Skip to content

Lektionsmaterial (45 min) till Läsveckan: Synonymer, ordförråd och läsinspiration

Hej lärare! Vi skapade ett färdigt lektionsmaterial för Läsveckan. Läsveckan firas 4–10.4.2022 med rubriken Läsning ger en bättre värld. Detta lektionsmaterial passar bäst för modersmåls- eller finskaundervisningen i årskurserna 7–9. Innehållet är del av Barn- och ungdomsstiftelsens Read Hour -program som inspirerar barn och unga att läsa.

Vi sammanställde ett färdigt lektionsmaterial som passar för att fira Läsveckan i skolorna i samband med en timme i modersmål eller finska. Lektionen innehåller två delar. Du kan dra innehållet under en lektion eller dela upp det till två lektioner.

Instruktioner till lektionen hittar du i denna artikel. En utskrift av innehållet kan du ladda ner här:

Skriv ut anvisning

Del 1: Synonymer och ordförråd

Titta på videon (6min).

Om videon inte syns ovan kan du titta på den via YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=Zp9qir7LDGI 

Du kan välja textning på YouTube genom att klicka på CC-ikonen i nedre kanten av videon. Under inställningar (ikon med kugghjul) kan du välja att se textningen på svenska eller finska.

På videon får vi följa med när youtubers Iba och Keinaan, bland ungdomarna kända som populära MolyBros, spelar Alias med barn i daghemsåldern. Hurdana ord är lätta att förklara och vem vinner? Videon var del av Barn- och ungdomsstiftelsens Read Hour Live sändning hösten 2021. 

Diskutera om videon i klassen.

  • Hur många ord användes i videon när man förklarade ett ord? (Svar: väldigt många, man använde ofta långa meningar)
  • Ordförrådet växer genom att läsa olika slags texter. När har du senast stött på ett ord som är nytt för dig?
  • Vad kan du göra om du stöter på ett ord du inte känner till? (Svar: be en vän eller vuxen förklara ordet eller titta upp det i en ordbok. Ordböcker finns också på nätet som t.ex. kielitoimistonsanakirja.fi, svenska.se, eventuellt skolans egna ordböcker).
  • Är det någon skillnad om man använder en officiell ordbok eller Google? (Svar: Googles svar är inte alltid pålitliga. Kom ihåg att alltid titta vilken källa som anges.)
  • Vad betyder synonym? (Svar: ett ord som betyder samma som ett annat, t.ex. stor/gigantisk, stol/sittplats) Varför är det bra att känna till synonymer?

Spela Alias tillsammans!

Om det i skolan finns Alias kan ni nu ta och spela spelet. Spela i par eller i större grupper. Ni kan göra egna versioner av reglerna. Vem hinner förklara flest ord på en minut?

Ni kan också spela Alias med ord ni själva hittat på. Hitta på ord som har med något specifikt tema att göra. Här under har vi som inspiration listat 20 ord med temat läsning:

Författare, ord, berättelse, serietidning, fantasi, låna, nyhet, ljudbok, dikt, bokhylla, alfabet, sång, bokbutik, bokmärke, språk, sida, spel, bokstav, bild, film.

Del 2: Vad inspirerar unga att läsa? Föreslå vem som ska få Read Hour priset!

Read Hour priset erkänner en gärning som har inspirerat barn och ungdomar till att läsa under det gångna året. Det allra första Read Hour -priset delades ut i september 2021. Till vinnare röstade ungdomarna Mike Bäck som blivit känd som youtuber och publicerat flera böcker. 

Vem eller vad skulle förtjäna priset i år?

Pristagaren röstas fram av ungdomarna under Read Hour Live evenemanget den 8.9.2022. I år får ungdomarna utöver vinnaren även bestämma kandidaterna!

Diskutera i klassen med eleverna om vem eller vad som har inspirerat dem att läsa och utveckla sitt ordförråd under den senaste tiden. Inspiration kan ni få från förra årets kandidater som ni kan läsa mer om webbsidan .

Föreslå sedan prismottagare med följande formulär:

Utgående från förslagen görs det slutliga valet av kandidater som kommer med i röstningen av Barn- och ungdomsstiftelsens sakkunniga.

Read Hour Live ordnas igen den 8.9.2022 för åk 7–9 

Du kan redan nu skriva upp höstens Read Hour Live evenemang i kalendern! Under det virtuella evenemanget utlovas, under ledning av en känd programledare, läsinspiration i många olika former, innehåll som ungdomar gjort, författarbesök och mycket mer.

Inbandningen av Read Hour Live evenemanget hösten 2021 kan ni titta på via YouTube. Den knappa timmes långa sändningen firar läsning, så också detta är utmärkt innehåll att titta på under Läsveckan:

Titta Read Hour Live här .

För mera information:

Stina Heikkilä

Ansvarig producent, Read Hour

stina.heikkila@nuori.fi

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka
VerksamhetStiftelsenArtiklar
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Kontakta oss
Faktureringsuppgifter (på finska)

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö