Siirry sisältöön
Lahjoita

Sanoita parempi maailma lastensuojelu­yksiköissä

Lastensuojeluyksikössä asuvat nuoret kohtaavat usein mielenterveyden haasteita ja ongelmia sosiaalisissa suhteissa. Kun tähän lisätään vielä nopeasti muuttuvan maailman tuomat paineet, voi oman tulevaisuuden hahmottaminen olla nuorelle vaikeaa tai jopa mahdotonta. Työpajoissa lastensuojelun asuinyksiköissä asuvat nuoret kirjoittavat rap-lyriikoita elämästään ja tulevaisuudestaan. Nuorten tekstejä esitellään yleisölle avoimissa näyttelyissä ja kokoamalla niistä kirja.

Hankkeessa nuoret käsittelevät omaa elämäänsä ja tulevaisuuttaan sanataiteen keinoin.

Vuosina 2021–2023 Sanoita parempi maailma -hankkeeseen osallistuu 80 nuorta Helsingissä, Vantaalla, Hausjärvellä, Turussa, Askolassa, Oulussa ja Muhoksella. Lisäksi koulutamme mukana olevien lastensuojeluyksiköiden henkilökuntaa työpajojen sisältöihin ja menetelmiin, jotta he voivat olla mukana työpajoissa nuorten tukena ja jatkaa teemojen käsittelyä työpajajakson jälkeen.

Lastensuojeluyksiköissä asuvat nuoret ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa. He kohtaavat usein mielenterveydellisiä haasteita ja vaikeuksia toimia sosiaalisissa suhteissa. Kun näiden lisäksi ympärillä oleva maailma muuttuu nopeasti, voi oman tulevaisuuden hahmottaminen olla nuorelle vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Sanoita parempi maailma -hankkeen tavoitteena on lisätä nuorten uskoa omiin mahdollisuuksiinsa ja tulevaisuuteensa. Hankkeen myötä nuorten kyky toimia muiden kanssa helpottuu ja he ymmärtävät ympäristön merkityksen omalle hyvinvoinnilleen.

Nuorten teksteistä koottavan kirjan ja yleisölle avoimien näyttelyiden avulla hanke pyrkii vähentämään lastensuojeluyksiköissä asuviin nuoriin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Hankkeessa mukana olevat 13–17-vuotiaat nuoret osallistuvat rap- ja kirjoitustyöpajoihin. Yhdessä taiteilijaohjaajien kanssa nuoret kirjoittavat tekstejä omasta elämästään ja tulevaisuudestaan. Kirjoittamisen jälkeen nuoret käsittelevät tekstejä ryhmässä toistensa ja taiteilijaohjaajien kanssa. Työpajoissa nuorten luona vierailee myös julkisuudesta tunnettuja henkilöitä, kuten mediapersoona Seksikäs-Suklaa ja näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola kertomassa kasvutarinansa. Omalla tarinallaan he pyrkivät rohkaisemaan ja kannustamaan nuoria.

Yhdessä jaetut tekstit auttavat nuoria saamaan samastumispintaa omalle elämälleen ja kokemuksilleen. Samalla he oppivat ymmärtämään muiden osallistujien elämäntilanteita, mikä tukee asuinyksikön yhteisöllisyyttä.

Hankkeen aikana järjestetään näyttelyitä, jossa nuorten kirjoittamat tekstit ovat yleisön nähtävillä. Näyttelyiden ajankohdat ja paikkakunnat julkaistaan myöhemmin tällä sivulla ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi teksteistä koottu kirja julkaistaan vuonna 2023.

Rap-työpajojen taiteilijaohjaajat ovat rap-artisti Hanna Yli-Tepsa, (lava)runoilija, sanataideohjaaja Juho Kuusi, rap-artisti Kalle Niskanen, rap-artisti Aleksi Salmela sekä sanataideohjaaja, lastenkirjailija Veera Vähämaa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Humanan, Pelastakaa lapset ry:n, Vantaan ja Turun kaupunkien, Lastensuojelun keskusliiton, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja Hoivatien kanssa.

Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Mari-Anne Arpiainen, hankkeen projektipäällikkö:

Aiempien Sanoita parempi maailma -työpajojen  perusteella nuorilla on valtavan hieno kyky sanoittaa ajatuksiaan. En malta odottaa, että lastensuojeluyksiköissä asuvien nuorten tekstit ovat esillä ja nuoret pääsevät niiden kautta kertomaan omaa tarinaansa.”

Sanoita parempi maailma lastensuojeluyksiköissä

Kesto: 2021–2023

Kohderyhmä: lastensuojeluyksiköissä asuvat 13–17-vuotiaat nuoret

Rahoittaja: STEA

Osallistuvien lukumäärä: 80 nuorta

Toiminta-alue: Helsinki, Vantaa, Hausjärvi, Turku, Askola, Oulu ja Muhos

Lisätietoja

Mari-Anne Arpiainen.

Mari-Anne Arpiainen

asiantuntija

mari-anne.arpiainen@nuori.fi

044 777 2604

Liisi Virta

tuottaja

liisi.virta@nuori.fi

040 707 7763

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö