Taidot elämään

Vahvoilla elämäntaidoilla kohti aikuisuutta

Taidot elämään -toiminta on monialaista yhteistyötä VALMA-koulutuksessa opiskelevien 16–29-vuotiaiden nuorten kanssa. Nuoret vahvistavat osaamistaan, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tulevaisuudenuskoaan taidetyöpajoissa sekä innostavilla coach-tunneilla. Yhteisen tekemisen aikana vahvistuvat niin yhteenkuuluvuuden tunne kuin oma rohkeus ja itsetuntemuskin. Näiden avulla siirtyminen opintoihin ja työelämään helpottuu.

Mukana olevat nuoret opiskelevat ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa eli VALMAssa. Luova työskentely taidetyöpajoissa, coach-tunnit ja erilaiset kasvutarinat osana VALMA-opintoja lisäävät nuorten edellytyksiä rakentaa omannäköistä tulevaisuutta.

Osana toimintaa myös tunnetut dreamsterit vierailevat nuorten luona kertomassa omat, kannustavat kasvutarinansa. Vierailuja tekevät dreamsterit Krista Kosonen, Tommy Lindgren ja Pamela Tola.

Toimintatapojamme ovat:

”Parasta, mitä mulle on tapahtunut koko koulun aikana”
-toimintaan osallistunut nuori

Taidetyöpajat vahvistavat nuorten yhteenkuuluvuutta. Nuoret työskentelevät yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa lyhytelokuvan, musiikin tai sirkuksen parissa käyden läpi yhdessä luovan prosessin, joka huipentuu taiteelliseen tuotokseen.

Coach- eli elämäntaitovalmennustunneilla nuoret vahvistavat osaamistaan elämäntaidoissa ja työelämätaidoissa. Coachaus toteutetaan yhteistyössä AMK-opiskelijoiden kanssa.

Dreamstereiden vierailut vahvistavat nuorten tulevaisuususkoa. Vierailuun kuuluu luento ja VALMA-ryhmän kanssa toteutettava tapaaminen. Dreamsterit kertovat omien kasvutarinoidensa pohjalta kuinka jokainen voi löytää omat vahvuutensa ja kaikilla on oikeus tavoitella unelmiaan.

Opettajien koulutukset tarjoavat VALMA-koulutuksen parissa työskenteleville opettajille työkaluja erityistä tukea nuorten ohjaamiseen. Opettajien saaman tuen hyödyt kohdistuvat suoraan nuoriin.

Taivas helvetin päällä -kappale on ammattiopisto Liven VALMA-opiskelijoiden tekemä ja se toteutettiin musiikkityöpajan aikana.

Taidot elämään -toimintaa on toteutettu vuodesta 2015 lähtien. Katso, miltä se näytti vuosien 2015–2018 aikana.

Yhteystiedot

Anna-Liisa Parkkinen
anna-liisa.parkkinen(at)nuori.fi, p. 050 308 4215

Mari-Anne Arpiainen
mari-anne.arpiainen(at)nuori.fi, p. 044 777 2604

Lue lisää

Taidetyöpajat
Coachaus
Työkalupakit (vaatii kirjautumisen)

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tukee toimintaa Veikkauksen tuotoilla.