Skip to content
Donera

Skrivtävlingen Snälla hjältar

21.08.2020

Dela

Rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar riktar sig till finlandssvenska skolor och gäller årskurserna 1–9 i den grundläggande utbildningen.

Svenska folkskolans vänner lanserar en ny rit- och skrivtävling ”Snälla hjältar ” i samarbete med Moomin Characters, Förlaget och Svenska modersmålslärar­föreningen. Tävlingen görs i anslutning till Barn- och ungdomsstiftelsens Read Hour-kampanj, som kulminerar på internationella läskunnighetsdagen den 8 september klo 14–15. 

Skribentens rit- eller skrivförmåga bedöms inte, utan fokus ligger på hur tävlingens värderingar kommer till uttryck i bidraget. I juryn sitter bland andra författaren Maria Turtschaninoff och barnboksillustratören Jenny Lucander. 

I tävlingen premieras tre jämbördiga bidrag per årskurs. Samtliga 27 vinnare får ett bok- och produktpaket och får delta i en kulturdag i Helsingfors, som ordnas torsdagen den 22 oktober. Under kulturdagen deltar vinnarna bland annat i Helsingfors Bokmässa och besöker Tove Janssons ateljé. 

Tävlingstiden är 20.8—18.9.2020 och tävlingens vinnare offentliggörs 1.10.2020. Lärarna i de vinnande skolorna kontaktas under samma dag. Syftet med tävlingen är att stärka barn och ungdomars intresse för läsning, samt förståelse för diversitet, altruism och gemensamt ansvar. 

Instruktioner för tävlingen 

Årskurserna 1—2 deltar i tävlingen genom att rita en teckning eller måla en bild utgående från en uppläst berättelse, till exempel ett avsnitt ur en bok i Muminsviten. 

Årskurserna 3—9 deltar i tävlingen genom att skriva en uppsats utgående från en berättelse, till exempel ett avsnitt ur en bok i Muminsviten. Uppsatsen kan vara kort eller lång, och kan skrivas för hand eller på dator. Rekommenderad maxlängd är cirka 400 ord. Eleverna får läsa boken eller avsnittet ur boken själva, men arrangörerna rekommenderar att eleverna tar till sig berättelsen genom högläsning. 

Läs mer detaljerade instruktioner för tävlingen.  

Inlämningen av bidrag 

Skolan fungerar som lokal tävlingsanordnare och sänder in totalt fyra (4) bidrag till SFV: ett (1) tecknat/målat bidrag och tre (3) uppsatser. Tävlingen kan ordnas fysiskt i klassen eller på distans. Eftersom tävlingen arrangeras i anslutning till Read Hour-kampanjen, kan tävlingen med fördel arrangeras under kampanjens huvudevenemang, tisdag 8.9 kl. 14–15. 

Uppsatsbidragen skickas in som skannade filer per e-post till niklas.wahlstrom@sfv.fi

De ritade/målade bidragen skickas per post till: 
 
Niklas Wahlström 
Svenska folkskolans vänner 
Annegatan 12 A 24 
00120 Helsingfors 

Till samtliga bidrag bifogas information med elevens namn och årskurs, skolans namn och lärarens kontaktuppgifter. Genom att delta i tävlingen ger eleverna SFV och övriga tävlingsarrangörer rätt att publicera de vinnande bidragen och intervjuer med de premierade i sina egna kanaler. 

Share

Läs mer

Read Hour firades hösten 2022 i Finland och utomlands

År 2021 nådde kampanjen Read Hour rekordmånga ungdomar och blev internationell

Mumin-bolagets verkställande direktör tror att utan språk tappar man kontakten med sina egna känslor

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka
VerksamhetStiftelsenArtiklar
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Kontakta oss
Faktureringsuppgifter (på finska)

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö