Historiaa

Suomen lasten ja nuorten säätiö - elämäntaitojen asiantuntija vuodesta 2001

Suomen lasten ja nuorten säätiö - Barn och Ungdomsstiftelsen i Finland - perustettiin huhtikuussa 2001. Idea säätiön perustamisesta tuli ministeri Pär Stenbäckiltä ja Heikki Järvenpäältä, jotka totesivat, että Suomesta puuttui yritysten kanssa yhteistyössä toimiva, ennaltaehkäisevää nuorisotyötä tekevä järjestö. Takana oli myös huoli lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Perustamisessa olivat Stenbäckin ja Järvenpään ohella mukana myös Suomen Lions-liitto, Folkhälsan ja Suomen Itsenäisyysrahasto / Aseman lapset ry.

Suomessa säätiön tavoitteena on yhdistää yhteiskunnallisen vastuun kantavat yritykset ja yhteisöt sekä niiden henkilöstö. Tarkoituksena on parantaa lasten ja nuorten elinoloja. Suomi oli Pohjoismaista ensimmäinen, jonne perustettiin International Youth Foundationin verkostoon kuuluva kansallinen säätiö.

Suomen lasten ja nuorten säätiön ensimmäinen hanke oli Wärtsilän kanssa toteutettu Tunti Lapselle -keräys, jonka tuotot lahjoitettiin osaksi kotimaan, osaksi Palestiinan nuorisotyöhön. Tunti Lapselle -keräyksiä toteutettiin myöhemmin muun muassa UPM-Kymmenen, TVO:n ja Metson kanssa.

Kehitysyhteistyöstä Zest-hankkeeseen

Suomen lasten ja nuorten säätiö on kymmenen toimintavuotensa aikana tavoittanut kymmeniätuhansia nuoria. Kehitysyhteistyö oli alusta asti mukana säätiön toiminnassa. Aluksi säätiö tuki rahallisesti muiden toteuttamia kehitysyhteistyöhankkeita, mutta jo vuonna 2003 säätiö käynnisti ensimmäisen, oman lähialueyhteistyöhankkeensa Venäjän Karjalassa, Kolja-projektin. Yhteensä säätiö on vuosina 2004-2008 toteutetussa Karjalan Lapsi -ohjelmassa tukenut noin viittäkymmentä hanketta Venäjän Karjalassa. Lisäksi säätiö on olemassaolonsa aikana toteuttanut kumppaniensa kanssa useita kehitysyhteistyöhankkeita Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa.

Säätiön kotimaan toiminta on käsittänyt suurta suosiota saavuttaneen Zest-ohjelman ohella lukuisia, elämäntaitoihin keskittyneitä projekteja. Vuodesta 2008 lähtien säätiö on panostanut toiminnassaan myös maahanmuuttajanuorten työllistämiseen OK! -hankkeen avulla. Myrsky, Taloustaitohanke ja Vastuullinen kesäduuni 2011 -kampanja ovat esimerkkejä säätiön uusimmista projekteista.

 

Löydä vahvuutesi - Luota kykyihisi - Oivalla mahdollisuutesi - Suomen lasten ja nuorten säätiö
Sivukartta | SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ, YRJÖNKATU 29 A, 00100 HELSINKI, saatio@nuori.fi, Puhelin 09 618 21 234