Julkaistu: 8.12.2016

Elokuvanteko on moniroolinen prosessi

Haastattelimme Tenhossa Pirkanmaan elokuvakeskuksella työskentelevää ohjaajaa Saara Välimäkeä elokuvan tekemisen merkityksestä nuorten elämässä. Tenhossa mukana olevilla taidemuodoilla – elokuvalla, teatterilla ja sirkuksella – on yhtäläisyyksiä, mutta myös omia erityispiirteitään nuorten elämäntaitojen vahvistajana.

”Projektista on hyötyä monelle elämäntilanteeseen katsomatta. Mahdollistaa monenlaiseen tekemiseen ja antaa vapauden toteuttaa omia visioita. Vapaus ja valinta olla mukana ja tekemässä projektia on hyvä juttu sellaisille joiden syystä tai toisesta ei ole mahdollista osallistua täysin sitovasti ja haluaa kuitenkin ottaa osaa.” – Nuoren palaute

Elokuvaa menetelmänä Saara luonnehtii monipuoliseksi ryhmätyöksi, jossa jokaiselle osallistujalle löytyy oma tehtävänsä niin kameran edessä kuin sen takanakin.  Tekniset välineet, kuten kamera ja mikrofoni, ovat myös välineitä, joiden avulla joudutaan olemaan kontaktissa toisten kanssa.

Elokuvaa tehdessä keksitään yhteinen aihe, jonka siivittämänä osallistujat kulkevat kohti yhteistä lopputulosta. ”Kuvaaja, äänittäjä, äänitarkkailija, ohjaaja, valaisijat ja näyttelijät toimivat yhdessä, jotta materiaali saadaan aikaiseksi. Virheitä tehdään varmasti, mutta turvallisessa ympäristössä huomaakin, että virheet ovat ihan ok”, Saara kertoo.

Elokuvan tekeminen ei pääty kuvausten päättymiseen. Jälkitöissä nuoret muun muassa tekevät musiikkia ja ääniefektejä elokuvaan, tekevät elokuvalle kannet piirtämällä tai kuvanmuokkausohjelmalla ja leikkaavat elokuvan. Prosessin lopuksi valmiista elokuvasta järjestetään yhteinen näytös, jossa nähdään yhteiset onnistumisen hetket.

Elokuvan tekemisestä siis jokainen osallistuja voi löytää tehtävän, jossa kokee olevansa hyvä. Ryhmäläiset tukevat toisiaan onnistumisissa ja nuori vahvistaa omaa itsetuntoaan kuin huomaamatta. Jokainen nuori on erilainen – elokuvanteossa jokaisen yksilön vahvuudet pääsevät esiin.

Kuva: Tenhon opiskelijaseminaarin työpajassa osallistujat pääsivät tutustumaan elokuvan tekoon.

‹ Takaisin listaukseen