Julkaistu: 10.12.2015

Jokaiselle on oma paikka

Aloitetaan mielikuvitusleikillä. Kuvittele, ettei sinulla ole huomenna paikkaa, johon mennä töihin. Tänään kotiin palatessasi kukaan ei ole odottamassa, eikä oikein ole energiaa nähdä kavereitakaan – jos niitä ylipäätään on. Asiat, jotka aiemmin ovat tuottaneet iloa, eivät jaksa kiinnostaa. Tulevaisuuden suunnittelu ahdistaa. On vaikea kokea, että yhteiskunnasta löytyisi sinulle paikka muualla kuin erinäisissä lomakkeissa, joiden täyttäminen on ainoa tapa saada toimeentuloa.

Monella kasvavalla ihmisellä edellä kuvattu on arkea. Eikä ole montaa vuotta siitä, kun itse olin vastaavassa tilanteessa. Minulla oli hyvä turvaverkko, sinnikkyyttä ja ammattini mukana tuomia taitoja tarkastella tilannetta itseni ulkopuolelta ja jopa uuvuttavaa optimismia ajatella, että asiat vielä muuttuvat hyväksi. Kaikilla ei ole turvaverkkoa tai taitoja, milloin koulukiusaamisen tai vaikeiden perheolojen vuoksi, milloin alan valinnan, joka ei johtanutkaan varmaan työpaikkaan. Optimismista on lyhyt matka kyynisyyteen vastoinkäymisten seuratessa toisiaan.

Elämäntaidoilla tukea kasvuun

Puhun kasvavista ihmisistä. Ihminen kasvaa läpi elämänsä. Mitä vanhemmiksi me tulemme, sitä enemmän meille on tapahtunut asioita, joista oppia ja kasvaa. Lapset ja nuoret ovat kasvunsa alkutaipaleella ja siitä syystä erityisen herkässä tilanteessa kasvua horjuttavien tekijöiden suhteen. Elämäntaitojen – kuten omien vahvuuksien tunnistamisen ja sosiaalisten taitojen – puute johtaa siihen, että pienetkin vastoinkäymiset voivat romahduttaa elämän rakennelmat alkutekijöihinsä.

Puhun kasvavista ihmisistä myös siksi, että on turha erottaa meitä aikuisia nuorista. Viiden, kymmenen tai viidentoista vuoden päästä jaamme työpaikan taukotilan ja olemme vertaisia ”niiden” nuorten kanssa. Aikuisuuteen astuminen ei ole riitti, joka muuttaa ihmisen täysin toiseksi vaan pikku hiljaa tapahtuva asia, jossa nuori ihminen ottaa vastuuta itsestään ja teoistaan. Siirtyy kokemuksineen vertaiseksi, työkaveriksi tai harrastuksiin viettämään mukavaa aikaa yhdessä minun ja sinun kanssa.

Jokaiselle on paikka

Palataan mielikuvitusleikin herättämään tunteeseen. Mieti, mitkä asiat elämässäsi ovat vaikuttaneet siihen, että olet löytänyt paikkasi yhteiskunnassa ja ympäröivät ihmiset elämääsi. Polkuja on monia. Minä ja muut työntekijät Lasten ja nuorten säätiössä pyrimme siihen, että jokaiselle nuorelle on oma paikka ja vaadittavat elämäntaidot – kuvittelemasi elämänkokemukset – paikkansa löytämiseen.

Minulle visiomme merkitsee sitä, ettei kenenkään kasvavan ihmisen tarvitse kokea olevansa olemassa vain lomakkeissa tai tilastoissa. ”Jokaiselle on paikka” tarkoittaa, että nuorilla on mielekästä tekemistä ja sosiaalisia kontakteja, joiden kanssa jakaa elämäänsä. Luovien ja toiminnallisten menetelmien sekä rohkaisevien kouluvierailujen kautta säätiöllä varmistamme, ettei yhteiskuntamme joudu menettämään nuoriaan.

Joulun alla kutsumme myös muita tekemään hyvää

Myrskyn joulukeräyksessä tavoitteena on kerätä 50 000 euroa jaettavaksi suoraan nuorten kanssa toteutettavien, pitkäkestoisten taideprojektien tukemiseen. Jokainen lahjoitus, pieni tai suuri, on erittäin tärkeä ja tervetullut.

 

Tuomas Tirkkonen on kasvava ihminen, jonka kasvua teatteri ja musiikki ovat vahvistaneet useissa eri elämän vaiheissa, teatteri-ilmaisun ohjaajan ammattiin asti. Tuomas koordinoi Lasten ja nuorten säätiön Myrskyä ja Tenhoa.

‹ Takaisin listaukseen