Siirry sisältöön

Sanoita parempi maailma

Maailma, jossa nuoret elävät, on nopeassa muutoksessa. Muutoksen taustalla vaikuttavat esimerkiksi globalisaatio, kaupungistuminen, kiihtyvä teknologinen murros ja väestörakenteen muutos. Ilmastonmuutos ja sopeutuminen maapallon kantokyvyn asettamiin planetaarisiin rajoihin haastavat etsimään merkityksellisyyttä ekologisesti kestävillä tavoilla.

Hankkeessa käsitellään kestävää tulevaisuutta sanataiteen keinoin.

Kurkista videolla Sanoita parempi maailma -työpajaan Merilahden peruskoulussa syksyllä 2019.

Hankkeen tavoitteena on lisätä nuorten tietoa kestävästä tulevaisuudesta ja kestävän kehityksen Agenda2030-tavoitteista, vahvistaa nuorten kykyä rakentaa kestävää tulevaisuutta ja uskoa omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa asioihin. Vuosien 2021–2022 aikana toimintaan osallistuu noin sata 13–29-vuotiasta nuorta Helsingistä, Kotkasta, Mikkelistä ja Seinäjoelta sekä Dakarista, Senegalista ja Johannesburgista, Etelä-Afrikasta.

Nuorisobarometrien mukaan nuorten tulevaisuususko on notkahtanut 2010-luvun puolessavälissä, ja maailman tulevaisuuden näkee myönteisenä vain joka kolmas nuori. Jotta nuori voi kokea omien valintojensa ja tekojensa merkityksellisyyden, hän tarvitsee taitoa kuvitella vaihtoehtoisia kestäviä tulevaisuuksia.

Hankkeen aikana nuoret osallistuvat rap-artisti Rauhatädin (Hanna Yli-Tepsa) ohjaamiin rap-työpajoihin, joissa kestävää tulevaisuutta käsitellään sanataiteen ja tulevaisuusajattelun keinoin. Senegalissa ja Etelä-Afrikassa nuoret osallistuvat paikallisen taiteilijan ohjaamaan vastaavaan työpajaan.

Työpajoissa nuoret kirjoittavat sanoitukset kestävän tulevaisuuden puolesta, jotka äänitetään nuorten itsensä esittämänä ammattilaisten ohjauksessa studiolla. Kappaleista kuvataan myös lyhyet videot.

Työpajoissa vierailee nuori vaikuttaja, joka kannustaa nuoria vaikuttamaan omilla teoilla kestävään tulevaisuuteen oman esimerkin kautta. Työpajat huipentuvat kouluissa järjestettäviin, nuorten itsensä suunnittelemiin päätösgaaloihin. Kussakin gaalassa vierailee myös julkisuudesta tunnettu henkilö, joka innostaa nuoria rakentamaan kestävää tulevaisuutta oman kasvutarinansa kautta.

Jokaisella paikkakunnalla paikallinen media-alan yritys toteuttaa mediakasvatusvierailun osana toimintaa. Nuoret osallistuvat yritysvierailulle, jossa he pääsevät ammattilaisten kanssa pohtimaan, miten media voisi tuottaa enemmän nuoria kiinnostavaa sisältöä ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä.

Vuoden 2022 syksyllä järjestetään yleisölle avoin virtuaalitapahtuma, jossa tuodaan nuorten ääntä laajasti esille. Tapahtumassa esitetään nuorten manifesti kestävän tulevaisuuden puolesta. Kaikilla hankkeen paikkakunnilla järjestetään myös näyttely nuorten tuotoksista. Näyttelyiden yhteydessä on mahdollisuus osallistua avoimeen rap-työpajaan. Näyttelyt järjestetään vuoden 2022 lopussa.

Hanke toteutetaan ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Helsingin keskustakirjasto Oodi, sanomalehdet Ilkka-Pohjalainen ja Länsi-Savo, Kotkan kaupunginkirjasto, Kymen Sanomat, lastenkulttuurikeskus Louhimo, Mikkelin pääkirjasto, Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu ry, Seinäjoen kaupunginkirjasto, taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta.

Sanoita parempi maailma

Kesto: 2021–2021

Kohderyhmä: yläkoululuokat, Valma-opiskelijoiden ryhmä, Telma-opiskelijoiden ryhmä, Kohtaus ry:n 18–30-vuotiaiden nuorten avoin ryhmä, senegalilaiset ja eteläafrikkalaiset nuoret Dakarissa ja Johannesburgissa sekä kaikkien ryhmien opettajat ja ohjaajat

Rahoittaja: ulkoministeriö

Osallistuvien nuorten lukumäärä: noin 100 

Toiminta-alue: Helsinki, Kotka, Mikkeli, Seinäjoki, Dakar ja Johannesburg. 

Lisätietoja

Mari-Anne Arpiainen.

Projektipäällikkö

Mari-Anne Arpiainen

mari-anne.arpiainen@nuori.fi

044 777 2604 

Tuottaja

Reetta Koskinen

reetta.koskinen@nuori.fi

040 837 6439

Voit tutustua vuosina 2019–2020 toteutettuun Sanoita parempi maailma -hankkeeseen ja sen tuotoksiin alla.

Katso aiemmassa Sanoita parempi maailma -hankkeessa toteutetut musiikkivideot:

Hankkeeseen osallistuneet nuoret tekivät paikallisten ammattilaisten kanssa musiikkivideot Suomessa, Senegalissa ja Paraguayssa.

Kuuntele nuorten kappaleita Soundcloudissa:

Kuuntele nuorten kappaleita Spotifyssä:

Lataa Sanoita parempi maailma -tehtäväpaketti:

Sanoita parempi maailma Tehtäväpaketti opettajan käyttöön (PDF)

Tehtäväpaketti syntyi osana 2019–2020 käynnissä ollutta Sanoita parempi maailma -hanketta. Se on laadittu ennen EU:n saavutettavuusdirektiivin voimaantuloa. Yllä oleva PDF-julkaisu ei täysin täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotTietosuojaselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö