Taidot elämään

Vahvoilla elämäntaidoilla kohti aikuisuutta

 

Taidot elämään -ohjelma vahvistaa nuorten elämäntaitoja ja työelämävalmiuksia taidetyöpajojen, coachauksen ja yritysyhteistyön keinoin.

Oman polun löytyminen ei ole helppoa. Joka vuosi monet nuoret eivät löydä peruskoulun päätyttyä itselleen sopivaa ammattikoulu- tai lukiopaikkaa. Myös monet keskeyttävät toisen asteen opinnot, sillä valittu suunta ei tunnu omalta tai esimerkiksi suomen kieli ei ole vielä riittävällä tasolla.

Näitä nuoria varten ovat VALMA-luokat. Noin lukuvuoden kestävän koulutuksen aikana nuoret saavat lähiopetusta, tukea oman polkunsa löytämiseen sekä itsetunnon, sosiaalisten taitojen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. Näitä elämäntaitoja kehitetään Taidot elämään -ohjelmassa.

”parasta, mitä mulle on tapahtunut koko koulun aikana”

Taidot elämään -toimintaan kuuluu kussakin VALMA-luokassa kaksi kertaa vuodessa järjestettävät taidetyöpajat. Näissä nuoret työskentelevät yhdessä taiteilijaohjaajien kanssa ja tuottavat esimerkiksi sirkusesityksen tai lyhytelokuvan. Työpajojen tehtävänä on vahvistaa nuorten sosiaalisia taitoja, itsetuntemusta sekä auttaa nuoria löytämään omia vahvuuksiaan.

Yhteistyö ammattikorkeakoulujen ja yritysten kanssa on olennainen osa toimintaa. Yritysten kanssa järjestetään koulu- ja yritysvierailuja. Lisäksi yrityksiä kannustetaan tarjoamaan nuorille harjoittelumahdollisuuksia, kuten työharjoittelu- ja kesätyöpaikkoja.  Ammattikorkeakoulujen kanssa tehtävä yhteistyö rakentuu coachauksen ympärille. Lasten ja nuorten säätiö valmentaa AMK-opiskelijoista coacheja, jotka toimivat VALMA-luokkalaisten tukijoina, ohjaajina ja kannustajina. Coachit ohjaavat nuorille elämäntaito- ja työelämätaitoaiheisia oppitunteja.

Lue lisää ohjelman taidetyöpajoista, yritysyhteistyöstä sekä AMK-yhteistyöstä sivupalkeista.

Yhteystiedot

Anna Wessman, projektipäällikkö: anna.wessman(at)nuori.fi, p. 040 147 3241

Mari-Anne Arpiainen, tuottaja: mari-anne.arpiainen(at)nuori.fi, p. 044 777 2604

Tilaa Taidot elämään -uutiskirje: Tilaa uutiskirje

 

Taidot elämään -ohjelma on käynnistynyt vuonna 2013 ja sillä rahoitus on vuoden 2018 loppuun. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee ohjelmaa Veikkauksen tuotoilla.