Julkaistu: 31.10.2018

Elämäntaitoja ja taide-elämyksiä nuorille

Lasten ja nuorten säätiö vie taidetoimintaa tukea tarvitseville nuorille. Tänä syksynä taidetyöpajat starttasivat muun muassa Helsingissä ja Vaasassa. Työpajojen kumppaneiksi saatiin Alma Media, Amos Rex ja Helsingin kaupunki sekä Wärtsilä.

Syyskuussa joukko helsinkiläisiä nuoria pääsi tutustumaan digitaalisen taiteen maailmaan Lasten ja nuorten säätiön, Alma Median ja Amos Rexin yhteisessä projektissa. Työpajajakson aikana nuoret ovat kokeilleet erilaisia digitaalisen kuvan tekemisen tekniikoita taiteilijaohjaaja Yasmin May Jaafarin ja Anni Rupposen opastuksella. Jaksoon kuuluu myös kurkistus studiovalokuvauksen maailmaan Alma Talentin valokuvaajan kanssa.

Työpajan teemaksi valittiin digitaalinen kuva, koska siihen useilla nuorilla on väline, eli kameralla varustettu puhelin, jo omasta takaa. Työpajajakson aikana sytytetty taiteen kipinä voi näin ollen saada jatkoa jakson päätyttyä.

Jakson aikana nuoret vierailivat Amos Rex -taidemuseossa. Vierailu oli monelle ensimmäinen museokokemus, mutta palautteen perusteella ei taatusti viimeinen.

”Tämä oli monelle nuorelle ensimmäinen vierailu taidemuseoon. Näyttely, joka suorastaan imaisi sisäänsä, sai nuorilta paljon kiitosta”, kertoo säätiön kehittämispäällikkö Anna Jussilainen.

Esittävä taide yhteisenä kielenä

Taidetoiminta ulottui tänä syksynä Vaasaan saakka, kun Lasten ja nuorten säätiön ja Wärtsilän yhdessä toteuttama työpajajakso starttasi ammattiopisto Vamiassa. Valma-luokkalaiset tutustuivat esittävään taiteeseen taiteilijaohjaaja Kaisa Laukan ja Anna Weidingerin opastuksella. Vaikka kaikki oppilaat eivät puhu suomea, yhteinen sävel löytyi yhdessä tekemällä. Taide voi toimia välineenä eri kieltä puhuvien tai eri elämäntilanteissa olevien ihmisten välillä.

”Taiteen soveltava käyttö on erinomainen tapa työskennellä yhdessä, vaikkei yhteistä kieltä välttämättä olisikaan. Ja tekemisen lomassa se kielitaitokin harjaantuu”, Jussilainen kertoo.

Lasten ja nuorten säätiön taidetyöpajat toteutetaan osana säätiön Glow-ohjelmaa. Glow’ssa tukea tarvitsevien nuorten ryhmät ympäri Suomen vahvistavat elämäntaitojaan, kuten itsetuntoa, rohkeutta ja sosiaalisia taitoja taiteen avulla. Vahvat elämäntaidot ovat nuoren avuksi polulla kohti opintoja ja työelämää. Alma Media, Amos Rex ja Helsingin kaupunki toimivat yhden työpajan yhteistyökumppaneina. Wärtsilä toimi yhden työpajan yhteistyökumppanina. Lue lisää: www.nuori.fi/glow

‹ Takaisin listaukseen