Julkaistu: 4.10.2018

Elämänhallintataitoja!

Vieraskynä: Elise Kyttä, Nuori kirkko ry.

Minulla on ollut varsinainen Gordon, vuorovaikutustaitojen viikko! Aloitin tämän viikon ohjaajien seminaarilla. Siellä pääsin miettimään muiden ohjaajien kanssa, miten voimme yhdistää draamapedagogiikkaa vuorovaikutustaitojen ohjaamiseen. Pääsimme matkalle Mikael Agricolan elämään lapsena Pernajassa ja lähtöön Viipuriin latinakouluun. Saimme samaistua Mikaelin koulukavereiksi Viipurissa ja antaa hänelle matkaohjeita ja kannustusta Turkuun lähtöön.

Mietin tuossa harjoitellessa, miten voin olla kannustamassa muita heidän ratkaisuissaan. Kuinka helposti sitä tulee ilmaistua oma mielipiteensä, eikä keskity kuuntelemaan, mitä se toinen haluaa oikeasti sanoa!

Viikkoni jatkui, kun yksi ohjaaja kertoi sunnuntain Helsingin Sanomien jutussa siitä, kuinka kotona lastenhuone pysyy järjestyksessä. Mitä tehdä ja miten kommunikoida omien lasten kanssa. Ja onko siisteys vain aikuisen ongelma?

Sain aloittaa viikon kouluttamalla Nuorten ihmissuhdetaitojen (Nuiskun) tulevia ohjaajia kolme päivää. Yhdessä näiden ”opiskelijoiden”, jotka olivat yliopisto-opiskelijoita (opettaja- ja jatkotutkinnon tekijöitä), kirkon nuorisotyössä olevia, opettajia ja yrittäjiä, sekä kätilön kanssa kävimme Nuisku-kurssin läpi kokien ja harjoitellen erilaisia vuorovaikutuksen tilanteita. Erityisesti aktiivista kuuntelua, minäviestejä, myös ongelmaan tarttuvia minäviestejä sekä kuuntelulle vaihtamista. Näitä taitoja harjoittelimme useiden esimerkkien kautta.

Suoraan koulutuksesta säntäsin lentokentälle ja kohti Budapestiä, jossa kokoontui yhteen lähes 50 Gordon-kouluttajaa ja -ohjaajaa ympäri maailman. Thomas Gordonin (1918-2002) syntymästä tulee tänä vuonna sata vuotta. Paikalla oli myös hänen vaimonsa Linda Adams.

Linda Adams on Gordon Training Internationalin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Oli hienoa tavata saman henkisiä ihmisiä ympäri maailman. Keskustelin Hong Kongista kotoisin olevan Odetten kanssa, joka sanoi, että on mukava tavata vieraitakin ihmisiä, kun meillä on yhteinen ”kunnioittava” kieli, eli tapa olla muiden kanssa vuorovaikutuksessa.

Hienoa se olikin, ei haitannut se, että tulimme erilaisesta taustasta, tunnustimme (tai olimme tunnustamatta) eri uskontoja, olimme eri-ikäisiä, meitä oli miehiä ja naisia nuoria ja vanhempia. Meitä yhdisti se, että voisimme viedä eteenpäin hyvää ja kunnioittavaa vuorovaikutusta, niin lapsille, nuorille, vanhemmille kuin johtajillekin, eli kaikille ihmisille!

Elämäntaidot hallintaan, hyvä vuorovaikutus, kunnioitus sekä itseä, että toista kohtaan. Samalle tasolle asettautuminen toisen kanssa ovat jo tutkimuksellisestikin merkityksellisiä asioita. Miten saisimme jokaisen suomalaisen lapsen ja nuoren kokemaan tämän?

Elise Kyttä
Kurssisihteeri
Nuori kirkko ry.

 

Tämä kirjoitus on osa elämäntaitoverkoston toimijoiden blogisarjaa. Elämäntaitoverkoston tarkoitus on edistää lasten ja nuorten elämäntaitoja. Sen toimijat ovat elämäntaitojen vahvistamisen asiantuntijoita. Verkostoon kuuluvat Aseman Lapset ry, EHYT ry, Koulutus Elämään Säätiö, Lasten ja nuorten säätiö, Nuori kirkko ry, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry, Nyyti ry, Suomen mielenterveysseura, Suomen sovittelufoorumi ry / VERSO-ohjelma, Suomen Lions-liitto ry  / Elämisentaitoja – Lions Quest -koulutusohjelma ja Suomen NMKY:n Liitto.

‹ Takaisin listaukseen