Siirry sisältöön

Tulevaisuus­koulu

Tulevaisuuskoulu on lapsille ja nuorille sekä heidän kanssaan työskenteleville kasvattajille tarkoitettu taiteellinen ja toiminnallinen tutkimusmatka vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin.

Tutustu Tulevaisuuskoulun ajankohtaiseen toimintaan

Mikä?

Tulevaisuuskoulu on lapsille ja nuorille sekä heidän kanssaan työskenteleville opettajille ja muille kasvattajille tarkoitettu taiteellinen ja toiminnallinen tutkimusmatka tulevaisuusajattelun ja ennakoinnin perusteisiin.

Miksi?

Nopeasti muuttuvassa, monimutkaistuvassa ja epävarmemmaksi käyvässä tulevaisuudessa tarvitaan henkilökohtaista ennakointi- ja muutoskyvykkyyttä. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikista lapsista tai nuorista pitäisi tulla tulevaisuudentutkijoita, mutta ennakointi- ja tulevaisuustaitojen kehittämisestä on hyötyä kaikille. Tulevaisuuskoulun tarkoituksena on tuoda tulevaisuudentutkimus ja sen menetelmät kaikkien lasten ja nuorten ulottuville taiteellisen, tutkivan ja toiminnallisen oppimisen menetelmiä käyttäen.

Mitä?

Tulevaisuuskoulun tarkoituksena on antaa lapsille ja nuorille edellytykset kohdata nopeasti muuttuva tulevaisuus ja ottaa osaa sen rakentamiseen. Tavoitteena on vahvistaa luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen riippumatta siitä, minkälaiseksi tulevaisuus muotoutuu. Pyrkimyksenä on ennen kaikkea vahvistaa proaktiivista tulevaisuussuhdetta eli kykyä ja halua tarttua toimeen toivotun muutoksen aikaansaamiseksi.

Miksi Tulevaisuuskoulu perustettiin?

Ekologinen kriisi on mielikuvituksen kriisi.

1. Tulevaisuus ei ole kestävä

Nykyinen kestämätön kehitys uhkaa tulevien sukupolvien hyvinvointia. Sen suunnan muuttaminen edellyttää, että kykenemme kuvittelemaan ihmiskunnalle kokonaan uudenlaisen, yhden maapallon materiaalisiin reunaehtoihin mahtuvan tulevaisuuden. Tarvittaisiin 3,8 maapallon resurssit, jos kaikki maapallon asukkaat eläisivät kuin suomalaiset.

2. Maailman muutosvauhti kiihtyy

Nuoret kasvavat maailmassa, joka muuttuu kiihtyvällä nopeudella ja kamppailee monen murroksen keskellä. Tulevaisuus, jonka nuoret tulevat kohtaamaan on radikaalisti erilainen kuin nykyhetki. Erään yleisen arvion mukaan nyt koulunsa aloittavista lapsista 65 %  tulee aikanaan päätymään töihin, joita ei ole vielä olemassa.

Maailma on murroksessa.
Nuorten tulevaisuususko horjuu.

3. Nuorten tulevaisuus­usko horjuu

Tulevaisuuteen liittyvä epävakaus ja epävarmuus sekä erilaiset kriisit ovat horjuttaneet nuorten uskoa tulevaisuuteen. Havainto on huolestuttava, sillä usko tulevaisuuteen on inhimillisen hyvinvoinnin ja pärjäämisen edellytys. Suomalaisista nuorista 25 % suhtautuu optimistisesti maailman tulevaisuuteen.

Keitä me olemme?


Paula Tyrväinen

Ohjelmapäällikkö

paula.tyrvainen@nuori.fi

040 530 2988

Ilpo Rybatzki

Taidekasvattaja, AD

ilpo.rybatzki@nuori.fi

Otto Tähkäpää.

Otto Tähkäpää

Tulevaisuusasiantuntija

otto.tahkapaa@nuori.fi

044 305 2174

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme alla olevalla lomakkeella, niin saat Tulevaisuuskoulun ajankohtaiset kuulumiset suoraan sähköpostiisi.

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö