Siirry sisältöön

Sanoita parempi maailma

Lukutaito on avain parempaan elämään ja kestävän kehityksen edistämiseen. Lukutaito poistaa köyhyyttä, eriarvoisuutta, syrjäytymistä ja sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Se on perusta niille taidoille, joita nopeasti muuttuva maailma kansalaiseltaan vaatii. Näitä taitoja ovat esimerkiksi empatia, luovuus, kriittinen ajattelu ja sosiaaliset taidot.

Hankkeessa käsitellään lukutaitoa sanataiteen keinoin.

Kurkista videolla Sanoita parempi maailma -työpajaan Merilahden peruskoulussa.

Hanke toteutetaan 2019–2020. Vuoden 2020 loppuun mennessä toimintaan osallistuu noin 120 yläkouluikäistä nuorta Helsingistä, Porista, Tampereelta, Vantaalta, Dakarista Senegalista ja Asunciónista Paraguaysta.

Maailman kaikista (15–24-vuotiaista) nuorista 9 prosenttia eli 102 miljoonaa on lukutaidottomia. Lisäksi noin 250 miljoona koulua käyvää lasta ja nuorta kärsii lukutaito-ongelmasta eivätkä he koskaan saavuta edes peruslukutaitoa. Pisa-tutkimusten mukaan Suomessa noin joka kahdeksas nuori valmistuu peruskoulusta riittämättömällä lukutaidolla. Tällä on vaikutusta nuoren jatko-opintomahdollisuuksiin sekä myöhemmin työelämään kiinnittymiseen.

Sanoita parempi maailma -toiminnassa mukana olevien ja sen viestintäkampanjan tavoittamien nuorten ja opettajien innostus ja ymmärrys lukutaidon merkityksestä ja siihen liittyvistä Agenda2030-tavoitteista sekä lukutaidon globaalista tilanteesta lisääntyy.

Hankkeen aikana neljä yläkoululuokkaa ympäri Suomen osallistuu rap-artisti Rauhatädin (Hanna Yli-Tepsa) ohjaamiin rap-työpajoihin, joissa lukutaitoa käsitellään soveltavaan taiteeseen pohjautuvalla työskentelyllä. Senegalissa ja Paraguayissa nuoret osallistuvat paikallisen taiteilijan ohjaamaan vastaavaan rap-työpajaan.

Työpajassa nuoret kirjoittavat yhdessä lukutaidon merkityksestä ja siihen liittyvistä Agenda2030-tavoitteista rap-sanoitukset, jotka lopuksi äänitetään nuorten itsensä esittämänä ammattilaisten ohjauksessa studiolla. Työpajat huipentuvat kouluissa järjestettäviin, nuorten itsensä suunnittelemiin päätösgaaloihin. Suomessa kouluissa vierailee myös dreamsteri Seksikäs-Suklaa, joka oman kasvutarinansa kautta innostaa nuoria lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Nuorten tekemistä sisällöistä käynnistyy syksyllä 2020 viestintäkampanja, joka edistää ymmärrystä lukutaidon merkityksestä ja siihen liittyvistä Agenda2030-tavoitteista sekä kannustaa perehtymään kehittyvien maiden nuorten todellisuuteen.

Kampanja haastaa yläkoulut ympäri Suomen käsittelemään lukutaitoa ja kestävän kehityksen tavoitteita. Opettajille tuotetaan materiaalipaketti, josta he saavat välineitä käsitellä teemaa oppilaiden kanssa. Toiminnan yhteistyökumppani Alma Media vastaa hankkeen mediakasvatuksellisen sisällön tuottamisesta sekä mediakasvatuksellisen työpajan pitämisestä nuorille Suomessa osana rap-työpajoja.

Hanke toteutetaan ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella. Yhteistyökumppani Alma Media vastaa osittain hankkeen omarahoituksesta.

Sanoita parempi maailma

Kesto: 2019–2020

Kohderyhmä: yläkouluikäiset nuoret Helsingissä, Porissa, Tampereella, Vantaalla ja senegalilaiset ja paraguaylaiset nuoret Dakarissa ja Asunciónissa sekä yläkoulujen opettajat

Rahoittaja: ulkoministeriö, Alma Media

Osallistuvien nuorten lukumäärä: noin 120

Toiminta-alue: Helsinki, Pori, Tampere, Vantaa, Dakar ja Asunción

Lisätietoja

Mari-Anne Arpiainen.

Hankevastaava

Mari-Anne Arpiainen

mari-anne.arpiainen@nuori.fi

044 777 2604

Katso hankkeessa toteutetut musiikkivideot:

Hankkeeseen osallistuneet nuoret tekivät paikallisten ammattilaisten kanssa musiikkivideot Suomessa, Senegalissa ja Paraguayssa.

Kuuntele kappaleet Soundcloudissa:

Kuuntele kappaleet Spotifyssä:

Lataa Sanoita parempi maailma -tehtäväpaketti:

Sanoita parempi maailma Tehtäväpaketti opettajan käyttöön (PDF)

Tehtäväpaketti on laadittu ennen EU:n saavutettavuusdirektiivin voimaantuloa. Yllä oleva PDF-julkaisu ei täysin täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotTietosuojaseloste

Saavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö