Skip to content
Donera

Framtidslabbet

Framtidslabbet tar med barn och unga på en expedition till olika framtider. Framtidslabbet lär ut framtidstänkande för att agera i en snabbt föränderlig värld.

Anmäl dina elever till Framtidsdagen den 15.3.2024! 

Det pågår mycket i världen just nu och tron på framtiden kan vara vag. Vi behöver positiva erfarenheter om att vi kan vara med och påverka framtiden. I skolans hektiska vardag finns inte alltid tid att fundera på framtiden. Framtidsdagen ger en utmärkt möjlighet att stanna upp och tänka på att koncentrera sig på framtiden och inspireras att påverka dess riktning.

Framtidslabbet ordnar en livesändning för alla elever och studerande vid åk 7–9 och andra stadiet under Framtidsdagen den 15.3.2024. Skådespelare Christoffer Strandberg tar med oss på en dykning in i framtidstänkande och alternativa framtider. Sändningens huvudspråk är finska och den innehåller delar på svenska.

Direktsändning äger rum fredagen den 15 mars 2024 kl. 9.30–10.15. Inspelningen av programmet kommer att vara tillgänglig att titta på under samma dag. 

Anmäl dig här

För att följa Framtidsdagens sändning behöver du bara et utrymme och möjlighet att visa sändningen för eleverna, till exempel via en stor skärm. Utmana hela skolan att följa med sändningen! 

Framtids­labbet understöds av Brita Maria Renlunds minne sr.

Stiftelsen Brita Maria Renlunds -logo

Framtids­tänkandets grunder åt lärare och elever

Välkommen till Framtidslabbet och vår videobaserade introduktion till framtidstänkandets grunder.

I Framtidslabbets tre videon går vi igenom framtidstänkandets grundprinciper, diskuterar varför framtidstänkande är viktigt, samt berättar hur framtiden kan utforskas på basen av positiva signaler. Videoserien fungerar som en diskussionsstartare och bas för framtidsfokuserade lektioner i skolan. På videon uppträder Oskar Sandqvist från Barn- och ungdomsstiftelsen.

Om spellistan inte syns kan du öppna den i nytt fönster Youtube här.

Självstudiemodulen för lärare, elevhandledare och rektor

Jobbar du i grundskolan eller andra stadiet? Självstudiemodulen för Framtidslästänkandets ABC ger en inblick i framtidsforskningen. Självstudiemoduler passar för lärare, elevhandledare eller rektor i grundskolan eller andra stadiet.

Framtidslabbet inom yrkes­utbildningen 2024–2025

Under åren 2024–2025 innefattar Framtidslabbets verksamhet utveckling av framtidspedagogisk modell för studerande inom yrkesutbildningen. Inom projektet utarbetas ett material för att stöda studerandes kunskaper i det föränderliga arbetslivet. Samarbetsparter för projektet är Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors samt Optima samkommun i Jakobstad. Projektet finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr .

Ungdomar skapade framtidens nyheter – gymnasiestuderande drog verkstäder för yngre

Under år 2023 utbildade vi 21 andra stadiets studerande till Signalspanare. Under utbildningen fick ungdomarna färdigheter att utföra Signalspanare-workshoppar åt grundskoleklasser (åk 7–9) på sin hemort.

Mer info

Heidi Enbacka

projektchef

heidi.enbacka@nuori.fi

040 131 9185

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka
VerksamhetStiftelsenArtiklar
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Kontakta oss
Faktureringsuppgifter (på finska)

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö