Siirry sisältöön
Lahjoita

Mitä on kestävä rahasuhde ja miksi se on otettava haltuun?

21.08.2020

Jaa

Raha on tunneasia, ja siksi siitä on tärkeä oppia puhumaan jo nuorena. Asiantuntijamme Anna-Liisa Parkkinen kirjoittaa, miten vahvistamalla nuorten rahasuhdetta voimme rakentaa myös kestävämpää tulevaisuutta.

Kirjoittanut

Anna-Liisa Parkkinen

Lauantaina 22.8. vietämme maailman ylikulutuspäivää poikkeuksellisesti kolme viikkoa myöhässä. Se tarkoittaa, että olemme kuluttaneet maapallon uusiutuvat luonnonvarat loppuun tältä vuodelta, ja tästä eteenpäin elämme ikään kuin velaksi maapallolle. Koronakriisin aiheuttama viivästymä ei ole kuitenkaan toivottava muutoksen suunta, vaan tilanne olisi saatava haltuun myös uuden normaalin tilassa. Siksi kestävään kuluttamiseen, omistamiseen ja toimeentuloon liittyvät taidot ovat tärkeämpiä kuin koskaan. 

Tänään käynnistämme Lasten ja nuorten säätiöllä kolmevuotisen Kestävä rahasuhde -hankkeen, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuorten talouteen liittyviä tunnetaitoja ja edistää kestävän kuluttamisen kulttuuria luovan toiminnan kautta.  

Rahan ei tulisi aiheuttaa murheita yhdellekään nuorelle 

Nykyään rahasta puhutaan avoimemmin kuin ennen, mutta rahaan liittyvät ongelmat aiheuttavat edelleen pahoinvointia ja ahdistusta. Rahasuhde periytyy pitkälti sukupolvelta toiselle, ja siksi nuorilla on eriarvoiset lähtökohdat rakentaa omaa taloudellista tulevaisuuttaan. Heikko ylisukupolvinen taloustilanne voi ulottaa juurensa pitkälle aikuisuuteen.  

Tunteiden käsittelytaidot ovat vahvasti yhteydessä rahankäyttöön. Kuluttamalla paikataan mm. särkynyttä sydäntä, palkitaan itseä ja kuulutaan joukkoon. Tunnistamalla omat rahankäyttöön liittyvät tunteet voi myös tunnistaa omat käyttäytymismallit ja rakentaa itsenäisen ja kestävän rahasuhteen. 

Puhumalla raha-asioista ja käsittelemällä rahaan liittyviä tunteita ja toiveita haluamme ennaltaehkäistä hankalia rahasuhteita ja lisätä jokaisen toimintaamme osallistuvan nuoren luottamusta siihen, että heillä on taitoja hoitaa omia raha-asioitaan tulevaisuudessa. 

Kuka tahansa voi olla muutoksen tekijä 

Tulevaisuuden työelämän monimuotoisuus ja tulevaisuuden näkymien usvaisuus tarvitsevat rinnalleen uudenlaisia näkökulmia talouden hoitamiseen. Rahasta puhuminen ja siihen liittyvien positiivisten asenteiden vahvistaminen edistävät yhdenvertaisia mahdollisuuksia elää omannäköistä elämää. Tällöin nuori voi rakentaa tulevaisuuttaan siten, että raha-asiat ja henkilökohtainen talous on hallittu kokonaisuus, oli rahaa paljon tai vähän. 

Yhteiskunnassamme monet rahaan liittyvät asiat ovat yhä tabuja. Uskaltaisitko sinä kertoa nuorelle kuukausipalkkasi tai vaikka asuntolainasi tämänhetkisen määrän?

Jos taloutta ja sen ilmiöitä alkaa ottaa haltuun omalla ajattelulla sen sijaan, että antaa rahan hallita itseään ja halujaan, voi rahaa alkaa käyttää välineenä muutokseen laajemminkin. Kun oma rahasuhde on kestävällä pohjalla, voimavarat riittävät pohtimaan myös sitä, kuinka kuluttaa eettisesti ja kuinka vaalia yhteistä omaisuutta ja luonnonvaroja, jotta niistä voisivat hyötyä myös tulevat sukupolvet. 

Kuka tahansa voi olla se henkilö, joka ottaa esiin keskeisiä toimeentuloon ja rahaan liittyviä kysymyksiä, ja alkaa etsiä niihin vastauksia. Yhteiskunnassamme monet rahaan liittyvät asiat ovat yhä tabuja. Uskaltaisitko sinä kertoa nuorelle kuukausipalkkasi tai vaikka asuntolainasi tämänhetkisen määrän? Rahasta vaikenemisen kulttuuri on syvällä, ja sen perinteen jatkaminen tekee meistä entistä köyhempiä kulttuurisesti, sillä se syventää kuilua erilaisten ihmisryhmien välillä. 

Kestävä rahasuhde -hanke vastaa tarpeeseen rakentaa taloudellista hyvinvointia siten, että kaikki ihmiset voisivat olla osallisia siitä. Koska raha-asiat kuuluvat kaikille.

Jaa

Lue lisää

Tulevaisuusajattelun taidot laajentavat näköaloja oman polun mahdollisuuksista

Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen

Pysy ajan tasalla

Tilaa Lasten ja nuorten säätiön uutiskirje, niin saat tuoreimmat kuulumisemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje
ToimintaSäätiöArtikkelit ja julkaisut
info@nuori.fi

Liisankatu 27 A 5 00170 Helsinki

Henkilökunnan yhteystiedot
LaskutustiedotRekisteriselosteSaavutettavuusselosteKeräyslupa

© 2020 Lasten ja nuorten säätiö