Julkaistu: 24.6.2019

Blogi: Pride on muutakin kuin sateenkaaritarroja

Helsinki Pride on saanut mukaansa tänä vuonna ison määrän yrityksiä – ainakin ehkä näkyvämmin kuin koskaan aiemmin. Sateenkaaren värien tunnustaminen on ehdottomasti kannatettavaa. Näillä ohjeilla voit näkyvästi edistää yhdenvertaisuuden toteutumista myös pride-aikojen ulkopuolella:

1. Julistaudu syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Tällä voit tehdä selväksi sen, että organisaatiossasi yhdenvertaisuuden toteutumiseen suhtaudutaan vakavasti. Pelkkä julistautuminen ei tietenkään riitä, mutta yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole mitään rakettitiedettä: siihen saa vinkkejä kampanjan sivuilta.

2. Ota huomioon kaikkien sukupuolten tasa-arvo toiminnassasi. Kun teet kyselyitä tai keräät osallistujatietoja, pohdi tarkkaan, onko sukupuoli tavoitteen kannalta olennainen taustatekijä. Anna ihmiselle mahdollisuus määrittää sukupuolensa myös muuksi kuin mieheksi tai naiseksi. Kun puhuttelet yleisöäsi, tunnista sukupuolittuneet ilmaisusi ja pohdi, ovatko ne tavoitteen kannalta olennaisia.

3. Puutu seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen perusteella tapahtuvaan syrjintään heti. Meillä kaikilla on mahdollisuus rakentaa toisille ihmisille turvallinen ympäristö elää ja olla, eikä se ole keneltäkään pois. Ole muutoksen esikuva tai kaikkien kauppa ja tarjoa kaikille kyytiä myös Helsinki Pride -viikon ulkopuolella!

Vinkit saa ottaa käyttöön, vaikkei olisikaan Helsinki Pridessa mukana. Meidän hyvien käytäntöjen koonnista löytyvät ohjaajan toimintaperiaatteet antavat myös lisää vinkkejä yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuuksiin.

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioimiseen liittyvissä asioissa voit aina kääntyä Setan jäsenjärjestöjen puoleen.

Kirjoittaja Tuomas Tirkkonen on työskennellyt Lasten ja nuorten säätiössä. Blogiteksti on alun perin julkaistu vuoden 2018 Helsinki Pride -viikon yhteydessä.

‹ Takaisin listaukseen