Julkaistu: 26.1.2018

Oulun Tähtisirkuksella kuntouttava työtoiminta luovan toiminnan kentäksi

Oulun Tähtisirkuksella Tenhon toimintaan osallistuvat nuoret lähestyvät liikuntaa mielekkäällä tavalla – sirkustaiteen kautta. Kuntouttavassa työtoiminnassa taiteellisesta työskentelystä kiinnostuneet nuoret tekevät paitsi fyysisempiä sirkusharjoituksia, myös sirkuspuvustuksia ja lavastuksia Oulun Tähtisirkuksen esityksiin. Onnistunut yhteistyö kaupungin kanssa auttaa sitouttamaan osallistujat toimintaan. Kirjoitus on viides osa juttusarjaa, jossa esitellään viimeistä toimintavuottaan käynnissä olevan Tenhon onnistumisia ja hyviä käytäntöjä.

”Olemme integroituneet osaksi kaupungin jo valmista kuntouttavan työtoiminnan mallia”, kertoo Oulun Tähtisirkuksen Uoti Huotari ja jatkaa: ”Erotumme kuntouttavan työtoiminnan toimijoiden joukosta positiivisesti taiteellisen, luovan työskentelyn ja toiminnan monipuolisuuden kautta.” Oulun kaupungin sosiaalityöntekijät, työllisyyspalvelujen ohjaajat ja etsivät nuorisotyöntekijät keskustelevat nuorten kanssa, ja ohjaavat osallistujat Oulun Tähtisirkukselle.

Toimintajaksot Tähtisirkuksen kuntouttavassa työtoiminnassa kestävät vaihtelevasti noin kolmesta viiteen kuukautta. Jakson päättyessä osallistujien kanssa käydään yhteinen keskustelu, jossa pohditaan myös osallistujien jatkopolkuja esimerkiksi harrastustoiminnan parissa. ”Osallistujista osa on löytänyt itselleen oman jutun sirkuksesta, joko elämään sisältöä tuovan harrastamisen tai harvinaisemmissa tapauksissa jopa ammattilaisuuden kautta. Jotkut nuorista ovat harrastaneet sirkusta lapsuudessaan, ja toimintaamme osallistumisen myötä ovat saaneet uudestaan kipinän sirkusharrastuksen pariin.”

Monipuolista sirkustoimintaa ja yhteistyötä

Oulun Tähtisirkuksen toiminnassa merkittävää on monipuolisuus ja erilaisille nuorille sopivan toiminnan löytyminen. ”Hyväksi olemme havainneet sirkuspuvustamisen ja lavastamisen sellaisten osallistujien kanssa, joilla on aiempaa kokemusta tai koulutusta käsitöistä. Käsillä tekeminen, keskittyminen, hyvän käden jäljen tuoma ilo palkitsee”, kuvaa Huotari.

Oulun Tähtisirkus tekee yhteistyötä kaupungin toimijoiden lisäksi myös paikallisen työpajan, Veeran Verstaan, kanssa. Veeran Verstas järjestää muun muassa kuntouttavan työtoiminnan ja palkkatuetun työn kautta taiteellista toimintaa. Tenhon toiminnan myötä Veeran Verstaan toimintamuotoihin on kuvataiteen ja teatterin rinnalle tullut sirkustoiminta.

Oulun Tähtisirkus tarjoaa monipuolista ja tasokasta sirkustaiteen opetusta kaikille ikäluokille. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret. Tenhossa Tähtisirkus tekee sosiaalista sirkusta nuorten kanssa.

Lasten ja nuorten säätiön Tenhossa ilman koulutus- tai työpaikkaa olevat nuoret tekevät taidetta kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Elokuvan, sirkuksen ja teatterin avulla nuoret saavat työkaluja, joiden avulla opintoihin tai työelämään siirtyminen on helpompaa. Kolmevuotisen Tenhon rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Suomessa rahoitusta hallinnoiva viranomainen on sosiaali- ja terveysministeriö.

‹ Takaisin listaukseen