Dystopia-Utopia

  • Taiteenala: valokuvaus
  • Kohderyhmä: lastensuojelun piirissä olevat nuoret
  • Alue: Helsinki

DYSTOPIA / UTOPIA -projekti

DYSTOPIA/UTOPIA on taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien (FI) valokuvaukseen ja skenaariotyöskentelyyn pohjautuva taideprojekti, jonka vuosien 2013 ja 2014 suunnitteluun ja toteutuksiin on osallistunut valokuvaaja Gabriel Mellan (USA). Syksyllä 2015 Dystopia/Utopia -projekti toteutetaan yhteistyössä kahden eri helsinkiläisen instituution kanssa. Osallistujina ovat 12 – 17 -vuotiaat syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

Yhdessä projektin taiteilijoiden kanssa nuoret käsittelevät valokuvauksen keinoin tulevaisuuden näkymiään dystopian ja utopian käsitteiden kautta. Projektin työpajoissa nuoret pohtivat tulevaa ja valitsevat lähiympäristöstään omien kuviensa taustalle paikat, jotka edustavat kunkin dystooppista ja utooppista tulevaisuuden näkymää.

Näissä ympäristöissä nuoret osallistuvat kuvaustilanteiden rakentamiseen ja kuvaamiseen yhdessä taiteilijoiden kanssa. Yhdessä tätä hetkeä edustavan kuvan kanssa dystooppiset ja utooppiset kuvat muodostavat valokuvatriptyykin. Ydinkysymykset, joihin projektiin osallistuvat nuoret on haastettu vastaamaan, ovat: Kuinka voin välttää dystooppisen tulevaisuuden näkymän toteutumisen ja miten saavutan oman utopiani?

Dystopia / Utopia -näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä on esillä 2. – 25.10.2015. Näyttely koostuu paitsi aiemmista projektissa toteutetuista nuorten triptyykkimuotokuvista, myös dokumentaatiokuvista projektin eri toteutuskerroilta.

Näyttelyn ohessa järjestetään nuorisoryhmille työpajoja ja kaikille avointa oheisohjelmaa.

4.10. klo 12:30 – 13:30 Artist Talk, puhujina Tärähtäneet ämmät Katriina Haikala ja Vilma Metteri

17.10. klo 12 – 18 Taiteilija muutostekijänä yhteisössä -seminaari

25.10. 15 – 16 Artist Talk, puhujina Tärähtäneet ämmät Katriina Haikala ja Vilma Metteri

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja ne järjestetään Helsingissä Valokuvagalleria Hippolyten tiloissa osoitteessa Yrjönkatu 8 – 10.

‹ Takaisin listaukseen