivisia signaaleja tulevaisuudesta. Signaalitiedustelijat vetivät aiheeseen liittyviä työpajoja alueensa yläkouluissa.

Tulevaisuus­koulu

Kesto: jatkuva

Kohderyhmä: ala- ja yläkouluikäiset sekä lukioikäiset lapset ja nuoret sekä opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset

Rahoittaja: eri rahoittajia

Osallistuvien lukumäärä: tuhansia nuoria ja nuorten kanssa työskenteleviä vuosittain

Toiminta-alue: koko Suomi

Miksi perustit Tulevaisuus­koulun, Otto Tähkäpää?

“Kuulin tulevaisuudentutkimuksesta ensi kerran kauan sitten aloitellessani yliopisto-opintojani. Pidin ensin koko ajatusta hassuna, sillä ajattelin sen olevan kristallipalloon tuijottelua. Ajatus ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan.”

Lue koko tarina

Kysy lisää Tulevaisuus­koulusta

Tulevaisuusasiantuntija

Otto Tähkäpää

otto.tahkapaa@nuori.fi

044 305 2174

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotTietosuojaselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö