Taidetyöpajat

Lasten ja nuorten säätiön toiminnan tavoitteena on vahvistaa nuorten elämäntaitoja ja lisätä globaalia ymmärrystä. Elämäntaidot ovat taitoja, joita ei opita kirjasta lukemalla, mutta jotka ovat keskeisiä elämässä ja työelämässä pärjäämiseen. Elämäntaitoja ovat itsetuntemukseen ja omien vahvuuksien löytämiseen liittyvät taidot, mutta myös sosiaaliset vuorovaikutustaidot muiden ihmisten kanssa. Lue lisää elämäntaidoista täältä: Elämäntaidot

Taide on tehokas keino vahvistaa elämäntaitoja. Siksi luovat ja toiminnalliset menetelmät ovat Lasten ja nuorten säätiön toiminnan keskiössä ja niin ikään Taidot elämään -ohjelmassa.

Jokaisessa mukana olevassa VALMA-luokassa järjestetään vuosittain kaksi kolmen päivän pituista taidetyöpajaa, joissa nuoret työskentelevät yhdessä taiteilijaohjaajien ja opettajien kanssa. Yhteisen tekemisen avulla nuoret käsittelevät elämästään nousevia teemoja sekä pohtivat tulevaisuuttaan ja mahdollisuuksiaan.

”käsitys siitä, että mulla on luovuutta, on vahvistunut.”

Työpajojen toteuttamisesta vastaa joukko ammattitaitoisia taiteilijoita, joilla on pitkä kokemus nuorten parissa työskentelystä. Toimintakauden aikana nuoria käy tapaamassa tunnettu, omissa elämäntaidoissaan menestynyt henkilö. Innostajina toimivat Dreamsterit Jani Toivola, Pamela Tola, Essi Hellén, Krista Kosonen ja Tommy Lindgren. Lue lisää Dreamstereista täältä: #DREAMSTERIT

Koko vuoden kestävällä monialaisella toiminnalla tähdätään siihen, että nuori löytää omia vahvuuksia, oppii luottamaan kykyihinsä ja oivaltaa mahdollisuutensa. Tavoitteena on, että nuoret etsivät aktiivisesti opiskelu- tai työpaikkaa VALMA-luokan jälkeen ja haluavat aidosti päästä elämässään eteenpäin. Lisäksi heillä on parempi ymmärrys omista työelämävalmiuksista ja siitä, miten he voivat hyödyntää vahvuuksiaan eri aloilla.

Ohjelmassa tehdyn tutkimuksen mukaan toiminta on vahvistanut nuorten tulevaisuuden uskoa, parantanut oppilaiden mahdollisuuksia löytää oma polkunsa sekä kohottanut luokan yhteishenkeä. Tutkimuksen voi lukea täältä: Elämäntaitojen äärellä

Lukuvuosi 2016-2017

Taidot elämään -työpajat käynnistyvät jälleen syyskuussa. Kymmenen VALMA-luokkaa yhdeksällä eri paikkakunnalla osallistuu työpajoihin, jotka auttavat nuoria kehittämään elämäntaitojaan taiteen keinoin. Lukuvuonna 2016-2017 taidemuotoina ovat lyhytelokuva, musiikki sekä sirkus.

Musiikkityöpajoissa nuoret harjoittelevat kuvionuoteista soittamista, kirjoittavat lyriikoita ja säveltävät. Lisäksi musiikkipajoissa harjoitellaan itseilmaisua draaman keinoin. Lyhytelokuva-työpajoissa opetellaan kuvausta, äänitystä ja editointia sekä tuotetaan lyhytelokuva. Sirkustyöpajoissa nuoret pääsevät kokeilemaan eri sirkuslajeja, kuten jonglöörausta ja klovneriaa.

 

Kevään 2017 työpajat:

16.1., 19.-20.1. Musiikkityöpaja Tredu, Tampere

6.-8.2. Lyhytelokuvatyöpaja Tredu, Tampere

14.-16.2. Sirkustyöpaja Varia, Vantaa

15.-17.3. Sirkustyöpaja Luksia, Lohja

22.-24.3. Sirkustyöpaja VAAO, Valkeakoski

27.-29.3. Lyhytelokuvatyöpaja WinNova, Pori

29.-31.3. Musiikkityöpaja Luksia, Vihti

3.-5.4. Lyhytelokuvatyöpaja WinNova, Pori

18.-20.4. Lyhytelokuvatyöpaja SASKY, Sastamala

24.-26.4. Lyhytelokuvatyöpaja SSKKY, Salo