TaidePaja

  • Taiteenala: monitaide
  • Kohderyhmä: koulupudokkaat / mielenterveyskuntoutujat yms. vaikeassa asemassa olevat
  • Alue: Lappeenranta

TaidePaja on tarkoitettu 16-29 vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea työelämään tai koulutukseen kiinnittymiseen. Toisin sanoen, ei ole paikkaa mihin mennä.

TaidePaja pilotoidaan 1.2.–31.12.2012. yhteistyössä Eksoten sosiaalipalvelujen ja Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimen kanssa. Jatkorahoitus on haussa, tavoitteena saada aikaan pysyvä työmuoto nuorten sosiaalisen tuen kentälle.

Ryhmä, 6-8 nuorta, kokoontuu kahdesti viikossa. Ensimmäisellä pilottijaksolla keväällä toimi yksi monitaiteellinen ryhmä, joka tuotti musiikkivideon. Syksyllä ryhmiä on kolme. NonStoppi kokoontuu maanantaisin. Sinne voi tulla oman työntekijän tai kaverin kanssa kerran tai useammin. Kynnys on matala, ei tarvitse kertoa kuin etunimi ja kirjoittaa se vihkoon tilastoja varten. Tiistaisin ja perjantaisin pyörii draamaryhmä, keskiviikkoisin ja torstaisin musaryhmä. Yhdessä tehdään teatteriesitys, jota esitetään viikolla 50 Lappeenrannan kaupunginteatterin Veerankammarissa.

Pajapäivään sisältyy yhdessä valmistettu lämmin ateria.

Jokaista ryhmää vetää taiteilija sekä sosiaalialan ammattilainen. Nuoret ohjautuvat pajalle oman työntekijän saattelemana. Aina nuori ei halua työntekijää mukaansa, omaehtoisuus on etu. Työote on etsivän nuorisotyön toimintamallin tyyppinen, se tukee nuorten osallisuutta ja voimavaraistumista.

TaidePajan toimintaidea on tekeminen ja innostaminen. Se saattaa olla nuoren ainoa side kodin ulkopuolelle. Yhteistyötä tehdään nuoria ohjaavien tahojen- aikuissosiaalityö, lastensuojelun jälkihuolto, lastensuojelu, nuorisopsykiatria, oppilashuolto, sosiaalinen nuorisotyö- kanssa. Mikäli nuori keskeyttää jakson, hänen kanssaan tehdään jatkosuunnitelmat ja mietitään elämäntilannetta olisiko jokin muu tukimuoto siinä kohdassa otollisempi.

Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa pajalla työmuotoihin. Kaikessa tekemisessä ja prosessissa pyritään löytämään nuorten omia vahvuuksia ja hyödyntämään näitä erilaisissa toiminnoissa ja tekemisessä. Työparityöskentely mahdollistaa tilan ja paikan yksilöllisille keskusteluille.

TaidePaja on prosessi, matka, jolla on tavoite. Pajajakson tuloksena voi olla vaikkapa valokuvanäyttely. Taidemenetelminä mm. musiikki, draama, tanssi, elokuvaus, kirjoittaminen ja käden taidot. Yhteistyötä tehdään kaupungin taidelaitosten kanssa.

Pajalle osallistuva nuori saa pajapäiviltä ylläpitokorvauksen täydentävänä toimeentulotukena sekä toimeentulotuen kaupunkikorttiin.

big_b604a7e556.jpg

big_504449e568.jpg

big_3dbb002791.jpg

big_7f928fb12d.jpg

big_b0f3ba0f61.jpg

big_9624b069ef.jpg

big_6841a9391b.jpg

big_d388e9022b.jpg

big_94f11bb3f0.jpg


TaidePajan ensimmäisen ryhmän työskentelyn tuloksena on syntynyt musiikkivideo,
jota esitetään elokuvateatteri Nuijamiehessä Lappeenrannassa Diktaattori-elokuvan alkukuvana 23.?27.5.2012.


FASADI

Musiikin tekoa
Musiikin tekoa

Oma kahvimuki
Oma kahvimuki

Koruja
Koruja

Musavideon käsikirjoitusta
Musavideon käsikirjoitusta

‹ Takaisin listaukseen