Sanoita parempi maailma

Lukutaito on avain parempaan elämään ja kestävän kehityksen edistämiseen. Lukutaito poistaa köyhyyttä, eriarvoisuutta, syrjäytymistä ja sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Se on perusta niille taidoille, joita nopeasti muuttuva maailma kansalaiseltaan vaatii. Näitä taitoja ovat esimerkiksi empatia, luovuus, kriittinen ajattelu ja sosiaaliset taidot.


SANOITA PAREMPI MAAILMA -HANKE PÄHKINÄNKUORESSA
Ajankohta: 2019–2020
Kohderyhmä: neljä yläkoulua Helsingissä, Porissa, Tampereella ja Vantaalla sekä senegalilaiset ja paraguaylaiset nuoret Dakarissa ja Asunciónissa
Tavoite: ymmärrys lukutaidon merkityksestä ja siihen liittyvistä
Agenda 2030 -tavoitteista lisääntyy


Hankkeen aikana neljä yläkoululuokkaa ympäri Suomen osallistuu rap-artisti Rauhatädin (oikealta nimeltään Hanna Yli-Tepsa) ohjaamiin rap-työpajoihin, joissa lukutaitoa käsitellään soveltavaan taiteeseen pohjautuvalla työskentelyllä.

Työpajojen kokemuksellisuutta ja yhteisöllisyyttä lisää senegalilaisten ja paraguaylaisten nuorten tuottama sisältö osana toimintaa. Työpajat huipentuvat kouluissa järjestettäviin, nuorten itse suunnittelemiin päätösgaaloihin. Kouluissa vierailee myös innostaja Seksikäs-Suklaa, joka tuo oman kasvutarinansa kautta esille lukutaidon ja sanojen merkitystä oman työn kannalta sekä itseilmaisun muotona.

Nuorten ideoima kampanja syksyllä 2020

Nuorten tekemistä sisällöistä käynnistyy syksyllä 2020 viestintäkampanja, joka edistää ymmärrystä lukutaidon merkityksestä ja siihen liittyvistä Agenda 2030 -tavoitteista sekä kannustaa perehtymään kehittyvien maiden nuorten todellisuuteen.

Kampanja haastaa yläkoulut ympäri Suomen käsittelemään lukutaitoa ja kestävän kehityksen tavoitteita. Opettajille tuotetaan materiaalipaketti, josta he saavat välineitä käsitellä teemaa oppilaiden kanssa. Toiminnan yhteistyökumppani Alma Media vastaa hankkeen mediakasvatuksellisen sisällön tuottamisesta sekä mediakasvatuksellisen työpajan pitämisestä nuorille osana rap-työpajoja.

Kuuntele rap-työpajassa syntyneet biisit Spotifysta.

Lataa ja tulosta kappaleiden sanat (linkit avautuvat uuteen välilehteen):

Älä selitä (pdf)

Samanarvosii (pdf)

Sun tulevaisuus (pdf)

Löydät kappaleet myös Soundcloudista.

Katso video, siitä mitä rap-työpajoissa tehdään. Video on kuvattu Merilahden peruskoulussa Helsingissä.

Katso musiikkivideot siitä, kun paraguaylaiset ja senegalilaiset nuoret pohtivat rap-sanoituksessaan, miksi lukutaito on tärkeää.

Paraguaylaiset ja senegalilaiset nuoret pohtivat miksi lukutaito on tärkeää.

Lisätietoja:
Mari-Anne Arpiainen, tuottaja
mari-anne.arpiainen@nuori.fi / p. 044 777 2604

Hanke toteutetaan ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella. Yhteistyökumppani Alma Media vastaa hankkeen omarahoituksesta osaksi.

Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin, Ulkoministeriön logo.
Sanoita parempi maailma -hankkeen yhteistyökumppani Alma Median logo.