Taidetyöpajat

Taidetyöpajojen tavoitteena on vahvistaa nuorten elämäntaitoja ja tulevaisuususkoa sekä yhteenkuuluvuutta ryhmän kesken. Elämäntaidot ovat taitoja, joita ei opita kirjasta lukemalla, mutta jotka ovat keskeisiä elämässä ja työelämässä pärjäämiseen. Elämäntaitoja ovat itsetuntemukseen ja omien vahvuuksien löytämiseen liittyvät taidot sekä vuorovaikutustaidot muiden kanssa. Lue lisää elämäntaidoista täältä.

Soveltavan taiteen menetelmät ovat tehokkaita keinoja vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja elämäntaitoja. Siksi nämä menetelmät ovat Lasten ja nuorten säätiön toiminnan keskiössä ja niin ikään Taidot elämään -toiminnassa.

Jokaisessa mukana olevassa VALMA-ryhmässä järjestetään vuosittain kaksi kolmen päivän pituista taidetyöpajaa, joissa nuoret työskentelevät yhdessä taiteilijaohjaajien ja opettajiensa kanssa. Yhteisen tekemisen avulla nuoret käsittelevät elämästään nousevia teemoja sekä pohtivat tulevaisuuttaan ja mahdollisuuksiaan.

”Käsitys siitä, että mulla on luovuutta, on vahvistunut.”

Työpajojen toteuttamisesta vastaa joukko ammattitaitoisia taiteilijoita, joilla on pitkä kokemus nuorten parissa työskentelystä. Työpajoissa taidemuotoina ovat lyhytelokuva, musiikki sekä sirkus.

Musiikkityöpajoissa nuoret harjoittelevat kuvionuoteista soittamista, kirjoittavat lyriikoita ja säveltävät. Lisäksi musiikkipajoissa harjoitellaan itseilmaisua draaman keinoin. Lyhytelokuvatyöpajoissa opetellaan kuvausta, äänitystä ja editointia sekä tuotetaan lyhytelokuva. Sirkustyöpajoissa nuoret pääsevät kokeilemaan eri sirkuslajeja, kuten jonglöörausta ja klovneriaa.

Hankkeessa tehdyn tutkimuksen mukaan toiminta on vahvistanut nuorten uskoa tulevaisuuteen, parantanut oppilaiden mahdollisuuksia löytää oma polkunsa sekä kohottanut luokan yhteishenkeä. Tutkimuksen voi lukea täältä.

Toiminnassa mukana olevat oppilaitokset ovat Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keuda, Ammattiopisto Live, Salon seudun ammattiopisto SSKKY, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Turun ammatti-instituutti TAI.

Katso vuoden 2019 aikana valmistuneet nuorten lyhytelokuvat YouTuben soittolistasta.

Kuuntele vuoden 2019 aikana valmistuneet nuorten biisit Soundcloudista.