Julkaistu: 25.9.2017

Elokuvan teko maittaa – yhteisessä kokonaisuudessa jokaisella on oma paikkansa

Pirkanmaan elokuvakeskuksella tamperelaisnuoret ovat valmistaneet elokuvia ammattilaisten ohjauksessa Tenhon puitteissa. Elokuvan tekeminen rakentaa nuorten yhteistyötaitoa ja nuoret oppivat toimimaan toisten ihmisten kanssa ja sitoutuvat yhteiseen päämäärään, elokuvan ensi-iltaan. Tenhon viimeisellä kaudella Tampereen kaupungilta löytyi toimintatilat Nuorten talon yhteydestä. Tämä on toinen osa juttusarjaa, jossa esitellään viimeistä toimintavuottaan käynnissä olevan Tenhon onnistumisia ja hyviä käytäntöjä.

Nuorten talon organisaatio on etsintävaiheessa. Pirkanmaan elokuvakeskus on saanut rahoitusta tulevalle vuodelle myös Tenhon elokuvatoiminnan tyyppiselle toiminnalle. Nuoret tulevat suunnittelemaan uuden tilan valaistuksen sekä huonekalujen ja valkokankaan sijoituspaikat. Jatkossa Pirkanmaan elokuvakeskuksen toiminta onkin osa laajempaa kokonaisuutta.

Tampereella sitoutuneita nuoria on ollut useita. ”Monet ovat ilahduttavasti päässeet erilaisille jatkopoluille. Elokuvan teko maittaa Tenho-nuorille edelleen, vaikka välillä projektin sääntöjen puitteissa on ollut vaikeaa löytää kaikki ehdot täyttäviä osallistujia”, kertoo vastuutaiteilijana työskentelevä Jari Forsman.

Helppokäyttöisellä välineistöllä on iso merkitys osallistumisen matalaan kynnykseen.  ”Useilla henkilöillä on pelkoja tekniikan suhteen. Nyt meillä on laitteisto, jolla elokuvia pystytään tekemään ensimmäisestä aihepalaverista valmiiseen näytökseen, joka järjestetään työtilassa tai oikeassa elokuvateatterissa.”

Pirkanmaan elokuvakeskus on ainoana Tenhon osatoteuttajista tehnyt yhteistyötä mielenterveyspalvelujen piirissä olevien nuorten kanssa. ”Olemme kokeneet tämän työskentelyn antoisana. On ollut välillä kummallista pyrkiä toteuttamaan hoitotyön metodeita taideprosessissa, silti kahden asian törmäämisessä on ollut useita valloittavia hetkiä, jolloin olemme saavuttaneet yhteisymmärryksen taiteellisen prosessin voimasta”, valottaa Forsman yhteistyön luottamuksellista onnistumista.

Toimintaa on ollut tiiviisti myös etsivän nuorisotyön nuorten parissa. Heidän kokemusasiantuntijansa, Tarleena, kirjoittaa kokemuksistaan seuraavasti:

”Miten voikaan muutama kuukausi muuttaa tytön sisintä niin paljon. Ohjaajan roolin saaminen oli minulle suuri kunnia, mutta toteutuessaan aiheutti miljoonia kysymyksiä. Eihän se ole yksinhaltijuutta, vaan ryhmän tavoitteiden yhtenäistämistä, joka oli suurin tavoitteeni.

Niinä hetkinä kun tämän ulospäin vahvan tytön valtasi pelko, sille ei annettu suurempaa mittakaavaa. Oikeastaan toivosta ja uskosta rakennettiin kasvupaikka ajatuksille ja ideoille, niin että jokainen osallistuja sai kokea tähtihetkensä. Suurin kiitos tästä kuuluu Jarille! Sitä suurempana asiana koen kuitenkin sen, että saimme yhdistettyä toiveemme kokonaisuudeksi, jossa jokaisella palasella on oma lähtemätön paikkansa.

Yksinkertaisuudessaan tarttuminen tekemiseen ja onnistumisen kokemukset saivat aikaan sen, että olen nyt opiskelemassa media-alaa, innolla odottaen, mitä kaikkea eteeni tuleekaan.”

Artikkelin kuvat ovat elokuvasta ”Lopulta yksin”, jossa Tarleena toimi ohjajana ja näyttelijänä sekä oli osaltaan tekemässä elokuvan ääni- ja musiikkimaailmaa.

Pirkanmaan elokuvakeskus on Tampereella sijaitseva alueellinen elokuvakeskus, jonka toimintaan nuorten ja lasten elokuvatyöpajat ovat kuuluneet jo vuosikymmeniä. Elokuvakeskuksella on myös oma elokuvateatteri ja se toimii monella eri tavalla elokuvakulttuurin edistämiseksi.

Lasten ja nuorten säätiön Tenhossa ilman koulutus- tai työpaikkaa olevat nuoret tekevät taidetta kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Elokuvan, sirkuksen ja teatterin avulla nuoret saavat työkaluja, joiden avulla opintoihin tai työelämään siirtyminen on helpompaa. Kolmevuotisen Tenhon rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Suomessa rahoitusta hallinnoiva viranomainen on sosiaali- ja terveysministeriö.

‹ Takaisin listaukseen