Skip to content

Dreams

Varje ungdom ska våga drömma och få känna att de genom sina handlingar kan påverka sin framtid. I Barn- och ungdomsstiftelsens Dreams-projekt besöker kända personer, eller dreamsters, ungdomar i högstadiet och andra stadiets läroanstalter för att berätta sin uppväxthistoria. Med sin berättelse uppmuntrar de ungdomar till att drömma och reflektera över sina styrkor och sin riktning i livet.

Dreams-projektet fortlöper under hela skolläsåret. Dreams når årligen tusentals ungdomar runtom i Finland.

Skolbesöken har gjorts sedan år 2003 och många aktörer har under årens gång varit med och finansierat projektet. Under läsåret 2020–2021 stöds de svenskspråkiga besöken av stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen Tre Smeder, Aktiastiftelsen i Esbo/Grankulla och Aktiatiftelsen i Vanda. Dreams-skolbesök på svenska görs av Robson Lindberg och Christoffer Strandberg.

Dreams

Varaktighet: Kontinuerlig

Målgrupp: Grundskoleelever i klass 7.–9. och studerande i andra stadiet

Finansiär: Olika

Antal deltagare: Tusentals ungdomar årligen

Verksamhetsområde: Hela Finland

Dreamsters

Världens bästa hjärnskadepatient

Robson Lindberg

Robson Lindberg skadade sig allvarligt i en ishockeymatch våren 2016 då han var 30 år gammal. Diagnosen han fick var skärrande: åtta hjärnblödningar och en medelsvår hjärnskada. På sina Dreams-besök delar Robson med sin övertygelse om att allt är möjligt, bara man tar ansvar för sin attityd och sina handlingar.

Skådespelare

Christoffer Strandberg

Christoffer Strandberg uppmanar ungdomar att våga prova sig fram, acceptera sig själva och lita på sina medmänniskor. Den som vågar är ett steg närmare sin dröm. Det är väsentligt att man gör sådant som känns bra för en själv.

Som finskspråkiga dreamsters fungerar

Breakdansare

Johannes ”Hatsolo” Hattunen

Johannes ”Hatsolo” Hattunen visste redan som ung att han ville bli en av världens bästa dansare. När han var yngre blev han utsatt för förminskande kommentarer och hån, och blev till och med mobbad på grund av sin dröm. Under sina energiska Dreams-besök uppmuntrar Hatsolo ungdomar att satsa på sin egen attityd, gentemot sig själv och mot världen. Han uppmanar alla att bygga sig ett liv som passar just en själv, och att också sporra sina vänner till att göra detsamma.

Skådespelare

Krista Kosonen

Krista Kosonen led i sin ungdom av dåligt självförtroende. Ytterligare ett slag mot självkänslan kom då hon redan som barn snabbt växte sig längre än andra. I sin Dreams-berättelse betonar Krista vikten av att acceptera sig själv så som man är, och att man inte ska bygga upp sin självkänsla kring sitt utseende. Det lönar sig att syssla med sådant som man njuter av och som kan ge en framgångsupplevelser. Krista betonar också vikten av att läsa. Själv läste hon mycket som ung, vilket hon har upplevt som en stor fördel i sin skådespelarkarriär.

Musiker

Tommy Lindgren

Tommy Lindgren påminner ungdomar om att talang endast är en startpunkt, och att det krävs engagemang för att bygga upp den till något mer. Det är möjligt för alla att ha talang inom någonting. På sina Dreams-besök betonar Tommy vikten av att identifiera vad man är intresserad av och förverkliga det. Också kompisarnas stöd hjälper – tillsammans klarar man av mer än vad man gör ensam.

Företagare

Laura Peippo

Laura Peippos Dreams-besök är fyllda till bredden med energi. Sportiga Laura drömde som ung om en karriär som kortdistanslöpare. Först studerade hon till kock i Rovaniemi, men det var inte det rätta yrkesvalet för henne. Idag arbetar hon med idrott och motion. Hon utsågs 2017 till Finlands gladaste företagare. Laura uppmanar ungdomar att självständigt bestämma sig för vad de vill bli. Så länge man lever är allt möjligt, och drömmar finns till för att uppfyllas.

Skådespelare

Pamela Tola

Pamela Tola hamnade på ett barnhem som barn. Enligt henne behöver inte omständigheter eller det förflutna avgöra hur framtiden ser ut. Att bli skådespelare var Pamelas dröm redan som ung. Hon upplever att det är just hennes starka dröm som mest fört henne framåt. Hon råder ungdomar att inte låta sig bli uppgivna av livets motgångar. 

Ja, jag vill ha ett Dreams-besök på vår skola!

Dreams-besöket kostar skolan ingenting. Fyll i blanketten här så tar vi kontakt när vi kan erbjuda ett dreamster-besök på din ort.

Fyll i formuläret

Förfrågningar:

Wilhelm Hörhammer

Programchef

wilhelm.horhammer@nuori.fi

050 373 9229

Meri-Tuuli Lönn

Producent (Dreams-besöken)

meri-tuuli.lonn@nuori.fi

040 167 7252

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka
VerksamhetStiftelsenArtiklar
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Kontakta oss
Faktureringsuppgifter (på finska)

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö