Siirry sisältöön
Lahjoita

Sanoita parempi maailma: kirjeenvaihdossa

Maailma, jossa nuoret elävät, on nopeassa muutoksessa. Muutoksen taustalla vaikuttavat esimerkiksi globalisaatio, kaupungistuminen, kiihtyvä teknologinen murros ja väestörakenteen muutos. Ilmastonmuutos ja sopeutuminen maapallon kantokyvyn asettamiin planetaarisiin rajoihin haastavat etsimään merkityksellisyyttä ekologisesti kestävillä tavoilla.

Hankkeessa käsitellään kestävää tulevaisuutta sanataiteen keinoin.

Kurkista videolla Sanoita parempi maailma -työpajaan Merilahden peruskoulussa syksyllä 2019.

Hankkeen tavoitteena on lisätä nuorten ymmärrystä kestävästä tulevaisuudesta ja Agenda2030-tavoitteista kantaaottavia rap-lyriikoita kirjoittamalla. Samalla se parantaa nuorten itseilmaisua ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Vuosien 2021–2022 aikana toimintaan osallistuu noin sata 13–29-vuotiasta nuorta Helsingistä, Kotkasta, Mikkelistä ja Seinäjoelta sekä Dakarista, Senegalista ja Johannesburgista, Etelä-Afrikasta.

Nuorisobarometrien mukaan nuorten tulevaisuususko on notkahtanut 2010-luvun puolessavälissä, ja maailman tulevaisuuden näkee myönteisenä vain joka kolmas nuori. Jotta nuori voi kokea omien valintojensa ja tekojensa merkityksellisyyden, hän tarvitsee taitoa kuvitella vaihtoehtoisia kestäviä tulevaisuuksia.

Hankkeen aikana nuoret osallistuvat rap-artisti Rauhatädin (Hanna Yli-Tepsa) ohjaamiin rap-työpajoihin, joissa kestävää tulevaisuutta käsitellään sanataiteen ja tulevaisuusajattelun keinoin. Senegalissa ja Etelä-Afrikassa nuoret osallistuvat paikallisen taiteilijan ohjaamaan vastaavaan työpajaan.

Työpajoissa nuoret kirjoittavat sanoitukset kestävän tulevaisuuden puolesta, jotka äänitetään nuorten itsensä esittämänä ammattilaisten ohjauksessa studiolla. Kappaleista kuvataan myös lyhyet videot.

Työpajoissa vierailee nuori vaikuttaja, joka kannustaa nuoria vaikuttamaan omilla teoilla kestävään tulevaisuuteen oman esimerkin kautta. Työpajat huipentuvat kouluissa järjestettäviin, nuorten itsensä suunnittelemiin päätösgaaloihin. Kussakin gaalassa vierailee myös julkisuudesta tunnettu henkilö, joka innostaa nuoria rakentamaan kestävää tulevaisuutta oman kasvutarinansa kautta.

Jokaisella paikkakunnalla paikallinen media-alan yritys toteuttaa mediakasvatusvierailun osana toimintaa. Nuoret osallistuvat yritysvierailulle, jossa he pääsevät ammattilaisten kanssa pohtimaan, miten media voisi tuottaa enemmän nuoria kiinnostavaa sisältöä ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä.

Vuoden 2022 syksyllä järjestetään yleisölle avoin virtuaalitapahtuma, jossa tuodaan nuorten ääntä laajasti esille. Tapahtumassa esitetään nuorten manifesti kestävän tulevaisuuden puolesta. Kaikilla hankkeen paikkakunnilla järjestetään myös näyttely nuorten tuotoksista. Näyttelyiden yhteydessä on mahdollisuus osallistua avoimeen rap-työpajaan. Näyttelyt järjestetään vuoden 2022 lopussa.

Hanke toteutetaan ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Alma Media, Helsingin kaupunki, Helsingin keskustakirjasto Oodi, Kohtaus ry, sanomalehdet Ilkka-Pohjalainen, Länsi-Savo ja Kymen Sanomat, Kotkan kaupunginkirjasto, Kotkan kaupunki/nuorisotyö, Karhuvuoren kirjasto, lastenkulttuurikeskus Louhimo, Mikkelin pääkirjasto, Osuuskauppa Suur-Savo, Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu ry, Seinäjoen kaupunginkirjasto, taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta.

Sanoita parempi maailma

Kesto: 2021–2021

Kohderyhmä: yläkoululuokat, Valma-opiskelijoiden ryhmä, Telma-opiskelijoiden ryhmä, Kohtaus ry:n 18–30-vuotiaiden nuorten avoin ryhmä, senegalilaiset ja eteläafrikkalaiset nuoret Dakarissa ja Johannesburgissa sekä kaikkien ryhmien opettajat ja ohjaajat

Rahoittaja: ulkoministeriö

Osallistuvien nuorten lukumäärä: noin 100 

Toiminta-alue: Helsinki, Kotka, Mikkeli, Seinäjoki, Dakar ja Johannesburg. 

Lisätietoja

Mari-Anne Arpiainen.

Mari-Anne Arpiainen

Projektipäällikkö

mari-anne.arpiainen@nuori.fi

044 777 2604 

Voit tutustua Sanoita parempi maailma -toiminnan tuotoksiin alla.

Katso hankkeessa toteutetut musiikkivideot:

Hankkeeseen osallistuneet nuoret tekevät paikallisten ammattilaisten kanssa musiikkivideot kappaleilleen.

Tulevaisuus mihin suuntaan, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun Valma-opiskelijat
Mashallah, nuorten ryhmä Senegalista
No More, nuorten ryhmä Etelä-Afrikasta
Tulevaisuus miltä se näyttää, Puistopolun peruskoulun 8. luokka, Helsinki

Meikäläiset, Mikkelin Ammattiopisto Spesian TELMA-opiskelijat

Mieti mitä teet, Karhuvuoren koulun 8. luokka, Kotka
Tehdään jotain, nuorten ryhmä Kohtaus ry:n Malmin toimipisteessä, Helsinki

Kuuntele nuorten kappaleita Soundcloudissa:

https://soundcloud.com/lasten-ja-nuorten-saeaetioe/sets/sanoita-parempi-maailma

Kuuntele nuorten kappaleita Spotifyssä:

https://open.spotify.com/playlist/08eDzs0W11LY9mXpd9p2zt?si=YGkFQqPvSdSaJ8H85itH6w

Nuoret sanoittivat parempaa maailmaa Helsingin Kirjamessuilla laulaja-lauluntekijä Hassan Maikalin kanssa

Lasten ja nuorten säätiö osallistui Helsingin Kirjamessuille yhdessä nuorten ja artisti Hassan Maikalin kanssa syksyllä 2022. Ohjelmaosiossa sukellettiin rap-lyriikoiden maailmaan: mitä nuoret ajattelevat tulevaisuudesta ja miten siihen voi vaikuttaa? Nuorten vieraana ohjelmassa vieraili laulaja ja lauluntekijä Hassan Maikal. Katso videolta, kun nuoret haastoivat Hassanin leikkimieliseen kilpailuun liittyen sanoihin.

Katso aiemmassa Sanoita parempi maailma -hankkeessa toteutetut musiikkivideot vuosilta 2019–2020:

Hankkeeseen osallistuneet nuoret tekivät paikallisten ammattilaisten kanssa musiikkivideot Suomessa, Senegalissa ja Paraguayssa.

Merilahden peruskoulun (Helsinki), Lehtikuusen koulun (Vantaa) ja Porin Lyseon koulun oppilaiden musiikkivideot lukutaidosta.

Lukutaito senegalilaisten nuorten silmin

Mitä merkitsee osata lukea ja kirjoittaa? Paraguay

Lataa Sanoita parempi maailma -tehtäväpaketti:

Sanoita parempi maailma Tehtäväpaketti opettajan käyttöön (PDF)

Tehtäväpaketti syntyi osana 2019–2020 käynnissä ollutta Sanoita parempi maailma -hanketta. Se on laadittu ennen EU:n saavutettavuusdirektiivin voimaantuloa. Yllä oleva PDF-julkaisu ei täysin täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusselosteKeräyslupa

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö