Siirry sisältöön
Lahjoita

Tänä keväänä puhutaan rahasta – kolme vinkkiä taloustaitojen vahvistamiseen

13.02.2023

Jaa

Raha on tunneasia, ja sen puheeksi ottaminen nuorten kanssa voi tuntua vieraalta. Tänä keväänä nuorten kanssa toimivilla ammattilaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus vahvistaa omaa rahasta puhumisen osaamistaan. Koostimme kolme vinkkiä rahapuheen haltuun ottamiseksi.

Rahasta puhuminen koetaan usein varakkaiden ja talousasiantuntijoiden yksinoikeudeksi. Jotta jokaisella nuorella olisi yhdenvertaiset näkymät tulevaisuuteen, ihan kaikkien on voitava osallistua rahapuheeseen.  

Rahaan liittyvät asenteet opitaan jo kotona, mutta opettajilla ja muilla nuorten kanssa toimivilla ammattilaisilla on tärkeä rooli kestävän taloudellisen tulevaisuuden rakentamisessa.  

Lasten ja nuorten säätiö on järjestänyt Kestävä rahasuhde -työpajoja vuodesta 2020 lähtien. Työpajoissa ammatillisen opetuksen valmentavassa koulutuksessa opiskelevat nuoret käsittelevät omaa suhdettaan rahaan digitarinatyöskentelyn avulla.  

Työpajoissa nuoret käsikirjoittavat ja editoivat oman videon eli digitarinan. Vaikka monelle nuorelle oman talouden pohtiminen voi olla tylsää tai jopa ahdistavaa, Kestävä rahasuhde -tehtävien avulla rahasta puhumisesta tulee hauskaa, turvallista ja innostavaa.  

Ota rahapuhe haltuun – kolme vinkkiä kevääseen: 

1. Virittäydy tunnelmaan: Seuraa seminaaria 23.3. klo 13–16 

Millaista on kestävä talousosaaminen tulevaisuudessa? Seminaarissa tutustutaan ensin rahan historiaan Kansallisteatterin ja Metamorfoosin luokkahuone-esityksellä Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot. Sen jälkeen tulevaisuuden talousosaamisesta keskustelevat paneelissa Piia Aho, Mikko Kurenlahti, Anni Marttinen, Molybros ja Anu Raijas. Voit seurata Suomen Pankin Rahamuseossa järjestettävää seminaaria suorana lähetyksenä kotoa tai työpaikalta, yksin tai yhdessä nuorten ryhmän kanssa.  

Tilaisuus on osa kansainvälistä Global Money Weekiä , ja sen järjestävät yhteistyössä Suomen Pankin rahamuseon talousosaamiskeskus , Takuusäätiö , Marttaliitto ja Lasten ja nuorten säätiö.

Seminaarin ohjelma:

klo 13.00 Johdatus tilaisuuden teemaan
Minna Markkanen, Anna-Liisa Parkkinen ja Anu Raijas

klo 13.30 Teatteriesitys: Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot
Suomen Kansallisteatteri ja Teatteri Metamorfoosi

klo 14.30 Tauko

klo 14.45 Paneelikeskustelu
Piia Aho, Mikko Kurenlahti, Anni Marttinen, Molybros ja Anu Raijas

klo 15.45 Tilaisuuden yhteenveto
Minna Markkanen ja Anna-Liisa Parkkinen

Ilmoittaudu seuraamaan seminaarilähetystä 15.3. mennessä:

Ilmoittaudu seminaariin

2. Tule kokeilemaan itse: Verkkokoulutus 30.3. klo 12–16 

Haluaisitko oppia pehmeistä taloustaidoista ja kokeilla itse tarinatyöskentelyä rahasta puhumisen välineenä? Verkkokoulutuksessamme kuulet, kuinka nuorten rahaan ja kuluttamiseen liittyviä tunnetaitoja voi vahvistaa ja opit, kuinka voit käyttää Kestävä rahasuhde -materiaaleja omassa työssäsi.  

Ilmoittautumalla koulutukseen pääset Howspace-oppimisalustalle, jossa voit perehtyä aiheeseen ja tehdä kevyitä ennakkotehtäviä. Verkkokoulutuksen huipentavassa iltapäivässä pääsemme yhteisen jakamisen ja luovan työskentelyn äärelle.  

Ilmoittaudu verkkokoulutukseen 26.3. mennessä:

3. Hyödynnä omassa opetuksessa: Kestävä rahasuhde -materiaalit  

Missä päin kehoa rahaan liittyvät tunteet tuntuvat? Toiminko ostostilanteessa kuin Impulssi-Irma vai Maltti-Mudi? Voisiko hankalalta tuntuvaa raha-aihetta lähestyä tarinankerronnan kautta?  

Olemme suunnitelleet ja koonneet yhteen erilaisia pelejä, tunne- ja tietoisuustaitotehtäviä, kuuntelu- ja kirjoitusharjoituksia sekä digitarinatyöskentelykokonaisuuden. Toiminnallisten ja luovien harjoitusten äärellä tutustutte nuorten kanssa pehmeisiin taloustaitoihin esimerkiksi pohtimalla, millainen oma rahasuhde on ja mitä on kestävä kuluttaminen. 

Materiaalit sopivat erityisen hyvin osaksi TUVA-opetusta, mutta kuka tahansa nuorten kanssa työskentelevä voi hyödyntää materiaaleja työssään.  

Kestävä rahasuhde -materiaaleista ja -koulutuksista sanottua: 

“Kokonaisuudessaan hyvä ja toimiva koulutus. Ei liikaa teoriaa ja toiminnalliset tuokiot ihan parasta. Innostavat vetäjät.” 

“Monipuolinen esitys ja todella asiakeskeistä, mutta samalla äärimmäisen hienosti toteutettu rauhallinen ja kannustava ilmapiiri. Kiireisen arjen keskelle hieno tunne – keskittyminen ilman kiirettä – lämmin kiitos!” 

“Materiaalipaketissa on valtavasti välineitä, joita voin hyödyntää itse ja välittää niistä eteenpäin asiantuntijoille ja opettajille.” 

Lisätietoja:

Anna-Liisa Parkkinen 

anna-liisa.parkkinen@nuori.fi 

050 308 4215

Jaa

Lue lisää

Tässä ovat Spring 2024 voittajat

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusselosteKeräyslupa

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö