Skip to content
Donera

Dreams

Dreams flaggar för vikten att drömma. Varje ungdom ska våga drömma och få känna att de genom sina handlingar kan påverka sin framtid.

Dreams våravslutning: Anmäl dig till Dreams streamsen!

Drömmar är ett bra tema att avsluta skolåret med! Under den sista veckan i maj arrangeras två Dreams streams där skådespelaren och regissören Pamela Tola och det senaste tillskottet till Dreams ambassadörerna, idrottaren och mediepersonligheten Thobias Thorwid, delar sin historia och inspirerar unga att följa sina drömmar.  

Dreams streamsen har premiär 28.5 kl. 9.00 och kan ses fram till fredag 31.5 kl. 16.00. En streams är 45 minuter lång och ni får gärna se båda två.

Anmäl din skola eller klass att delta i Dreams våravslutningen:

Anmäl er här

För att titta på streamen behöver ni bara en plats och möjlighet att visa sändningen för eleverna, till exempel på en stor skärm. 

Att ta del av streamsen är kostnadsfritt för skolorna.  

Dreams-projektet fortlöper under hela skolläsåret. Dreams når årligen tusentals ungdomar runtom i Finland.

I Barn- och ungdomsstiftelsens Dreams projekt besöker kända personer, eller Dreams ambassadörer, ungdomar i grundskolans övre årsklasser och andra stadiets läroanstalter för att berätta sin uppväxthistoria. Med sin berättelse uppmuntrar de ungdomar till att drömma och reflektera över sina styrkor och sin riktning i livet.

Skolbesöken har gjorts sedan år 2003 och många aktörer har under årens gång varit med och finansierat projektet. De svenskspråkiga besöken genomförs med stöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen Tre Smeder och Helsingestiftelsen i Vanda.

Dreams-skolbesök på svenska görs av Tomi Kaukinen, Alexandra “Lxandra” Lehti, Robson Lindberg, Christoffer Strandberg och Thobias Thorwid.

Stiftelsen Brita Maria Renlunds -logo
Stiftelsen Tre Smeder

Ja, jag vill ha ett Dreams-besök på vår skola!

Dreams besöket kostar ingenting för skolan. Fyll i blanketten här så tar vi kontakt ifall vi kan erbjuda ett besök på din ort.

Förfrågningar:

Wilhelm Hörhammer

Programchef (Dreams skolbesök)

wilhelm.horhammer@nuori.fi

050 373 9229

Meri-Tuuli Lönn

Producent

meri-tuuli.lonn@nuori.fi

044 508 8535

Dreams ambassadörer

Tomi Kaukinen

Tomi Kaukinen

Företagare och burnout-överlevare

Tomi Kaukinen är en sverigefinsk företagare, talare och businesscoach som talar energiskt om sin brokiga väg från att städa tunnelbanan i Stockholm till startupentreprenör. Han berättar öppet om sin burnout och den depression som följde. Till ungdomarna betonar Tomi vikten av att våga försöka på olika saker, och ibland misslyckas, och belyser hur besvikelser kan vändas till framgångar. 

Alexandra  "Lxandra" Lehti

Alexandra “Lxandra” Lehti

Artist, låtskrivare

Alexandra har kanaliserat sin kreativitet på olika sätt under hela sitt liv, genom lek, fotografering, låtskrivning och skådespelande. I skolan blev hon mobbad och lämnades utanför. I sin musikkarriär har hon brottats med scenskräck och prestationsångest som kommer från strävan efter perfektion. Alexandra har lärt sig att leva och arbeta så det finns utrymme för glädje och njutning. Hon uppmuntrar unga att våga lita på sig själva och hålla fast vid sina egna intressen, även om de verkar pinsamma. Det viktigaste är att följa sin egen väg. 

Robson Lindberg

Robson Lindberg

Världens bästa hjärnskadepatient

Robson Lindberg skadade sig allvarligt i en ishockeymatch våren 2016 då han var 30 år gammal. Diagnosen han fick var skärrande: åtta hjärnblödningar och en medelsvår hjärnskada. På sina Dreams-besök delar Robson med sin övertygelse om att allt är möjligt, bara man tar ansvar för sin attityd och sina handlingar.

Christoffer Strandberg

Christoffer Strandberg

Skådespelare

Christoffer Strandberg uppmanar ungdomar att våga prova sig fram, acceptera sig själva och lita på sina medmänniskor. Den som vågar är ett steg närmare sin dröm. Det är väsentligt att man gör sådant som känns bra för en själv.

Thobias Thorwid

Thobias Thorwid

Idrottare & mediapersonlighet

Thobias Thorwid är en sann mångsysslare. Efter ett årtionde som programledare i radio & TV lämnade han Sverige för att satsa på sin nya passion, cheerleading, i Finland. Utan att kunna finska gjorde Thobias ett modigt beslut att våga satsa på något helt nytt. Förutom sin nya idrottskarriär har Thobias underhållit publiken i Yles kanaler och sociala medier. Thobias vill visa att det aldrig är för sent att våga drömma, vara lojal mot sina mål och våga satsa fullt ut. Bild: Flickorna Productions

Som finskspråkiga Dreams ambassadörer fungerar

Mohammad Al-Emara

Mohammad Al-Emara

Fotbollsdomare

Mohammad Al-Emaras liv har präglats av många nya begynnelser. Fotbollen spelade en stor roll i hans liv efter att han kommit till Finland från ett flyktingläger i Saudiarabien. Mohammad drömde om stora arenor som spelare, men uppnådde dem till slut i sin roll som domare. Mohammad, som har utsetts till årets domare flera gånger, uppmuntrar unga att drömma stort och gripa tag i nya begynnelser och möjligheter. Drömmar kan förverkligas på sätt man själv inte ännu känner till. 

Rosa Coste

Rosa Coste

Artist, låtskrivare

Rosa Coste bestämde sig för att bli sångare när hon var sex år gammal, efter att ha följt med finalen av sångtävlingen Idols. Under sina Dreams besök uppmuntrar Rosa ungdomar att drömma och fundera över hurdan vän de är och de personer de väljer att ha omkring sig. Som ung föredrog Rosa att göra trygga och bekväma val, tills hon efter gymnasiet vågade pröva på att jobba som au pair utomlands. Det gav henne mod att följa sin dröm om att bli musiker. Efter att ha släppt sin första låt blev Rosa Coste belönad som årets nykomling på Indie Awards år 2022.

Elina Gustafsson

Elina Gustafsson

Talare, inspiratör och tidigare toppboxare 

Elina Gustafsson är en energisk och ärlig talare, som följer sina egna vägar och öppet vågar vara sig själv. Under skolåren hade Elina främst fokus på dumheter och ett störande beteende. Hon vägrade att forma sig enligt andras förväntningar, vilket hon senare även har vänt till en styrka. Elina har målmedvetet skapat sig ett liv som passar henne, både som toppboxare och inspirerande talare. Under Dreams-besöken uppmuntrar hon unga att lita på sina förmågor och vara sig själva.  
 

Johannes "Hatsolo" Hattunen

Johannes ”Hatsolo” Hattunen

Breakdansare

Johannes ”Hatsolo” Hattunen visste redan som ung att han ville bli en av världens bästa dansare. När han var yngre blev han utsatt för förminskande kommentarer och hån, och blev till och med mobbad på grund av sin dröm. Under sina energiska Dreams-besök uppmuntrar Hatsolo ungdomar att satsa på sin egen attityd, gentemot sig själv och mot världen. Han uppmanar alla att bygga sig ett liv som passar just en själv, och att också sporra sina vänner till att göra detsamma.

Krista Kosonen

Krista Kosonen

Skådespelare

Krista Kosonen led i sin ungdom av dåligt självförtroende. Ytterligare ett slag mot självkänslan kom då hon redan som barn snabbt växte sig längre än andra. I sin Dreams-berättelse betonar Krista vikten av att acceptera sig själv så som man är, och att man inte ska bygga upp sin självkänsla kring sitt utseende. Det lönar sig att syssla med sådant som man njuter av och som kan ge en framgångsupplevelser. Krista betonar också vikten av att läsa. Själv läste hon mycket som ung, vilket hon har upplevt som en stor fördel i sin skådespelarkarriär.

Hassan Maikal

Hassan Maikal

Sångare, låtskrivare

Hassan Maikal uppmanar ungdomar att modigt prova på nya saker. Om något inte känns rätt kan man alltid sluta och testa något annat. Det viktigaste är att ha modet att öppet utforska nya möjligheter. Det är viktigt att våga misslyckas för att kunna lyckas. Hassan talar också under sina Dreams besök om att växa upp mellan två kulturer, om sin faders frånvaro och ensamhet.

Tommy Lindgren

Tommy Lindgren

Musiker

Tommy Lindgren påminner ungdomar om att talang endast är en startpunkt, och att det krävs engagemang för att bygga upp den till något mer. Det är möjligt för alla att ha talang inom någonting. På sina Dreams-besök betonar Tommy vikten av att identifiera vad man är intresserad av och förverkliga det. Också kompisarnas stöd hjälper – tillsammans klarar man av mer än vad man gör ensam.

Laura Peippo

Laura Peippo

Företagare

Laura Peippos Dreams-besök är fyllda till bredden med energi. Sportiga Laura drömde som ung om en karriär som kortdistanslöpare. Först studerade hon till kock i Rovaniemi, men det var inte det rätta yrkesvalet för henne. Idag arbetar hon med idrott och motion. Hon utsågs 2017 till Finlands gladaste företagare. Laura uppmanar ungdomar att självständigt bestämma sig för vad de vill bli. Så länge man lever är allt möjligt, och drömmar finns till för att uppfyllas.

Pamela Tola

Pamela Tola

Skådespelare och regissör

Pamela Tola hamnade på ett barnhem som barn. Enligt henne behöver inte omständigheter eller det förflutna avgöra hur framtiden ser ut. Att bli skådespelare var Pamelas dröm redan som ung. Hon upplever att det är just hennes starka dröm som mest fört henne framåt. Hon råder ungdomar att inte låta sig bli uppgivna av livets motgångar. 

Läs mer om Dreams

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka
VerksamhetStiftelsenArtiklar
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Kontakta oss
Faktureringsuppgifter (på finska)Insamlingstillstand

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö