Siirry sisältöön

Kohti ekologista jälleen­rakennusta – valmennus­ohjelma rehtoreille

Valmennusohjelmassa rehtoreille tarjotaan tietoa ja työvälineitä, joiden avulla he kehittävät omista oppilaitoksistaan ekologista jälleenrakennusta ennakoivia ja yhteiskuntaa uudistavia muutosvoimia.

Valmennus­ohjelmassa rehtorit saavat työkaluja, joiden avulla oppilaitokset voivat olla mukana ekologisessa jälleen­rakennuksessa.

Tärkein tulevaisuuttamme määrittävä megatrendi on ekologinen jälleenrakennus eli yhteiskuntamme keskeisten toimintojen – asumisen, liikkumisen, energian ja ruuantuotannon – rakentaminen uudelleen fossiilivapaalle ja luonnon monimuotoisuutta vaalivalle perustalle. Sen toteutumisessa koulutuksella ja kasvatuksella on ratkaiseva rooli. Haasteeseen vastaaminen edellyttää kouluilta ja oppilaitoksilta kokonaisvaltaista toimintakulttuurin muutosta, jonka johtamisessa rehtorit ovat avainasemassa.

Haaste on teknologinen, taloudellinen ja poliittinen, mutta ennen kaikkea kysymys on yhteiskunnan kulttuurisesta muutoksesta. Muutosta on kuvattu myös ekososiaaliseksi sivistykseksi, joka on kirjattuna myös uuteen opetussuunnitelmaan. Kouluilla ja oppilaitoksilla on siis keskeinen rooli ekologisen jälleenrakennuksen edellyttämien ajattelutapojen, osaamisen, arvojen ja merkitysten uudistamisessa.

Toteutamme hankkeen aikana kolme peruskoulun ja lukion rehtoreille tarkoitettua valmennusohjelmaa, jotka antavat osallistujille valmiuksia ja työvälineitä kohdata ekologisen jälleenrakennuksen tuomat muutoshaasteet. Valmennusohjelmat toteutetaan kolmessa alueellisessa ryhmässä: Etelä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.

Valmennus­ohjelma on osallistujille maksuton

Valmennuksessa osallistujat perehtyvät eturivin asiantuntijoiden johdolla ekologiseen kriisiin, uudistavaan oppimiseen, tulevaisuusajatteluun ja oppilaitosten rooliin yhteiskuntaa uudistavana muutosvoimana.

Hankkeen vierailevina asiantuntijoina toimivat BIOS-tutkimusyksikön tutkija Emma Hakala, Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessori ja hallituksen strategisen kiertotalouden edistämisohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Reijo Karhinen sekä Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan apulaisprofessori ja kestävyystutkija Arto O. Salonen.

Valmennusohjelmassa vierailevat asiantuntijat Emma Hakala, Reijo Karhinen ja Arto O. Salonen.
Valmennusohjelman vierailevat asiantuntijat Emma Hakala, Reijo Karhinen ja Arto O. Salonen.

Puoli vuotta kestävä valmennusohjelma koostuu kahdesta valmennuspäivästä sekä omassa oppilaitoksessa toteutettavasta kehittämisprojektista, jossa osallistujat jalkauttavat valmennusohjelman oppeja käytäntöön.

Valmennuksen aikana rehtorit osallistuvat eDelphi-verkkoympäristössä tapahtuvaan vuorovaikutteiseen tulevaisuustyöskentelyyn sekä webinaareihin, jotka tarjoavat tukea ja vinkkejä oman kehittämisprojektin toteuttamiseen.

Valmennusohjelma huipentuu maaliskuussa 2022 järjestettävään päätösseminaariin, johon kutsutaan kaikkien valmennusohjelmaan osallistuneiden lisäksi myös muita kasvatus ja koulutusalan päättäjiä, vaikuttajia ja tutkijoita. Ilmoittautumislinkki seminaariin julkaistaan myöhemmin tällä sivulla.

Hanketta rahoittavat Maj ja Tor Nesslingin säätiö sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiö. Se toteutetaan yhdessä opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen kehittämissäätiö OKKA-säätiön kanssa. eDelphi-verkkotyöskentelyn fasilitoivat Metodix Oy:n tulevaisuusasiantuntijat Antti Kauppi ja Hannu Linturi. Hanke on osa Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuuskoulua .

