Skip to content
Donera

Maija Mattila, 23, förverkligade sin dröm om en karriär som modell

03.12.2020

Dela

Maija Mattila vill vara synlig som sig själv, inte på grund av sin extra kromosom. Hon har jobbat målmedvetet för att förverkliga sin dröm och uppmanar andra ungdomar att göra detsamma.

Yle Kioski arrangerade en överraskning åt Maija Mattila på hennes 18-årsdag och gjorde hennes dröm sann: Mattila fick uppleva en dag som modell. En video som spelades in på överraskningen uppnådde viral spridning på två dagar. Maija och mamma Anna-Erika Mattila satt vid datorn och häpnade över all uppmärksamhet som videon fick. Maija undrade om videon syntes ända till Böle.

”Mammas kompis kom och hämtade mig mitt på dagen och tog mig till studion där jag blev sminkad och sedan fotograferad. Jag spände mig men blev samtidigt glad och hade roligt framför kameran. Så började det”, berättar Mattila om hur videon, som fått namnet Birthday Surprise, och hennes karriär som modell kom till. 

Ett par år senare utvidgades den uppmärksamhet Mattila fick med säkerhet utanför Böle. BBC Africa  fick upp intresset för den unga modellen som bröt stereotypier och publicerade en artikel om Mattila som spred sig runt världen. Det fanns inte längre orsak att tveka över huruvida Mattila skulle kunna uppnå sin dröm om att bli modell.

Till och med Mattilas mamma tyckte till en början att drömmen var orealistisk, tills alla de anställningar och den positiva feedback som dottern fick visade att allt är möjligt. Genom åren har hon haft så många jobb som modell att det inte går att minnas alla. De största har dock gjort bestående intryck.

Precis som för många andra har coronapandemin dock inneburit en stor minskning i Mattilas jobbmöjligheter. Mot slutet på år 2020 har förfrågningarna för fotograferingar så småningom börjat tillta igen. 

Mattila har dock inte suttit och väntat passivt. Hon har studerat i specialyrkesläroverket Live och flyttade under sommaren till sin första egna lägenhet.

Pausen från modellarbetet lämnade inga spår i Mattilas grepp.

Handen vänder sig i precis rätt vinkel, så att de skimrande lösnaglarna fångar ljuset och gnistrar för kameran. Samtidigt håller huvudet den perfekta ansiktsvinkeln. Det är ingen tvekan om saken, nu fotograferas ett proffs. 

Till Maija Mattilas förebilder hör bland andra modellerna Polina Hiekkala, Maryam Razavi och Lola Odusoga.

En diva och en förebild 

Maija Mattila berättar att hennes superkraft är att tro på drömmar. Hon vill sprida positiv energi runtom sig. I hennes posts på sociala media samt intervjuer upprepas fraser som ”Tro på dig själv”, ”Ge inte upp” och ”Alla människor är vackra, det lönar sig att se det själv”. Den senare syns till och med på en t-skjorta som Mattila designade för att säljas på Pertin Valinta -nätbutiken. Det är en ”Sekotavarakauppa” för outsider-konst grundad av punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät.

”Jag vill sporra och uppmuntra andra ungdomar, och säga att det inte lönar sig att ge upp. Jag vill själv med min modellkarriär föregå med gott exempel i hur man ska bete sig och tala hyggligt om andra människor och vara artiga mot varandra”, räknar Mattila upp. 

Mattila vet vad hon talar om när det handlar om att tro på sig själv och jobba hårt. Själv har hon gjort stora ansträngningar för att nå sin dröm. Bland annat har hon gått ner i vikt med hjälp av hård träning och en total omvälvning av sina matvanor.

Nu är det en friskt sportig ung kvinna som möter henne i spegeln. Det är inte av en slump, då Mattila i början av sin bantningskur konstaterade för sin mamma att: ”Jag vill ha en PT som pinar mig”, och en sådan tränare fick hon. 

Modelljobben har lett Mattila bland annat till en vända som ansiktet för Kalevala Koru samt till Gloria Fashion Show, bröllopsmässans catwalk och artisten Yeboyahs musikvideo. 

”Iklädd brudklänning kände jag mig helt som en prinsessa.”

Det starkaste minnet från inspelningen av Yeboyahs musikvideo är den goda stämningen. Där blev Mattila stylad av stylisten Patisse A Lody som hon är bekant med från förut, eftersom deras bröder har spelat fotboll tillsammans. Mamma Anna-Erika inflikar med ett leende att Maija och Patisse i modellkretsen kallas för ”de två divorna”. 

”Vi tar foton tillsammans och divar till oss”, berättar Mattila. 

Över hindren

Mattila har framhävt i många intervjuer att hon inte vill vara en Down-modell, utan en modell. Hon blir förargad över att hennes extra kromosom så lätt kan hamna i centrum. Det är dock ingen orsak att förminska det faktum att Mattila, på grund av sitt handikapp, har blivit tvungen att ta sig över fler hinder än många andra för att nå sitt mål. 

Efter denna intervju och fotografering ska Mattila hem och slappna av, berättar hon. Det låter som ett helt alldagligt sätt att spendera sin tid efter arbetsdagen, men för Mattila har det varit möjligt först från och med förra sommaren. Då fick hon sitt eget hem efter att ha köat hos staden i 7 år. 

”Det känns fantastiskt att bo för sig själv”, säger Mattila. ”Jag har liksom en superstor liten etta.”

Hon klarar av att bo självständigt och lagar till exempel sin mat själv. Maten är naturligtvis hälsosam. 

”Jag tycker om att laga sallader, massor med grönsaker, fisk och höna.” 

Ett par gånger i veckan får Mattila hjälp av en personlig assistent, eller en kulturkompis som Mattilas familj föredrar att säga. Med denne brukar Mattila till exempel baka eller gå på bio. 

I vardagen ingår även studierna på specialyrkesläroverket Live i Esbo. Där studerar Mattila till en grundexamen i dans. Live betonar även handledning för att leva självständigt och individuellt stöd för sina studeranden. 

Före sina studier deltog Mattila i läroverkets fyra dagar långa smakprovsperiod. Efteråt ansökte hon till ett utbildningsprogram och kom in.

”Förutom dans har vi också modersmål, fysik, matematik, engelska och så vidare. Det är jätteroligt på Live och jag har goda vänner där”, berättar Mattila.

Studierna för Mattila mot sin andra dröm: att jobba som dansare. Drömmen har följt med henne sedan barndomen. Flamencohobbyn som hon inledde redan som liten har fört Mattila ända till England och uppträda, och hennes flamencogrupp har fått ett antal beställningar på uppträdanden i Finland. 

”Att dansa inför en publik är helt underbart. Då går det att njuta i takt med musiken.”

Då Mattila talar om att uppträda är hon eld och lågor. För sin framtid har hon tydliga målsättningar. 

”Jag tänkte på allvar jobba som dansare. Och gå på catwalken.” 

Maija Mattila studerar på ett yrkesinriktat specialläroverk

Hurdana specialläroverk finns det i Finland och vad är deras uppgift, sakkunnige Anna-Liisa Parkkinen? 

“I Finland finns det allt som allt sex stycken verksamma yrkesinriktade specialläroverk. Yrkesinriktade specialläroverk erbjuder specialiserad handledning, undervisning och stöd till ungdomar som behöver det i sina studier. Utöver den yrkesinriktade utbildningen idkar dessa läroverk utvecklande arbete inom specialundervisning och ger ungdomar stöd för att förverkliga sina studie- och karriärstigar. I läroverken kan man studera samma ämnen som i andra yrkesskolor. Yrkesskolan Live är det enda specialyrkesläroverket i Finland där man kan studera till dansare, liksom Maija.” 

Hurdant samarbete gör Barn- och ungdomsstiftelsen med specialläroverk? 

“Vi bedriver kreativ verksamhet tillsammans med ungdomsgrupper. Till exempel ordnar vi workshops som bygger på konstnärliga metoder, där ungdomarna får uppleva och göra musik, kortfilm eller videoberättelser om valfritt ämne. 

Vår verksamhet når förutom ungdomar även lärare, för vilka vi ordnar utbildningar i konstbaserade metoder som stöd i utbildningen. Målet för all vår verksamhet är att skapa utrymme för ungdomar att uttrycka sig själva samt för att lära sig genom att själva ta itu med något nytt.   

Samarbetet med specialläroverk är viktigt för oss för att vi vill främja jämlikhet. Genom läroverken når vår verksamhet ungdomar som studerar i en mångfald olika situationer. Barn- och ungdomsstiftelsens Taidot elämään – och Kestävä rahasuhde  -verksamheter gör samarbete med yrkesskolan Live:s Valma-grupper.  ” 

Sakkunnig

Anna-Liisa Parkkinen

anna-liisa.parkkinen@nuori.fi

Share

Läs mer

Klimatkrisen fick Ellen Ojala, 23, att uppoffra sina drömmar och bli aktivist istället

Influencern Leevi Lehtonen, 15, upptäckte sin passion för att uppträda redan som småtting

Från mobbad till rollmodell Mike Lanki, 26, arbetar med något som många dömer och förstår

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka
VerksamhetStiftelsenArtiklar
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Kontakta oss
Faktureringsuppgifter (på finska)Insamlingstillstand

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö