Siirry sisältöön

Lukuviikon oppitunti (45 min): Synonyymit, sanavarasto ja lukemaan innostaminen

Opettaja! Teimme käyttöösi valmiin oppituntisisällön Lukuviikolle. Oppituntisisältö sopii parhaiten yläkouluikäisille. Sisällöt on osa Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -ohjelmaa, joka innostaa lapsia ja nuoria lukemaan.

Oppitunti on jaettu kahteen osaan. Voit vetää molemmat osat yhden oppitunnin aikana tai jakaa osat omille oppitunneilleen. 

Mikäli haluat tulostaa ohjeen oppitunnin vetämiseen, voit ladata tulostettavan version alta:

Lataa tulostettava ohje (PDF)

Osa 1: Synonyymit ja sanavarasto

Katsokaa yhdessä video (6 min).
MolyBros pelaa Aliasta päiväkodissa:

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen Youtubessa: https://youtu.be/Zp9qir7LDGI

Voit valita videoon tekstityksen YouTubessa CC-kuvakkeen avulla. Tekstityksen kieleksi voi valita suomen tai ruotsin videon asetus-kuvakkeen alta.

Videolla nuorten suosikkitubettajat Iba ja Keinaan, eli MolyBros, pelaavat Aliasta päiväkoti-ikäisten kanssa. Millaisia sanoja on helppo selittää ja kuka lopulta voittaa? Video oli osa Lasten ja nuorten säätiön Read Hour Live -lähetystä syksyllä 2021.

Keskustelkaa videosta luokassa.

  • Montako sanaa videolla käytettiin, kun yhtä sanaa selitettiin? (Vastaus: todella monta, käyttivät usein pitkiä lauseita).
  • Kaikenlaisten tekstien lukeminen kerryttää sanavarastoa. Missä yhteydessä olet viimeksi törmännyt sinulle uuteen sanaan?
  • Mitä kannattaa tehdä, jos arkielämässä tulee vastaan tuntematon sana? (Vastaus: kysyä kaverilta tai aikuiselta apua, tarkistaa sanakirjasta, joita löytyy myös verkosta, esim. Kielitoimistonsanakirja.fi, svenska.se, koulun omat käytössä olevat sanakirjat).
  • Onko jotain eroa siinä, käyttääkö virallista sanakirjaa vai Googlea? (Vastaus: Googlen antamat vastaukset ovat epäluotettavampia. Muista aina tarkistaa googletulosten varsinainen lähde!).
  • Mitä tarkoittaa synonyymi? (Vastaus: samaa tarkoittava sana, esim. iso/kookas, tuoli/istuin). Miksi synonyymejä on hyvä tietää?

Pelatkaa yhdessä Aliasta!

Mikäli koululta tai opettajalta löytyy oma Alias-peli, laittakaa peli pystyyn! Pelatkaa pareittain tai isommassa ryhmässä. Voitte tehdä oman versionne säännöistä: Kuka esimerkiksi onnistuu selittämään eniten sanoja minuutissa?

Voitte myös pelata Aliasta itse keksityillä sanoilla. Keksikää esimerkiksi sanoja, jotka liittyvät tiettyyn teemaan. Alla on inspiraatioksi 20 lukemiseen liittyvää sanaa:

Kirjailija, sana, tarina, sarjakuva, fantasiakirjallisuus, lainata, uutinen, äänikirja, runo, kirjahylly, aakkoset, laulu, kirjakauppa, kirjanmerkki, kieli, sivu, peli, kirjain, kuva, elokuva.

Osa 2: Mikä innostaa lukemaan?
Ehdottakaa Read Hour -palkinnon saajaa!

Read Hour -palkinto on tunnustus teosta, joka on innostanut lapsia ja nuoria lukemaan viimeisen vuoden aikana. Historian ensimmäinen Read Hour -palkinto jaettiin syyskuussa 2021. Nuoret äänestivät voittajaksi Mike Bäckin, joka on tullut tunnetuksi tubettajana ja julkaissut useita kirjoja.

Kuka tai mikä taho ansaitsisi palkinnon tänä vuonna?

Palkinnon saaja äänestetään Read Hour Live -tapahtumassa 8.9.2022. Tänä vuonna nuoret saavat päättää voittajan lisäksi ehdokkaat! 

Keskustelkaa luokassa siitä, mikä tai kuka on innostanut oppilaita lukemaan tai kehittämään sanavarastoaan viime aikoina. Inspiraatiota voitte hakea viime vuoden ehdokkaista, joista voitte lukea lisää verkkosivuilta .

Ehdottakaa palkinnonsaajaa sen jälkeen lomakkeella viimeistään 29.4.:

Lasten ja nuorten säätiön asiantuntijaraati valitsee lopulliset ehdokkaat annettujen ehdotusten perusteella.

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö