Julkaistu: 3.11.2015

Ajan hermolla: ekososiaalinen sivistys

Helsingin Sanomat: Arto Salonen toi koulujen opetussuunnitelmaan uuden käsitteen – ekososiaalisen sivistyksen

Ensi vuonna voimaan tulevassa opetussuunnitelmassa puhutaan ekososiaalisesta sivistyksestä. Termi pohjautuu dosentti Arto O. Salosen tutkimustyöhön, jossa hän on käsitellyt mm. kestäviä elämäntapoja ja vastuullista kuluttamista. Monitahoiseen termiin sisältyy laajaa ymmärrystä ihmisyydestä ja ihmisestä osana luontoa: ekososiaalisesti sivistynyt ihminen ymmärtää, että ihmistä ei voi olla olemassa ilman elinvoimaista luontoa. Kestävät elämäntavat ovat välttämättömyys.

Salosen mukaan tärkeintä on oppia, että jokainen voi joka päivä asettua osaksi ratkaisua: ”Kun kriittinen massa asettui osaksi ratkaisua, otsonikerroksen repeytyminen pysähtyi. Sama on vielä mahdollista ilmastonmuutoksen kanssa.” Hän uskoo, että maailma on nykyistä parempi, kun nykyiset yläasteikäiset ovat päättämässä.

Lue Arto Salosen viime keväinen haastattelu Helsingin Sanomien sivuilta.

Salosen oma blogi artosalonen.com

Dosentti Arto O. Salonen antaa tulevaisuudessa aikaansa myös säätiömme asiantuntijaraadissa, ja ekososiaalinen sivistys on vahvasti mukana säätiömme uudessa visiossa.

‹ Takaisin listaukseen