Skip to content
Donera

Dreams

Dreams flaggar för vikten att drömma. Varje ungdom ska våga drömma och få känna att de genom sina handlingar kan påverka sin framtid.

Dreams-projektet fortlöper under hela skolläsåret. Dreams når årligen tusentals ungdomar runtom i Finland.

I Barn- och ungdomsstiftelsens Dreams projekt besöker kända personer, eller Dreams ambassadörer, ungdomar i grundskolans övre årsklasser och andra stadiets läroanstalter för att berätta sin uppväxthistoria. Med sin berättelse uppmuntrar de ungdomar till att drömma och reflektera över sina styrkor och sin riktning i livet.

Skolbesöken har gjorts sedan år 2003 och många aktörer har under årens gång varit med och finansierat projektet. De svenskspråkiga besöken genomförs med stöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen Tre Smeder, Sparbanksstiftelsen Esbo-Grankulla och Helsingestiftelsen i Vanda.

Dreams-skolbesök på svenska görs av Robson LindbergChristoffer Strandberg och Tomi Kaukinen

Ja, jag vill ha ett Dreams-besök på vår skola!

Dreams besöket kostar ingenting för skolan. Fyll i blanketten här så tar vi kontakt ifall vi kan erbjuda ett besök på din ort.

Fyll i formuläret

Förfrågningar:

Wilhelm Hörhammer

Programchef (Dreams skolbesök)

wilhelm.horhammer@nuori.fi

050 373 9229

Meri-Tuuli Lönn

Producent

meri-tuuli.lonn@nuori.fi

040 167 7252

Dreams ambassadörer

Tomi Kaukinen

Företagare och burnout-överlevare 

Tomi Kaukinen är en sverigefinsk företagare, talare och businesscoach som talar energiskt om sin brokiga väg från att städa tunnelbanan i Stockholm till startupentreprenör. Han berättar öppet om sin burnout och den depression som följde. Till ungdomarna betonar Tomi vikten av att våga försöka på olika saker, och ibland misslyckas, och belyser hur besvikelser kan vändas till framgångar. 

Robson Lindberg

Världens bästa hjärnskadepatient

Robson Lindberg skadade sig allvarligt i en ishockeymatch våren 2016 då han var 30 år gammal. Diagnosen han fick var skärrande: åtta hjärnblödningar och en medelsvår hjärnskada. På sina Dreams-besök delar Robson med sin övertygelse om att allt är möjligt, bara man tar ansvar för sin attityd och sina handlingar.

Christoffer Strandberg

Skådespelare

Christoffer Strandberg uppmanar ungdomar att våga prova sig fram, acceptera sig själva och lita på sina medmänniskor. Den som vågar är ett steg närmare sin dröm. Det är väsentligt att man gör sådant som känns bra för en själv.

Som finskspråkiga Dreams ambassadörer fungerar

Elina Gustafsson

Talare, inspiratör och tidigare toppboxare 

Elina Gustafsson är en energisk och ärlig talare, som följer sina egna vägar och öppet vågar vara sig själv. Under skolåren hade Elina främst fokus på dumheter och ett störande beteende. Hon vägrade att forma sig enligt andras förväntningar, vilket hon senare även har vänt till en styrka. Elina har målmedvetet skapat sig ett liv som passar henne, både som toppboxare och inspirerande talare. Under Dreams-besöken uppmuntrar hon unga att lita på sina förmågor och vara sig själva.  
 

Johannes ”Hatsolo” Hattunen

Breakdansare

Johannes ”Hatsolo” Hattunen visste redan som ung att han ville bli en av världens bästa dansare. När han var yngre blev han utsatt för förminskande kommentarer och hån, och blev till och med mobbad på grund av sin dröm. Under sina energiska Dreams-besök uppmuntrar Hatsolo ungdomar att satsa på sin egen attityd, gentemot sig själv och mot världen. Han uppmanar alla att bygga sig ett liv som passar just en själv, och att också sporra sina vänner till att göra detsamma.

Krista Kosonen

Skådespelare

Krista Kosonen led i sin ungdom av dåligt självförtroende. Ytterligare ett slag mot självkänslan kom då hon redan som barn snabbt växte sig längre än andra. I sin Dreams-berättelse betonar Krista vikten av att acceptera sig själv så som man är, och att man inte ska bygga upp sin självkänsla kring sitt utseende. Det lönar sig att syssla med sådant som man njuter av och som kan ge en framgångsupplevelser. Krista betonar också vikten av att läsa. Själv läste hon mycket som ung, vilket hon har upplevt som en stor fördel i sin skådespelarkarriär.

Tommy Lindgren

Musiker

Tommy Lindgren påminner ungdomar om att talang endast är en startpunkt, och att det krävs engagemang för att bygga upp den till något mer. Det är möjligt för alla att ha talang inom någonting. På sina Dreams-besök betonar Tommy vikten av att identifiera vad man är intresserad av och förverkliga det. Också kompisarnas stöd hjälper – tillsammans klarar man av mer än vad man gör ensam.

Laura Peippo

Företagare

Laura Peippos Dreams-besök är fyllda till bredden med energi. Sportiga Laura drömde som ung om en karriär som kortdistanslöpare. Först studerade hon till kock i Rovaniemi, men det var inte det rätta yrkesvalet för henne. Idag arbetar hon med idrott och motion. Hon utsågs 2017 till Finlands gladaste företagare. Laura uppmanar ungdomar att självständigt bestämma sig för vad de vill bli. Så länge man lever är allt möjligt, och drömmar finns till för att uppfyllas.

Pamela Tola

Skådespelare och regissör

Pamela Tola hamnade på ett barnhem som barn. Enligt henne behöver inte omständigheter eller det förflutna avgöra hur framtiden ser ut. Att bli skådespelare var Pamelas dröm redan som ung. Hon upplever att det är just hennes starka dröm som mest fört henne framåt. Hon råder ungdomar att inte låta sig bli uppgivna av livets motgångar. 

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka
VerksamhetStiftelsenArtiklar
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Kontakta oss
Faktureringsuppgifter (på finska)

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö