Julkaistu: 13.8.2013

Suomalaiset tarvitsevat vuorovaikutustaitoja

Toimittaja Matti Tyynysniemi puolusti (HS Merkintöjä 8. 8.) matematiikan merkitystä suomalaisessa koulujärjestelmässä.

Olen hänen kanssaan samaa mieltä matematiikan merkityksestä aivotoiminnan kehittäjänä ja tulevaisuuden innovaatioiden mahdollistajana. Tyynysniemi kuitenkin nosti taito- ja taideaineet, kuten draaman, ikään kuin matematiikan vähempiarvoiseksi vastakappaleeksi. Tämä vastakkainasettelu on täysin tarpeeton ja osoittaa heikkoa ihmistuntemusta.

Olen kiertänyt yli kahdessasadassa peruskoulussa ympäri Suomea sekä lukuisissa suomalaisissa yrityksissä kouluttajana, puhujana ja kansanedustajana. Yleisin kohtaamani ongelma, jonka kanssa kaikenikäiset ihmiset kamppailevat, on kykenemättömyys ilmaista itseään. Ihmisillä on valtavasti erilaisia lahjoja, taitoja, tietoa ja raakaa osaamista, mutta heillä ei ole riittäviä välineitä viestiä taidoistaan ja saada itsestään irti täyttä potentiaalia.

Toisinaan osaaminen tukahtuu pahoinvoivassa työyhteisössä, jossa vuorovaikutustaidot ovat hukassa. Viestinnän puute johtaa väärinymmärryksiin, eri ihmisten vahvuuksien sivuuttamiseen ja ammatti-identiteetin tyydyttämättömyyteen.

Viestintä, kommunikaatio, asiakaspalvelu ja verkostot ovat kaiken yritystoiminnan, kasvun ja kehityksen ytimessä. Näihin draamakasvatuksella pyritään. Nykyajan yritysmaailmassa kerran luodut verkostot eivät kanna loputtomiin. Kabinetit ovat murtuneet, ja verkostot luodaan uudelleen päivittäin ja globaalisti. Vastassa on monia tapa- ja toimintakulttuureita, jotka jo lähtötilassaan antavat nuorille huomattavasti paremmat viestinnän välineet kuin meillä. Vuorovaikutus on nähtävä ammattitaidon ytimessä.

Nuoret ovat valtakunnallisesti eriarvoisessa asemassa vuorovaikutustaitojen suhteen. Tarvitsemme pysyvän ja kattavan oppiaineen, joka tarjoaa kaikille samat ilmaisun välineet. Ammattitaitoisen opettajan johdolla jokaisessa koulussa voidaan samalla rakentaa yhtymäkohtia muihin oppiaineisiin ja päästä huippuosaamisen, hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen ytimeen.

Jani Toivola

kansanedustaja (vihr), työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen
Zest-tiimiläinen ja SLNS:n neuvottelukunnan jäsen

Helsinki

 

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidekirjoituspalstalla 9.8.2013. Lue kirjoitus HS:n sivuilta.

‹ Takaisin listaukseen