Siirry sisältöön
Lahjoita

Kevätjuhlapuhe: Tulevaisuus toivoa täynnä

01.06.2021

Jaa

Kirjoittanut

Sara Peltola

Parahin nuori, elämäsi risteyksessä oleva arvokas ihminen.

Viime vuodet ovat olleet täynnä epävarmuutta ja myllerrystä. Joskus voi olla vaikea nähdä, mitä hyvää tulevaisuus voisi tuoda tullessaan. Et ole näiden fiilisten kanssa yksin. Haluan nyt kuitenkin välittää sinulle terveiset yli kahdeltakymmeneltä upealta nuorelta, jotka kertoivat minulle pari viikkoa sitten, mikä antaa heille toivoa tulevaisuudesta.

Nuoret listasivat esimerkiksi näitä:

Teknologian kehittyminen.

Isossa osassa maailmaa on rauha.

Tiede ja edistys. Lisääntyvä tieto maailmasta avaa aina vaan uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja.

Rehellisyys. Kerrotaan asiat niin kuin ne ovat esimerkiksi aliarvioimatta nuorten ymmärrystä ja tietoa maailmasta.

Esikuvat ovat tärkeitä! On inspiroivaa nähdä muiden ihmisten esimerkkejä siitä, miten asioihin on vaikutettu ja vaikeuksista selvitty aiemmin.

Omat tavoitteet ja unelmat. Näistä on tärkeää uskaltaa puhua myös ääneen.

Ystävien tuki ja tukena oleminen muille. Itsensä kannattaa ympäröidä samanhenkisillä ihmisillä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista. Esimerkiksi ilmastoahdistukseen auttaa samoja arvoja jakavien ihmisten kanssa keskusteleminen ja toimiminen. Kavereita voi tukea pienillä arkipäiväisillä teoilla.

Asioita voi tarkastella myös eri suunnista. Esimerkiksi perheen kanssa jutellessa saa uusia näkökulmia ja näkemystä siihen, miten asiat ovat aiemmin historiassa kehittyneet.

Oma positiivinen asenne on tärkeä. Kannattaa jaksaa uskoa siihen, että pystyy itse vaikuttamaan ja omilla pienilläkin teoilla on väliä. Olemme osa isompaa palapeliä.

Kansalaisyhteiskunta. Mielenosoitukset, kansalaisliikkeet ja muu kansalaisyhteiskunnan toiminta ovat vieneet esimerkiksi ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen oikeuksia valtavasti eteenpäin vaikkapa 30 vuoden takaisesta. Töitä kuitenkin riittää vielä. Sosiaalinen media mahdollistaa liikkeiden leviämisen, esimerkiksi kansainvälisen valtavan ilmastolakon järjestämisen ja näkyvyyden.

Kaikkeen ei voi vaikuttaa. On tärkeää myös tunnistaa asiat, jotka eivät ole omassa kädessä ja oppia päästämään niistä irti.

Omien etuoikeuksien tunnistaminen. Meillä Suomessa on monella asiat kansainvälisesti katsoen todella hyvin.

Seuraa myös positiivisia uutisia. Negatiiviset uutiset saavat helposti enemmän näkyvyyttä ja positiivisten asioiden havainnoiminen voi vaatia enemmän vaivaa. Se kuitenkin kannattaa, vaikka toki aikuiset voisivat tehdä positiivisten uutisten löytämisen helpommaksikin.

Ihmisten hyvyys antaa toivoa tulevaisuuteen. Lähtökohtaisesti ihmiset on hyviä.

Maailmassa on paljon hyvää, jota me voimme kaikki toiminnallamme myös ruokkia. Astu siis toiveikkaana kohti seuraavia seikkailuitasi!

Sara Peltola työskentelee projektipäällikkönä Toivoa tulevaisuudesta -hankkeessa , jossa vahvistetaan nuorten tulevaisuususkoa.

Jaa

Lue lisää

Yli 10 000 nuorta vietti Tulevaisuuspäivää näin he ajattelevat tulevaisuudesta

Psykologian opettaja Antti Heikkinen: ”Varsinkin ammattiin opiskelevat nuoret tarvitsevat tulevaisuustaitoja”

Tulevaisuuskoulu kutsuu nuoret Tulevaisuuspäivän livelähetykseen oppimaan tulevaisuusajattelua

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusselosteKeräyslupa

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö