Siirry sisältöön

Toivoa tulevaisuudesta

Pessimismi hallitsee tulevaisuuskeskusteluamme. Suomalaisten nuorten usko tulevaisuuteen horjuu. Kehitys on huolestuttava, sillä juuri tulevaisuususko on merkittävin nuorten elämäntyytyväisyyttä selittävä tekijä. Toivoa tulevaisuudessa -hankkeessa tuetaan nuorten tulevaisuususkoa ja kykyä tunnistaa positiivia signaaleja ja unelmoida yhdessä.

Koulutamme 16–19-vuotiaita nuoria signaalitiedustelijoiksi, jotka osaavat tunnistaa positiivisia signaaleja tulevaisuudesta. Signaalitiedustelijat vetävät aiheeseen liittyviä työpajoja alueensa yläkouluissa.

Vuonna 2021 hankkeeseen osallistuu 24 signaalitiedustelijaa ja 600 yläkoulun oppilasta Helsingissä, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Järjestämme syksyllä 2021 kaikilla hankkeen paikkakunnilla UtopiaJam-tilaisuudet, jossa nuoret ja kuntapäättäjät rakentavat unelmiensa kuvan kotipaikkakuntansa tulevaisuudesta. UtopiaJameihin osallistuu nuorten lisäksi 54 kuntapäättäjää.

Jokaisen nuoren tulee kokea elämänsä merkitykselliseksi. Tähän päästäksemme meidän on osattava tukea nuorten tulevaisuususkoa ja -ajattelua. Nuoret tarvitsevat mahdollisuuksia osallistua tulevaisuudesta käytävään keskusteluun. Nykyisessä tulevaisuuteen liittyvässä keskustelussa korostuvat liian usein uhkakuvat. Toivoa tulevaisuudessa -hanke suuntaa katseen myös siihen, mitä hyvää ympärillämme tapahtuu.

Hankkeen aikana 16–19-vuotiaat nuoret osallistuvat Signaalitiedustelijat-koulutukseen. Koulutuksissa nuoret tutustuvat tulevaisuuslukutaitoon, saavat työvälineitä positiivisten signaaleiden tunnistamiseen, toivotuista tulevaisuuksista keskustelemiseen sekä näihin liittyvien työpajojen ohjaamiseen yläkoululaisille. Koulutuksen jälkeen nuoret jalkautuvat oman alueensa yläkouluihin ja vetävät teemaan liittyviä työpajoja oppilaille. Työpajoissa yläkoululaiset oppivat myös havainnoimaan ympärillään tapahtuvia, tulevaisuustoivoa lisääviä positiivisia signaaleita ja kuvaamaan toivomaansa tulevaisuutta.

Hankkeen aikana rakentuu koulutus- ja työpajamalli, joka vahvistaa nuorten tulevaisuususkoa ja rakentaa nuorille ja aikuisille uudenlaista areenaa keskustella toivotuista tulevaisuuksista. UtopiaJam-tilaisuudet tuovat nuoret ja kuntapäättäjät yhteen uudenlaisella tavalla pohtimaan yhteisesti toivottua tulevaisuutta.

Toivoa tulevaisuudesta -hanke toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön sekä yhteistyökumppanien Helsingin kaupungin, Kuopion kaupungin ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian tuella.

Toivoa tulevaisuudesta

Kesto: maalis-joulukuu 2021 

Kohderyhmä: 13–19-vuotiaat nuoret, kuntapäättäjät ja kunnan työntekijät 

Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö, osallistuvat kunnat 

Osallistujien lukumäärä: 24 signaalitiedustelijaa, 600 yläkoululaista, 54 kuntapäättäjää

Toiminta-alue: Helsinki, Jyväskylä ja Kuopio 

Lisätietoja

Otto Tähkäpää.

Otto Tähkäpää

tulevaisuusasiantuntija

otto.tahkapaa@nuori.fi

044 305 2174

Tea Isopuro.

Tea Isopuro

koordinaattori, työpajavierailut yläkouluihin

tea.isopuro@nuori.fi

046 628 2825

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotTietosuojaselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö