Siirry sisältöön

Maailma 2050: Kirjoitus­kilpailu tulevaisuu­desta

Lasten ja nuorten säätiön ja Werner Söderström Osakeyhtiön kirjoituskilpailu on avoin yläkoululaisille ympäri Suomen. Kilpailutekstien viimeinen lähetyspäivä on 18.4. Kirjoituskilpailun kieli on suomi. Parhaat kirjoitukset palkitaan.

Entä jos sinä saisit kuvitella tulevaisuuden? Millaisessa tulevaisuudessa haluaisit elää?  

Anna mielikuvituksesi lentää ja osallistu kirjoituskilpailuun tulevaisuudesta! Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomen yläkoululaiset joko opettajan johdolla tai itsenäisesti. Kirjoituskilpailu sopii esimerkiksi osaksi äidinkielen, yhteiskuntaopin tai ympäristöopin tunteja. Kilpailutekstien kieli on suomi. Parhaat kirjoitukset palkitaan.  

Lasten ja nuorten säätiö koostaa lisäksi saapuneista kilpailuteksteistä nuorten tulevaisuuskuvia, joita se käyttää työssään ymmärtääkseen paremmin, mitä nuoret ajattelevat tulevaisuudesta. Kooste nuorten tulevaisuusvisioista julkaistaan loppuvuodesta 2021.

Palkinnot

Kilpailun voittaja saa 200 € ja kirjapalkinnon koko luokalleen, mikäli osallistuu kilpailuun opettajan johdolla. Toiseksi sijoittunut saa 100 € ja kirjapalkinnon. Kolmanneksi sijoittunut saa 50 € ja kirjapalkinnon.

Kilpailun toteuttamista tukenut Tiedetoimittaijen liitto lahjoittaa kirjapalkintoihin Mari Heikkilän ja Tuukka Tammen toimittaman Viheliäs tiede – ja muita vaikeita uutisia.

Werner Söderström Osakeyhtiö varaa option siihen, että kilpailuun osallistuneista teksteistä voidaan tehdä kustannuspäätös kirjoittajan ja tämän huoltajan luvalla. Mikäli kirjoitus tai kirjoituksia päätetään julkaista, sovitaan siitä erikseen tekstikohtaisesti kilpailun jälkeen.

Tuomaristo

Lasten ja nuorten säätiön työntekijöistä koostuva esiraati valitsee 10–20 parasta tekstiä varsinaiselle tuomaristolle arvioitaviksi.

Varsinaisessa tuomaristossa ovat

Olli Alanen

Lasten ja nuorten säätiö, tuomariston puheenjohtaja

Toimitus

Tammen lasten- ja nuortenkirjat

Mona Eid

Ruskeat tytöt ry

Max Malka

Tuottaja, Endemol Shine Finland

Kuva: Arsen Sarkisiants

Arto O. Salonen

Futuristi, professori

Aikataulu

Kilpailu on käynnissä 5.3.–18.4. Kilpailutekstit on lähetettävä 18.4. viimeistään klo 23.59 tämän lomakkeen kautta .

Voittajat julkistetaan viikolla 21 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Tehtävänanto ja ohjeet osallistumiseen

Entä jos sinä saisit kuvitella tulevaisuuden? Millaisessa tulevaisuudessa haluaisit elää? 

Ajattele vuotta 2050. Millaista silloin on? Valitse vapaasti jokin tulevaisuuteen liittyvä aihe ja kirjoita siitä. Tekstin tyylilaji on vapaa. Voit pohtia tekstissäsi esimerkiksi yhtä tai useampaa näistä teemoista:

 • Minkälaisista asioista arkesi koostuu?
 • Mitä harrastat?
 • Minkälaiset asiat tuottavat sinulle iloa?
 • Mitä syöt?
 • Käytätkö teknologiaa? Miten?
 • Minkälaisissa kodeissa ihmiset asuvat? Missä ihmiset asuvat?
 • Millaisia töitä ihmiset tekevät?
 • Miten ihmiset liikkuvat paikasta toiseen?
 • Miten ihmiset tulevat toimeen toistensa kanssa?
 • Kenellä on valtaa? Kuka meitä johtaa?
 • Mikä on rahan merkitys?
 • Minkälainen on ihmisten suhde luontoon? Miltä ulkona näyttää?
 • Miten ilmasto on muuttunut?

Tekstiin tyylilaji on vapaa. Tekstin maksimipituus on 6 000 merkkiä välilyönteineen. Otsikoi kirjoituksesi itse.

Tekstin lähettäminen

Kilpailutekstejä voi lähettää 18.4. klo 23.59 saakka. Kilpailuteksti lähetetään alla olevan lomakkeen kautta. Vain lomakkeen kautta määräaikaan mennessä tulleet tekstit huomioidaan. Jokainen kirjoittaja lähettää tekstinsä lomakkeen kautta itse, vaikka osallistuisikin opettajan johdolla.

Lomakkeelle syötetään kirjoittajan koko nimi, syntymäaika, koulun nimi ja paikkakunta, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Mikäli kirjoitus on tehty opettajan ohjauksessa, syötetään myös opettajan yhteystiedot. Lataa mukaan kirjoituksesi (hyväksytyt tiedostomuodot ovat .doc, .docx, .odt, tai .rtf). Kirjoita myös dokumenttiin kilpailutekstisi alkuun kirjoittajan koko nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Nimeä tiedosto muotoon Etunimi_Sukunimi_Kirjoituskilpailu.

Lähetä tekstisi mukaan kilpailuun

Kilpailun rekisteriseloste

Tulevaisuus­visioiden koostaminen

Saapuneista kilpailuteksteistä koostetaan nuorten tulevaisuuskuvia, joita Lasten ja nuorten säätiö voi käyttää työssään ymmärtääkseen paremmin, mitä nuoret ajattelevat tulevaisuudesta. Kirjoituksia ei yhdistetä kirjoittajaan, kun visioita koostetaan yhteen. Tekstit analysoi ja niistä koosteen tekee Lasten ja nuorten säätiön tulevaisuusasiantuntija Otto Tähkäpää. Kooste julkaistaan loppuvuodesta 2021.

Kilpailu on osa Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -lukutaitokampanjaa. WSOY on yksi Read Hour -kampanjan pääyhteistyökumppaneista vuonna 2021. Maailma 2050 -kirjoituskilpailun toteuttamista on tukenut myös Tiedetoimittajien liitto.

Lisätietoja

Enni Sahlman

Viestintäpäällikkö

enni.sahlman@nuori.fi

Pysy ajan tasalla

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotTietosuojaselosteSaavutettavuusseloste

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö