Taidot elämään

Vahvoilla elämäntaidoilla kohti aikuisuutta.

Taidot elämään vuosi 2016

”Tässä työpajassa olen oppinut löytämään omia vahvuuksia, ja luulen, että toiset oppilaat myös. Että en mä olekaan ihan huono. Useasti mulla on ollut sellainen olo, ettei elämällä ole suuntaa, enkä ole uskonut kykyihini, mutta tässä työpajassa usko on tullut takaisin.” Toimintaan osallistunut nuori

Keskeinen osa Taidot elämään -toimintaa ovat taidetyöpajat. Vuonna 2016 taiteenlajeina olivat sirkus, lyhytelokuva ja musiikki. Työpajatoimintaa järjestettiin vuoden 2016 aikana 10 paikkakunnalla. Nuoria osallistui työpajatoimintaan yhteensä 260 ja opettajia 30.

Keväällä 2016 järjestettiin kolme Elämäntaitojen äärellä -lopputilaisuutta, jotka päättivät ohjelman aiemman toimintakauden 2013-2015. Tilaisuudet järjestettiin ammattilaisille ja niissä julkistettiin Elämäntaitojen äärellä -tutkimus, jossa on tutkittu taidetyöpajoja nuorten elämäntaitojen vahvistajana. Lopputilaisuuksiin osallistui yli 60 kasvatusalan ammattilaista Tampereella, Porissa ja Lohjalla. Ohjelma oli esillä myös opetusalan suurtapahtumassa Educassa sekä Oppimisen Fiesta -tapahtumassa, joka kokosi yhteen yli 3 000 oppimisen, hyvinvoinnin ja kasvun ammattilaista.

Työpajatoiminta tähtää siihen, että nuori saa rohkeutta olla oma itsensä ja oppii löytämään omia vahvuuksia. Sitä kautta on helpompi löytää oma paikka koulussa, töissä tai ylipäätään elämässä.

Lue myös ”Musiikki voi pelastaa” -kirjoitus, joka julkaistiin Suomen Mielenterveysseuran Mieli-lehdessä.

”Coachaaminen oli kaiken kaikkiaan hieno ja mahtava kokemus, jota en mistään hinnasta jättäisi välistä” Taidot elämään -coach

Taidot elämään ohjelmassa toteutetaan myös elämän- ja työelämätaitoihin keskittyvää coachausta VALMA-luokkalaisille. Coachit ovat ammattikorkeakouluopiskelijoita, jotka tekevät opintoja Taidot elämään -ohjelmaan. Vuonna 2016 coacheja oli mukana 34. Kurssi järjestettiin HUMAKin yhteisöpedagogi-, SAMKin sosionomi- ja TAMKin ammatillisen opettajakoulutuksen yhteydessä. Coachaus on antanut VALMA-luokkalaisille eväitä mm. tunteiden käsittelyyn, stressinhallintaan sekä itsetuntemuksen vahvistamiseen. Coach-kursseilla on ollut testikäytössä myös mentorointiin kehitetty Heippa-sovellus. Suurin osa coacheista on osallistunut sovelluksen pilotointiin.

”Nuorilla todella oli unelmia, eikä vain näköalattomuutta”
Kouluvierailija, konsultti

Yrityksillä on mahdollisuus auttaa nuoria omien taitojen löytämisessä Taidot elämään -ohjelman kautta. Ohjelmassa järjestetään koulu- ja yritysvierailuja sekä etsitään nuorille työharjoittelupaikkoja. Vierailut ja harjoittelut avaavat uusia näkökulmia ja luovat uskoa tulevaan. Vuonna 2016 yritysyhteistyötä tehtiin Deloitten, HT High-Tech Polymersin ja SOL Palveluiden kanssa. Keväällä 2016 yritysyhteistyön kautta löytynyt harjoittelupaikka auttoi erästä nuorta löytämään oman polun, joka oli ollut kateissa. Nuori sai itseluottamusta ja vahvistusta omaan potentiaalin ja päätyi opiskelemaan alaa. Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää valoisalta. Yritysyhteistyöhön osallistuneet työntekijät ovat myös kertoneet, että nuorten kohtaaminen on avannut omia silmiä ja antanut itselle paljon.

Taidot elämään -ohjelma vahvistaa nuorten elämäntaitoja ja työelämävalmiuksia taidetyöpajojen, coachauksen ja yritysyhteistyön keinoin. Toiminta keskittyy VALMA-luokkiin, joissa tarjotaan valmentavaa koulutusta ammatillisiin opintoihin. Taidot elämään -ohjelma on käynnistynyt vuonna 2013 ja sillä rahoitus on vuoden 2018 loppuun. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee ohjelmaa Veikkauksen tuotoilla.

 

 

Palaa vuoden 2016 toimintakatsaukseen >