Siirry sisältöön
Lahjoita

Ensimmäistä kertaa jaettava Read Hour -palkinto on tunnustus lukemaan innostamisesta

05.08.2021

Jaa

Ehdota omaa suosikkiasi palkinnon saajaksi keskiviikkoon 1.9. mennessä. Palkinto on osa Read Hour -lukutaitokampanjaa, joka on käynnissä 1.–8.9.2021.

Read Hour -palkinto on tunnustus teosta, joka on innostanut lapsia ja nuoria lukemaan viimeisen vuoden aikana. Palkinnon saajan valitsevat nuoret itse. Kuka tahansa voi nyt ehdottaa palkinnon saajaa.

Suomessa tehdään valtavasti hyvää työtä lasten ja nuorten lukuinnon nostamiseksi. Uusi Read Hour -palkinto asettaa valokeilaan tämän työn tekijöitä. Palkinnon saajan valitsevat yläkouluikäiset nuoret äänestämällä. Äänestys tapahtuu kouluille suunnatun Read Hour Live -virtuaalitapahtuman yhteydessä 8.9. klo 10–11. Palkinnon saaja julkistetaan Read Hour Liven suorassa lähetyksessä.

Alla mainittujen ehdokkaiden lisäksi kuka tahansa voi ehdottaa lisäehdokkaita tällä lomakkeella 6.8. alkaen. Lopulliset valinnat ehdokkaista tekevät Lasten ja nuorten säätiön asiantuntijat. Omaa suosikkia voi ehdottaa 1.9. saakka.

Ehdolla palkinnon saajaksi ovat:

Krista Kososen lukupiiri

Näyttelijä Krista Kososen ja Werner Söderström osakeyhtiön lukupiiri on avoin kaikille ja kannustaa tarttumaan kirjoihin ennakkoluulottomasti. Krista haluaa ennen kaikkea madaltaa kirjoista puhumisen kynnystä. Lukupiiriä voi seurata ja keskusteluun osallistua Instagramissa ja Facebookissa. WSOY on Read Hour -kampanjan pääyhteistyökumppani.

LANU! Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuusfestivaali

LANU!-festivaali järjestettiin toista kertaa toukokuussa 2021. Nelipäiväinen tapahtuma on ilmainen ja sitä voi seurata YouTubessa ja sosiaalisessa mediassa. Festivaalin järjestää voittoa tavoittelematon LANU ry, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten lukuharrastusta ja lisätä kotimaisen lanu- ja young adult -kirjallisuuden näkyvyyttä.

Laulaja Robin Packalén

Robin Packalén on viime aikoina puhunut julkisuudessa avoimesti lukihäiriöstään. Hän on antanut kasvot sille, että jokainen voi olla omanlaisensa lukija. Robin haluaa omalla esimerkillään rohkaista muita luki- ja kirjoitusvaikeuksien kanssa kamppailevia.

Lukulahja lapselle: neuvolassa jaettava kirjakassi

Lukulahja lapselle -ohjelma jakaa vauvaperheille kirjakassin neuvolatarkastuksen yhteydessä. Kassi sisältää lorukirjan vauvoille ja iltasatukokoelman leikki-ikäiselle. Kirjakassi on saatavilla useilla eri kielillä ja sen tavoitteena on tarjota tasavertaiset mahdollisuudet varhaislukemiseen kaikissa Suomen vauvaperheissä. Ohjelmaa pyörittää Lukukeskus ja sitä rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.  

@poc_lukupiiri Instagramissa

Poc-lukupiirissä luetaan poc-kirjailijoiden teoksia romaaneista sarjakuvien kautta lastenkirjoihin. Tiliä ylläpitävät Aracelis ja Téri jakavat lukuvinkkejä ja arvostelevat lukemiaan kirjoja Instagramiin sopivaan tyylin. Poc on lyhenne sanoista person of colour, eli tili keskittyy nostamaan esiin kirjoja ja kirjailijoita, jotka eivät aina pääse muuten isosti esille. Samalla tili sisältöineen tarjoaa samastumispintaa muille poc-nuorille. 

@Tarinannuppuja TikTokissa

TikTok-tilillä tuodaan esille paitsi tekijänsä rakkautta Harry Potter -sarjaa kohtaan, myös laajasti lukuharrastusta ja kirjallisuutta. Noin 10 000 seuraajalleen tili tarjoaa runsaasti lukuvinkkejä esimerkiksi young adult -kirjallisuudesta. Hauska sisältö hyödyntää oivaltavasti TikTokille ominaisia piirteitä ja trendejä.

Tim Sparvin lukupiiri

Jalkapalloilija Tim Sparvin ja kustantamo Förlagetin lukupiirin tavoitteena on madaltaa lukemisen kynnystä sellaisilla ihmisillä, joiden on vaikea innostua lukemisesta ja löytää lukemista. Tim on erityisen huolissaan nuorten lukemisesta ja haluaa korostaa sen tärkeyttä. Ruotsinkielistä lukupiiriä voi seurata Facebookissa. Förlagetin suurin omistaja on Moomin Characters, joka on Read Hour -kampanjan pääyhteistyökumppani.

Tubettaja Miklu

Miklu on yksi Suomen suosituimmista tubettajista. Hän haluaa tehdä lukemisesta hauskaa ja on julkaissut Otavalta kolme kirjaa. Kirjoilla halutaan tavoittaa myös sellaisia lukijoita, jotka eivät aiemmin ole helposti tarttuneet kirjaan. Miklun kirjat ovat olleet Suomen myydyimpien joukossa niin paperi-, äänikirja kuin e-kirjamuodossa.

Jaa

Lue lisää

Tässä ovat Spring 2024 voittajat

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusselosteKeräyslupa

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö