Siirry sisältöön

Kestävä rahasuhde

Raha on tunneasia, ja siksi siitä on tärkeä oppia puhumaan jo nuorena. Kestävä rahasuhde -toiminnassa ammattiopintoihin valmentautuvat nuoret vahvistavat tunnetaitojaan suhteessa omaan talouteensa ja kestävään kuluttamiseen digitarinatyöskentelyn keinoin.

Rahan ei pitäisi aiheuttaa nuorille murheita. Haluamme tukea erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten rahasuhteen rakentumista kestävälle pohjalle.

Kestävä rahasuhde -hankkeessa yhdistämme kestävän talouskasvatuksen tunnetaitojen kehittämiseen digitarinatyöskentelyn avulla. Kolmivuotisen hankkeen aikana toteutamme työpajoja noin 450 Valma-opiskelijan kanssa ympäri Suomea. Lisäksi koulutamme opetus- ja nuorisoalan ammattilaisia.

Suomalaisten talousongelmat ovat yleistyneet, ja nuoret ovat yliedustettuina maksuhäiriöisten joukossa (Suomen Pankki, 2018: Talouslukutaito 2020-luvulla ). Heikko sosioekonominen asema periytyy usein sukupolvelta toiselle. Nuorilla on erilaiset lähtökohdat hoitaa omaa talouttaan. Siksi ennaltaehkäisevä työ on tärkeää.

Tunteiden käsittelytaidot ovat yhteydessä rahankäyttöön. Tunnistamalla rahankäyttöön liittyviä tunteita ja käyttäytymismalleja nuoret saavat paremmat lähtökohdat taloudellisesti tasapainoisempaan tulevaisuuteen. Työskentelyn kautta nuoret voivat myös avartaa käsitystään rahan vaikutuksesta yksilön ja yhteisön tasolla. 

Kestävä rahasuhde -hankkeen työpajoissa ammattiopintoihin valmentautuvat nuoret kirjoittavat, kuvaavat ja editoivat itse videomuotoisia, fiktiivisiä tai todellisia, tarinoita, jotka toimivat tutkimusmatkana henkilökohtaiseen rahasuhteeseen. Luovuuteen perustuva työskentelymuoto antaa nuorille vapauden valita tason, jolla he lähestyvät aihetta. Digitarina on innostava tapa käsitellä rahaan ja talouteen liittyviä aiheita ja madaltaa kynnystä puhua niistä. 

Yritysyhteistyökumppani Danske Bank osallistuu työpajoihin kummitoiminnan kautta. Kummit ovat vapaaehtoisia rahoitusalan ammattilaisia. Työpajoissa kummit ja nuoret pohtivat yhdessä talousasioita ja jakavat osaamistaan ja näkökulmiaan. 

Hankkeen aikana järjestetään koulutuksia opettajille ja nuorisoalan ammattilaisille sekä julkaistaan opas hankkeessa kerätyistä hyvistä käytännöistä. 

Kestävä rahasuhde -hankkeen toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA vuosina 2020–2023. STEA:n lisäksi toimintaa rahoittaa mukana oleva yhteistyöyritys Danske Bank, jonka kanssa pilotoimme digitarinatyöpajoja talouskasvatuksen välineenä Taloudellinen mielenrauha -hankkeessa vuonna 2019. 

Tutustu nuorten valmistamiin digitarinoihin YouTube-soittolistalta!

Kestävä rahasuhde

Kesto: 2020–2023

Kohderyhmä: Valma-opiskelijat, Valma-opettajat ja nuorisoalan ammattilaiset

Rahoittaja: STEA, yhteistyöyritys Danske Bank

Osallistuvien nuorten lukumäärä: noin 450 nuorta, noin 120 opettajaa ja nuorisoalan ammattilaista 

Toiminta-alue: Kuopio, Joensuu, Lahti, Kouvola, Nurmijärvi, Kerava, Vantaa ja Espoo

Lisätietoja

Projektipäällikkö

Anna-Liisa Parkkinen

anna-liisa.parkkinen@nuori.fi

050 308 4215

Koordinaattori

Linda Lopperi

linda.lopperi@nuori.fi

040 145 7447

Lue lisää hankkeesta

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotTietosuojaselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö