Siirry sisältöön
Lahjoita

Sirkuksesta siivet elämään

Maahanmuuttajille ja erityisesti vasta maahan tulleille nuorille oman paikan löytäminen uudessa kotimaassa voi olla haastavaa. Osallisuutta ei synny ilman onnistumisen ja yhdessä jakamisen kokemuksia. Sirkuksesta siivet elämään -toiminnassa maahanmuuttajanuoret saivat osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia, oppivat suomen kieltä ja vahvistavat itsetuntoa, sosiaalisia taitoja ja rohkeutta toimia sirkuksen keinoin.

Hanke on päättynyt.

Vuosina 2018–2020 hankkeeseen osallistui 897 nuorta Lappeenrannassa, Tampereella ja Vantaalla. Lisäksi välituntisirkuksissa ja muissa vapaamuotoisista sirkustapahtumissa kohtasimme nuoria yhteensä 1 970 kertaa. 

Joka neljäs ilman työ- ja koulutuspaikkaa olevista nuorista on ulkomaalaistaustainen. Jos kielitaito on heikko, voi omaa tulevaisuutta suomenkielisessä yhteiskunnassa olla hankala suunnitella. Sirkuksesta siivet elämään -hankkeen tavoitteena oli helpottaa nivelvaiheessa olevien nuorten siirtymistä jatkopoluille, kuten harrastuksiin, vapaaehtoistoimintaan ja lopulta työelämään. 

Hankkeessa mukana olevissa kunnissa maahanmuuttajataustaiset nuoret osallistuivat sirkustyöpajoihin, välituntisirkukseen ja avoimiin harjoituksiin. Luovan toiminnan avulla nuoret löysivät omia vahvuuksiaan ja vahvistivat itsetuntoaan. He oppivat sosiaalisia taitoja ja saivat rohkeutta ja positiivisia osallisuuden kokemuksia. Samalla he myös oppivat suomen kieltä ja kulttuuria. 

Hankkeessa kehitettiin sosiaalisen sirkuksen menetelmiä osana maahanmuuttajatyötä, koulutettiin maahanmuuttajanuorten kanssa toimivia ammattilaisia ja julkaistiin kielenoppimiseen ja kototutumiseen sopivia sosiaalisen sirkuksen harjoitteita. 

Sirkuksesta siivet elämään toteutettiin Suomen Nuorisosirkusliiton , Nuorisotutkimusseuran Kulttuurikeskus PiiPoon Sirkus Magentan Sorin Sirkuksen  ja Taidekoulu Estradin  kanssa. Neljä viimeistä esittävän taiteen organisaatiota tekivät hankkeessa yhteistyötä Lappeenrannan, Tampereen ja Vantaan kuntatoimijoiden kanssa. Sirkuksesta siivet elämään -hankkeen rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ja Lappeenrannan, Tampereen ja Vantaan kunnat. Hanketta Suomessa hallinnoiva viranomainen on ELY-keskus.

Sirkuksesta siivet elämään

Kesto: 2017–2020

Kohderyhmä: Koulujen valmentavaan opetukseen, kotoutumiskoulutukseen ja avoimiin ryhmiin osallistuvat maahanmuuttajataustaiset nuoret

Rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto, osallistuneet kunnat

Osallistuneiden lukumäärä: noin 900 osallistujaa työpajoissa, 1970 kohtaamista avoimissa tapahtumista

Toiminta-alue: Vantaa, Tampere, Lappenranta 

Lisätietoja

Koordinaattori

Linda Lopperi

linda.lopperi@nuori.fi

040 145 7447

Lue lisää hankkeesta

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö