Julkaistu: 8.5.2019

Blogi: Kohti hyvää rahasuhdetta ja taloudellista mielenrauhaa 

Tänä vuonna olemme yhdistäneet voimamme Danske Bankin kanssa nuorten merkityksellisen tulevaisuuden hyväksi. Taloudellinen mielenrauha -työpajoissa VALMA-opiskelijat ovat kevään aikana käsitelleet suhdettaan rahaan ja talouteen. Kevään aikana olemme käyneet Keudan Nurmijärven sekä Vantaan ammattiopisto Varian Hiekkaharjun toimipisteissä, tavanneet aivan mahtavia nuoria ja saaneet nähdä, kuinka he hahmottavat raha-asioita omassa elämässään.

Kun Danske Bank otti meihin yhteyttä syksyllä 2018 ja ehdotti, että tulisimme mukaan vahvistamaan nuorten taloustaitoja, otimme ehdotuksen vastaan suurella mielenkiinnolla. Mutta samalla meille heräsi kysymys, miten Lasten ja nuorten säätiö voisi tähän haasteeseen vastata. Lopulta esitimme itsellemme seuraavan kysymyksen: 

Kuinka nuorten taloustaitoja voisi vahvistaa uudella tavalla?

Tutustuimme nuorille suunnattuun talousopetuksen tilaan Suomessa ja totesimme, että opetusta ja materiaaleja on paljon ja ne ovat hyviä. Se mitä huomasimme oli, että talouteen ja rahaan liittyvistä asioista puhutaan tavalla, joka on melko kaukainen nuorten elämästä ja arkikokemuksesta. Syntyi ajatus, että haluamme omassa toiminnassamme käsitellä nuorten rahasuhdetta taloustaitojen sijaan.

Rahasuhdetta, eli sitä henkilökohtaista, arkista rahan käyttöä ja talouden hallintaa, mihin kuuluu esimerkiksi ilon, surun, ahdistuksen, luottamuksen ja epävarmuuden tunteita, aivan kuten mihin tahansa tärkeään suhteeseen. 

Puhumalla rahasuhteesta tavoitteenamme on lisätä toiminnan henkilökohtaisuutta lähellä nuorten omaa elämää. Pohdimme sitä, miten kuluttaminen voi sekä tehdä onnelliseksi että jopa ahdistaa. Työpajoissa menetelmänä käytetään digitarinaa, jonka avulla rahasuhdetta pohditaan milloin kuvitteellisesta, milloin realistisesta näkökulmasta. Digitarinassa on keskeistä matalan kynnyksen toiminta, jossa jokainen nuori pystyy osallistumaan yksin ja ryhmässä.

Raha-asiat koskettavat jokaista 

Haluamme madaltaa nuorten kynnystä käsitellä aihetta ja puhua raha-asioista, niin ettei niistä kasva elämää hankaloittavia mörköjä. Kaikki eivät halua sijoittajaksi, mutta raha-asiat koskettavat jokaisen elämää ja tulevaisuutta tavalla tai toisella. 

Kohdatessamme nuoria kevään aikana olemme huomanneet, että raha-asiat ovat monen mielessä. Palkkaerot kiinnostavat ja rahan riittäminen huolestuttaa. Kuitenkin samalla harmittaa se, että kaikki elämässä tuntuu pyörivän rahan ympärillä. Näihin tunteisiin tartumme toiminnan myötä ja tuemme nuoria kohti taloudellista mielenrauhaa. 

Kirjoittaja on Taloudellinen mielenrauha -toiminnan parissa työskentelevä Lasten ja nuorten säätiön Oskar Sandqvist.

Lasten ja nuorten säätiö on yhteistyössä Danske Bankin kanssa kevään 2019 aikana aloittanut uuden Taloudellinen mielenrauha -toiminnan nuorten taloudellisen yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi. Toimintaa järjestetään vuoden 2019 aikana yhteensä kymmenessä toisen asteen ammatillisen oppilaitoksen kummiluokassa. Lue lisää toiminnasta täältä.

‹ Takaisin listaukseen