Tämä on oivallinen paikka olla rakentamassa tulevaisuuden ratkaisuja, jotka herättävät toivoa ja joilla tehdään nykyistä kestävämpää elämäntapaa.

Vesa Raasumaa, Sammonlahden koulun rehtori, Lappeenranta (valmennusohjelman pilottijakso syksyllä 2020)
Lue koko haastattelu

Valmennus­ryhmät

Valmennus­ryhmä 1: Etelä-Suomi

Ryhmä on täynnä!

Valmennus alkaa verkko-opetuksena syyskuussa 2021

Valmennuspäivä 1: 2.9.2021

Valmennuspäivä 2: 16.11.2021

Suositellaan esimerkiksi pääkaupunkiseudun, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueen rehtoreille.

Valmennus­ryhmä 2: Keski-Suomi

Valmennus alkaa verkko-opetuksena syyskuussa 2021

Valmennuspäivä 1: 8.9.2021

Valmennuspäivä 2: 23.11.2021

Suositellaan esimerkiksi Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan, Etelä- ja Pohjois-Savon ja Etelä- ja Pohjois-Karjalan alueen rehtoreille.

Valmennus­ryhmä 3: Pohjois-Suomi

Valmennus alkaa verkko-opetuksena syyskuussa 2021

Valmennuspäivä 1: 14.9.2021

Valmennuspäivä 2: 29.11.2021

Suositellaan Oulun seudun, Kainuun ja Lapin alueen rehtoreille.

Huom.! Etelä-Suomen ryhmä on täynnä, mutta voit paikkakunnasta riippumatta ilmoittautua joko ryhmään 2 tai 3. Kaikki ryhmät toteutetaan verkko-opetuksena. Jos ilmoittaudut mukaan yhdessä oman alueesi kollegan kanssa, suosittelemme, että ilmoittaudutte molemmat samaan ryhmään. Jos epäröit jostain syystä sopivan ryhmän valintaa, voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse tai puhelimitse: otto.tahkapaa@nuori.fi tai 044 305 2174.

Lisätietoja valmennusohjelmasta:

Otto Tähkäpää

tulevaisuusasiantuntija ja Tulevaisuuskoulun johtaja

otto.tahkapaa@nuori.fi

044 305 2174

Kouluttajat

Otto Tähkäpää

tulevaisuusasiantuntija ja Tulevaisuuskoulun johtaja, Lasten ja nuorten säätiö

Otto Tähkäpää on kansainvälisestikin palkittu tulevaisuudentutkija, joka on kouluttanut peruskoulun, lukion, ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön henkilöstöä tulevaisuudentutkimuksen, ennakoinnin ja kestävän tulevaisuuden teemoihin lukuisissa koulutuksissa, työpajoissa ja kursseilla.

Erkka Laininen.

Erkka Laininen

suunnittelupäällikkö, OKKA-säätiö

erkka.laininen(at)okka-saatio.com

050 372 9195

Erkka Lainisella on 20 vuoden kokemus opetusalan kestävyysasioiden kehittämisestä ja opettajien täydennyskoulutuksesta. Hän vastaa Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnista ja on kirjoittanut useita tutkimusartikkeleita uudistavasta oppimisesta. Parhaillaan hän kehittää oppilaitosten kestävän tulevaisuuden indikaattoreita, joilla tarkastellaan, miten oppilaitos voi kehittyä tulevaisuutta ennakoivaksi ja yhteiskuntaa uudistavaksi muutosagentiksi.

Kohti ekologista jälleen­rakennusta – valmennus­ohjelma rehtoreille

Kesto: 2021–3/2022 

Kohderyhmä: perusopetuksen ja lukion rehtorit ja vararehtorit 

Rahoittaja: Maj ja Tor Nesslingin säätiö & Tiina ja Antti Herlinin säätiö  

Osallistujien lukumäärä: noin 60 rehtoria ja vararehtoria

Toiminta-alue: Etelä-Suomi, Keski-Suomi, Pohjois-Suomi

Lue lisää

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotTietosuojaselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö