Julkaistu: 19.2.2018

Teatterista rohkeutta itsensä ylittämiseen

Varkautelaiselle Janinalle Varkauden teatterin Tenho-ryhmään osallistuminen oli käänteentekevä kokemus. Ryhmän toiminnassa Janina osallistui esityksen valmistamiseen ja ylitti itsensä nousemalla yleisön eteen. Osallistuminen ja itsensä ylittäminen antoi rohkeutta ja voimaa jatkaa keskenjääneitä opintoja. Varkauden kaupunki on osoittanut resursseja toiminnan jatkumiselle. Kirjoitus on kuudes osa juttusarjaa, jossa esitellään toukokuussa päätökseen tulevan Tenhon onnistumisia ja hyviä käytäntöjä.

Janina oli Varkauden Nuorten pajalla opintojen keskeytymisen jälkeen, kun Nuortenpajan ohjaaja kertoi Janinalle Tenho-ryhmästä. Ryhmän kautta viikkoon tulisi yksi hieman erilainen päivä, ja ryhmästä voisi saada itseluottamusta. Janina ei aiemmin ollut tykännyt olla ihmisten edessä koulussa tai muissa ryhmätilanteissa, ja oli jäänyt mieluusti huomion ulkopuolelle. Tenhon toimintaan tutustuessa Janinaa jännitti, keitä muita nuoria toiminnassa on mukana ja toivoi, ettei muut vain huomaisi häntä.

”Silloin, kun ohjaaja sanoi Tenhosta, mietin että kehtaanko mennä jos kukaan muu ei mee. Me käytiin silloin tutustumassa Tenhoon ja monet lähti kesken kaiken pois.” Janina kuitenkin uskalsi kaverinsa kanssa lähteä kokeilemaan Tenhon toimintaa. ”Alkuun oli tosi jännittävää, mut sitten uskalsin lähteä muiden juttuun mukaan”, kuvaa Janina teatteriryhmän toiminnan alkuvaiheita.

Toiminnassa pidettiin hauskaa

Ryhmän toiminnassa ohjaajat ja osallistujat rupesivat valmistamaan kohtauksia, joista koottaisiin esitys. Janina oli aiemmin jännittänyt esiintymistä esimerkiksi luokan edessä. Ryhmässä yhteisen tekemisen kautta muodostunut yhteishenki kuitenkin rohkaisi menemään esittämään omia kohtauksiaan muiden eteen. ”Kaverin kanssa siellä harjoteltiin erilaisia kohtauksia ja pidettiin oikeesti hauskaa.”

Lopputuloksena valmistettu esitys oli Janinalle merkittävä kokemus. ”Esityksen jälkeen pääs itku siellä lavalla, kun olin vihdoin ja viimein ylittänyt itseni”, Janina kuvaa kokemustaan.

Jatkopolku löytyi läheltä

Tenhon toimintaan osallistumisen jälkeen Janina oli puolen vuoden ajan Varkauden teatterilla hommissa. Nyt Janina suorittaa aiemmin kesken jääneitä opintojaan loppuun. ”Jos en olisi osallistunut Tenhoon, olisin varmaan vieläkin siellä nuorten pajalla. Tykkäsin olla teatterilla, enkä tiedä, olisinko vielä missään ilman sinne lähtemistä.”

Muille nuorille Janinalla on selkeä ohje: kannattaa tehdä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu, eikä välittää muiden puheista. ”Olen aiemmin hävennyt mennä mihinkään, jos muut eivät mene tai jos muita ei kiinnosta. Tenhosta opin, että kannattaa olla just se kuka haluaakin, se avartaa tosi paljon.”

”Toivon, että Tenhoonkin lähtee enemmän porukkaa ja että muutkin tajuaisivat, miten paljon se voi auttaa itseä eteenpäin. Siellä saa niin paljon itsevarmuutta. Haluun antaa muillekin mahdollisuuden siihen, että voi rohkaistua.”

Yhteistyöllä tulosta – teatteri jatkaa Tenhon toimintaa

Varkauden teatteri tekee Tenhossa yhteistyötä Nuortenpajan, etsivän nuorisotyön ja kaupungin sosiaalityön kanssa. Työn vaikutus on nähty myös järjestävissä organisaatioissa. Tenhon alusta alkaen toiminta on tavoittanut kiitettävän määrän nuoria, mikä on aktiivisen, monialaisen ja toisiaan kunnioittavan yhteistyön ansiota. ”Useampi nuori on tätä kautta löytänyt polun kohti uutta uljasta tulevaisuutta koulutuksen ja/ tai työpaikan muodossa”, kertoo teatterinjohtaja Kari Suhonen.

Paikka toiminnalle on löytynyt osana nuorten palveluverkostoa. Suhonen iloitsee: ”Toiminnan jatkumiselle on haluttu ja löydetty resursseja hankkeen päättyessä. Varkauden kaupunki osoittaa jatkossakin toiminnalle tilat – näillä näkymin paikallisen Ohjaamo-toiminnan yhteyteen tulevasta Nuorten Talosta ja Varkauden Teatterille myöntämänsä toiminta-avustuksen turvin teatteri pystyy palkkaamaan toimintaan taiteilijaohjaajat. Syksyllä 2018 toiminta jatkuu samalla volyymilla kuin hankkeen aikana ja tulevaisuudessa kajastelee suunnitelmat toiminnan laajentamisesta.”

Artikkelin kuva: Varkauden teatterin kevään 2016 Tenho-ryhmän esityksen markkinointimateriaalia.

Varkauden teatterilla ilman koulutus- tai työpaikkaa olevat nuoret osallistuvat teatteritoimintaan. Teatterin ammattilaisten kanssa nuoret saavat eväitä ja rohkeutta toisen ihmisen kohtaamiseen ja huomioon ottamiseen sekä oppivat työskentelemään ryhmässä. Nuoret löytävät itsestään uusia lahjakkuuden muotoja, heräävät luovaan ajatteluun ja saavat vahvistusta itsetunnolleen ja elämäntaidoilleen.

Lasten ja nuorten säätiön Tenhossa ilman koulutus- tai työpaikkaa olevat nuoret tekevät taidetta kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Elokuvan, sirkuksen ja teatterin avulla nuoret saavat työkaluja, joiden avulla opintoihin tai työelämään siirtyminen on helpompaa. Kolmevuotisen Tenhon rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Suomessa rahoitusta hallinnoiva viranomainen on sosiaali- ja terveysministeriö.

 

‹ Takaisin listaukseen