Julkaistu: 18.10.2018

Kehittämispäivä on keidas keskellä
hankehärdelliä

Hankemaailmassa tarpovalle kehittämispäivä tarkoittaa yhtä tai useampaa etappia rahoitushakemuksen ja loppuraportin välillä. Kehittämispäiviä järjestetään myös kolmannen sektorin ulkopuolella, ja on olemassa ainakin yksi pariskunta, joka pitää säännöllisin väliajoin parisuhteensa kehittämispäivän. Mikä hankkeen kehittämispäivänä kehittyy, vai kehittyykö mikään?

Yksinomaan kehittämiseen varattu päivä saattaa aiheuttaa joissain ihmisissä hilpeyttä. Kehittyminen kun harvoin tapahtuu ennalta määrättyyn kellonaikaan ennalta sovitussa paikassa. Kehitys tuppaa tapahtumaan pikkuhiljaa, mutta jatkuvasti, tekemisen sivutuotteena. Pelkkään kehittämiseen pyhitetylle päivälle on kuitenkin paikkansa, ja sille kannattaa varata aikansa.

Luovan työn ammattilaiset jäävät harvoin odottelemaan inspiraatiota, vaan ideoivat uutta silloin kun sitä tarvitaan. Kehittämispäivässä on paljon samaa luovan työskentelyn kanssa. Silloin lyödään viisaat päät yhteen, ammennetaan materiaalia onnistumisista ja haasteista, ja jalostetaan matskusta toimivia käytänteitä. Mietitään, mitä tuli tehtyä, ja miten sen voisi tehdä tulevaisuudessa entistä paremmin. Tasoitetaan polkua muille kulkijoille.

Kehittämispäivä on parhaimmillaan keidas keskellä arkista puurtamista. Silloin saa pysähtyä ja keskittyä ratkomaan aikaa vieviä haasteita ja pohtia rauhassa ratkaisuja. Saa luvan kanssa skipata arjen edes hetkeksi, kun hankehärdelli on päivän ajan suunnitellusti pausella.

Kun suunnittelet kehittämispäivää, kysy kumppaneiltasi, mitä he tahtovat oppia ja mitä he voisivat opettaa. Mikä on heille vaikeaa ja mikä helppoa. Yhdessä tehden päivästä tulee jokaiselle mielekäs. Sen sijaan, että yksi kaataa saavista tietoa muille, ammentakoon jokainen yhteisestä saavista itselle.

Kehittämispäivänä kerätään kokemukset yhteen kattilaan ja uutetaan niistä liemi, jota nauttimalla tulevaisuuden tekijät pääsevät hieman helpommalla. Pyörää ei kannata keksiä uudestaan, vaan lisätä jo olemassa olevaan vaikkapa sähkömoottori tai tavaravaunu. Sirkuksesta siivet elämään -hanke kutsui syyskuussa kumppaninsa koolle kehittämään ja kehittymään koko poppoon voimin. Päivän aikana painittiin haasteiden kanssa, iloittiin onnistumisista, kuunneltiin, puheltiin, väiteltiin ja naurettiin. Palautteiden perusteella kehittymistä toden totta tapahtui!

Olipa kyseessä säätiö, yhdistys tai yritys, pieni tai suuri porukka, varatkaa kehittämiselle aikaa. Pitäkää huolta, ettei suuna päänä pyyhältäessä kehittyminen jää tekemisen jalkoihin.

Kirjoittaja on Lasten ja nuorten säätiön SIRKUKSESTA SIIVET ELÄMÄÄN -hankkeen projektikoordinaattori Mertta Hätinen.

‹ Takaisin listaukseen