Siirry sisältöön
Lahjoita

Kestävä rahasuhde

Raha on tunneasia, ja siksi siitä on tärkeä oppia puhumaan jo nuorena. Kestävä rahasuhde -toiminnassa toisen asteen opintoihin valmentautuvat nuoret vahvistivat tunnetaitojaan suhteessa omaan talouteensa ja kestävään kuluttamiseen digitarinatyöskentelyn keinoin.

Hanke on päättynyt.

Kestävä rahasuhde -hankkeessa yhdistimme kestävän talouskasvatuksen tunnetaitojen kehittämiseen digitarinatyöskentelyn avulla. Kolmivuotisen hankkeen aikana toteutimme 30 työpajaa noin 468 TUVA-opiskelijan kanssa ympäri Suomea. Lisäksi tavoitimme koulutuksillamme yhteensä 124 opetus- ja nuorisoalan ammattilaista.

Suomalaisten talousongelmat ovat yleistyneet, ja nuoret ovat yliedustettuina maksuhäiriöisten joukossa (Suomen Pankki, 2018: Talouslukutaito 2020-luvulla ). Heikko sosioekonominen asema periytyy usein sukupolvelta toiselle. Nuorilla on erilaiset lähtökohdat hoitaa omaa talouttaan. Siksi ennaltaehkäisevä työ on tärkeää.  

Tunteiden käsittelytaidot ovat yhteydessä rahankäyttöön. Tunnistamalla rahankäyttöön liittyviä tunteita ja käyttäytymismalleja nuoret saavat paremmat lähtökohdat taloudellisesti tasapainoisempaan tulevaisuuteen. Työskentelyn kautta nuoret voivat myös avartaa käsitystään rahan vaikutuksesta yksilön ja yhteisön tasolla. 

Kestävä rahasuhde -hankkeen työpajoissa toisen asteen opintoihin valmentautuvat nuoret kirjoittivat, kuvasivat ja editoivat itse videomuotoisia, fiktiivisiä tai todellisia, tarinoita, jotka toimivat tutkimusmatkana henkilökohtaiseen rahasuhteeseen. Luovuuteen perustuva työskentelymuoto antoi nuorille vapauden valita tason, jolla he lähestyivät aihetta. Digitarina on innostava tapa käsitellä rahaan ja talouteen liittyviä aiheita ja madaltaa kynnystä puhua niistä. 

Tutustu nuorten valmistamiin digitarinoihin YouTube-soittolistalta!

Yritysyhteistyökumppani Danske Bank osallistui työpajoihin kummitoiminnan kautta. Kummit olivat vapaaehtoisia rahoitusalan ammattilaisia. Työpajoissa kummit ja nuoret pohtivat yhdessä talousasioita ja jakavat osaamistaan ja näkökulmiaan. 

Hankkeen aikana järjestettiin koulutuksia opettajille ja nuorisoalan ammattilaisille sekä julkaistiin opas hankkeessa kerätyistä hyvistä käytännöistä. 

Harjoituksia rahasta puhumiseen ja tunnetaitojen vahvistamiseen

Tähän oppaaseen on koottu toiminnallisia ja luovia harjoituksia ja pelejä, joiden avulla voit nuorten kanssa tutkia omaa rahasuhdetta, harjoitella rahaan liittyviä tunnetaitoja ja vahvistaa valmiuksia rahasta puhumiseen.

Tutustu materiaaleihin

Kestävä rahasuhde -hankkeen toimintaa tuki Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA vuosina 2020–2023. STEA:n lisäksi toimintaa rahoitti mukana oleva yhteistyöyritys Danske Bank, jonka kanssa pilotoimme digitarinatyöpajoja talouskasvatuksen välineenä Taloudellinen mielenrauha -hankkeessa vuonna 2019. Kehityshankkeen päätyttyä toteutamme rahatarinatyöpajoja ja opettajien koulutuksia osana Taidot elämään -toimintaamme.

Kestävä rahasuhde

Kesto: 2020–2023

Kohderyhmä: Toisen asteen opintoihin valmentautuvat TUVA-opiskelijat, TUVA-opettajat ja nuorisoalan ammattilaiset

Rahoittaja: STEA, yhteistyöyritys Danske Bank

Osallistuvien nuorten lukumäärä: 468 nuorta, 124 opettajaa ja nuorisoalan ammattilaista

Toiminta-alue: Kuopio, Joensuu, Lahti, Kouvola, Nurmijärvi, Kerava, Vantaa, Espoo ja Helsinki

Lisätietoja

Anna-Liisa Parkkinen

Projektipäällikkö

anna-liisa.parkkinen@nuori.fi

050 308 4215

Linda Lopperi

Koordinaattori

linda.lopperi@nuori.fi

040 145 7447

Lue lisää hankkeesta

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö