Julkaistu: 18.12.2018

Lämmin kiitos vuodesta 2018!

Lähes 24 000 nuorta sekä satoja opettajia, taiteilijaohjaajia, coacheja ja muita nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia sekä lukuisia tukijoita on osallistunut tänä vuonna toimintaamme. Lämmin kiitos jokaiselle mukana olleelle ja kaikille toimintamme mahdollistaneille tukijoille!

Dreams-ohjelmassa DREAMSTERIT tekivät vuoden 2018 aikana 82 suomenkielistä ja 32 ruotsinkielistä kouluvierailua tavoittaen noin 22 000 nuorta. Keväällä toiminta huipentui kolmannen kerran järjestettävään Unelmafoorumiin, jossa 700 yläkouluikäikäistä nuorta, sata opettajaa ja useita tulevaisuuden tukijoita kohtasivat. Syksyllä Dreams juhlisti Espoo-päivää Kauppakeskus Isossa Omenassa järjestetyillä kickoffilla.

Glow’ssa toteutettiin 11 elämäntaitoja vahvistavaa soveltavan taiteen projektia. Niihin osallistui yhteensä noin 160 vaikeissa elämäntilanteissa olevaa nuorta. Nuoret vahvistivat itsetuntoaan, rohkeuttaan ja sosiaalisia taitojaan muun muassa sirkuksen, teatterin, kuvataiteen ja lyhytelokuvan avulla. Toimintaa järjestettiin valtakunnallisesti eri yhteistyökumppaneiden kanssa kouluissa, sosiaalialalla ja yritysyhteistyönä. Nuorten elämäntilanteet vaihtelivat mielenterveyshaasteista lastenkodissa asumiseen, maahanmuuttajataustaan ja vanhempien eroon sekä vaikeuksiin löytää oma tie opintoihin tai saattaa koulu loppuun. 

Senegalissa ensimmäiseltä taiteilijakoulutuksen vuosikurssilta valmistui 86 nuorta sirkustaiteilijaa, muusikkoa ja vaatesuunnittelijaa. Sata nuorta aloitti opinnot vuonna 2018. Cirque du Soleil järjesti hankkeen kouluttajille toisen sosiaalisen sirkuksen koulutuksen. Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät Senegalissa hankkeen väliarvioinnin yhdessä paikallisten kulttuurituotannon opiskelijoiden kanssa. 25 yläkoulun opettajaa koulutettiin nuorten elämäntaitojen tukemisessa sekä osallistavien ja toiminnallisten opetusmenetelmien käytössä. 200 yläkoulun oppilasta osallistui elämäntaitokoulutuksiin sekä suunnitteli ja valmisti taidetta hyödyntävän, sosiaalisiin tai ympäristöön liittyviin teemoihin keskittyvän yhteisöprojektin. Elämäntaitojen, yrittäjyyden ja kansalaistaitojen vahvistuminen ovat nuorten mukaan toiminnan parasta antia.

Kotiossa musiikki-, kuvataide- ja teatterityöpajoja järjestettiin maahanmuuttajataustaisille nuorille Ammattiopisto Tavastiassa ja Faktiassa, Vanajaveden opistolla, Kiipulan ammattiopistossa sekä Lammin vastaanottokeskuksessa. Osallistujia oli yli 140. Nuoret järjestivät monia taidetempauksia: mm. Mikael Agricolaa juhlistavan interaktiivisen näyttelyn Hämeenlinnan pääkirjastossa, Rasisminvastaisen viikon työpajoja Nummen yhtenäiskoulussa, musiikillisen ja tanssillisen Flash Mobin yhdessä Hämeenlinnan Miniteatterin kanssa kauppakeskus Goodmanissa sekä monikulttuuriset iltamat Forssan teatteritalolla yhdessä Wahren-opiston näytelmäpiirin kanssa. Työpajoissa nuoret saivat rohkeutta käyttää suomen kieltä. Heille oli myös tärkeää päästä esittelemään omaa kulttuuriaan tempauksissa.

Taidot elämään -ohjelma on tavoittanut vuoden 2018 aikana lähes 700 Valma-opiskelijaa eri puolilla Suomea. Nuoret ovat osallistuneet elämäntaitoja vahvistavaan toimintaan: taidetyöpajoihin, coach-tunneille, uratarinaluennoille, työharjoitteluihin sekä Elämäntaitojen äärelle -päätöstilaisuuksiin. Lisäksi kuusi nuorta sai harjoittelupaikan, jossa keskityttiin työelämätaitojen vahvistamiseen ja onnistumisen kokemuksiin valmennetun työpaikkakummin avulla. Kymmenet opettajat, taiteilijaohjaajat ja AMK-opiskelijat ovat tukeneet nuoria löytämään oman polkunsa. STEA:n rahoittama kolmivuotinen Taidot elämään -hanke päättyy vuoden vaihteessa.

Tenhossa ilman koulutus- tai työpaikkaa olevat nuoret tekivät taidetta kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Elokuva-, sirkus- ja teatterityöpajoissa nuoret vahvistivat sosiaalisia taitojaan, itsetuntoaan ja rohkeuttaan toimia. Taidetoiminnan paikkaa sosiaali- ja nuorisotoimialalla avattiin Avaimia omaan polkuun -oppaassa sekä kolmessa loppuseminaarissa, jotka järjestettiin Oulussa, Tampereella ja Vantaalla. Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kolmivuotinen Tenho päättyi toukokuussa 2018. Tämän vuoden aikana Tenhoon osallistui 74 nuorta ja kaikkiaan koko kolmen toimintavuoden aikana yli 700 nuorta. Lisäksi Tenhossa kehitettiin nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten osaamista kouluttamalla sosiaali- ja nuorisoalan ammattilaisia, taiteilijoita sekä tulevia sosiaalialan ammattilaisia sosiaali- ja taidealan oppilaitoksissa. Nuorisotutkimusseura toteutti Tenhossa tutkimuksen, jossa tarkasteltiin taidetoiminnan merkitystä Tenhoon osallistuneiden nuorten elämänpoluilla sekä sitä, miten taidetoiminta istuu kuntien palvelurakenteisiin.

Joulukuussa 2017 käynnistyneen Sirkuksesta siivet elämään -hankkeen tavoitteena on sosiaalisen sirkuksen keinoin lisätä osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta maahanmuuttajataustaisten ja kantasuomalaisten nuorten keskuudessa. Hankkeen työpajoihin osallistui vuonna 2018 lähes 200 nuorta Vantaalla, Lappeenrannassa ja Tampereella. Sosiaalista sirkusta tehdään tunnetuksi myös nuorten kanssa työtä tekevien tahojen keskuudessa: noin 100 ohjaajaa, opettajaa ja viranhaltijaa tutustuu toimintaan tämän vuoden aikana. Lisäksi hankkeen puitteissa järjestetään peruskouluissa välituntisirkusta, johon kaikki koulun oppilaat voivat osallistua.

Kesäkuussa käynnistyneessä Alku-hankkeessa tuetaan nuorten polkuja kohti työtä ja koulutusta. Syksyn 2018 aikana on kontaktoitu useita eri alojen yrityksiä ja haastettu heitä mukaan tarjoamaan harjoittelupaikkoja nuorille.  Lisäksi yritysten henkilöstöä on pyydetty jakamaan oma uratarinansa nuorille ja kutsumaan nuoria tutustumaan yritykseen. Yhteistyötä on tehty yritysten ohella Valma-opiskelijoiden, ohjaajien ja opettajien kanssa. Syksyn aikana toiminnan piiriin tavoitettiin 61 nuorta.

Lämmin kiitos kaikille kumppaneillemme ja tukijoillemme, että olette sijoittaneet tulevaisuuteen ja tukeneet nuorten hyvän elämän puolesta tehtävää työtä.

#SIJOITANUORIIN

Academic Work

Adecco

Africulturban

Alma Media

Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Tavastia

Amos Rex

Arla

Aseman Lapset ry

CDK Global

Cirque du Soleil

Deloitte

Dentsu Aegis Network

Elämäntaitoverkosto

Espoon kaupunki

Euroopan sosiaalirahasto

Evald ja Hilja Nissin säätiö

Faktia

Gradia

Handi-Eco

Hangon kaupunki

Hartwall

Helsingin kaupunki

Helsingin PuuPakkaus

Henry Fordin säätiö

Helsinki Missio – Resonaari

HSL

Humanistinen ammattikorkeakoulu, HUMAK

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeenlinnan kaupunki

Hämeenlinnan Miniteatteri

Hämeenlinnan pääkirjasto

Hämeen Setlementti ry

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, JAMK

Kainuun liitto

Kainuun sote

Karto

Kajaanin kaupunki

Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta

Kauppakeskus Goodman

Kaupunkitapahtumat Espoo

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, KEUDA

Kiipulan ammattiopisto

KOT-säätiö

Kulttuurikeskus PiiPoo

Kulttuuriosuuskunta Uulu

La Factory

Lappeenrannan kaupunki

Laurea

L’Ecole Nationale des Arts, Dakar

Lempäälän Ehtookoto

Lieksan somaliperheyhdistys

Live

LähiTapiola

Länsirannikon Koulutus Oy, WinNova

Merikarvian kunta

Mesensei, Heippa-sovellus

Mikkelin insinööriopiskelijat MIO

Monster

Nokia

Nummen yhtenäiskoulu

Nuorisotutkimusseura

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Oulun kaupunki

Oulun tähtisirkus

Pirkanmaan elokuvakeskus

PMC Hydraulics

Rabbit Films

Salpausselän koulu

Salon seudun koulutuskuntayhtymä, SSKKY

Satakunnan ammattikorkeakoulu, SAMK

Sencirk

Silta valmennusyhdistys

Sirkus Magenta

Sirkus Tähti

Skyr Finland

SOL

Sorin Sirkus

Sosiaali- ja terveysministeriö

SPR Lammin vastaanottokeskus

Stadin ammattiopisto

STEA

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne

Stora Enso

Suomen Lions-liitto – Punainen Sulka

Suomen Nuorisosirkusliitto

Sydän-Lammin kyläyhdistys

Synapse Center

Svenska kulturfonden

Taaleri

Taidekoulu Estradi

Tampereen ammattikorkeakoulu, TAMK/TAOK

Tampereen kaupunki

Tampereen seudun ammattiopisto, TREDU

TBWA Helsinki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tieto

Tokmanni

Trade ry & Tio ry

Teknologiateollisuus

Turun ammatti-instituutti, TAI

Turun ammattikorkeakoulu, TURKU AMK

Turun kaupunki

Ulkoasiainministeriö

Unesco, Dakar

Urlus-säätiö

Vaara-kollektiivi

Wahren-opisto

Valmet

Vanajaveden opisto

Vantaan kaupunki

Varkauden kaupunki

Varkauden teatteri

Visma Enterprise

WorkPilots

WSOY

Wärtsilä

Yhteiset lapsemme

Dreamsterit: Jannika B, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Essi Hellén, Krista Kosonen, Tommy Lindgren, Pete Parkkonen, Laura Peippo, Christoffer Strandberg, Pamela Tola.

Sekä kaikki toimintaamme osallistuneet opettajat, taiteilijaohjaajat, coachit ja muut nuorten hyvän elämän puolesta työskennelleet ammattilaiset ja vapaaehtoiset.

KIITOS.

‹ Takaisin listaukseen