Uusi Myrsky käynnistyy - rahoitusta viidelletoista nuorten hyvinvointia edistävälle paikallisprojektille

Suomen lasten ja nuorten säätiölle siirtyneen Myrsky-nuorisohankkeen uusi ohjelma on julkistettu. Ensimmäisenä rahoitusta saivat paikallishankkeet pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Kajaanissa, Satakunnassa, Keski-Suomessa, Järvenpäässä, Mikkelissä, Lempäälässä ja Kontiolahdella.


Suomen Kulttuurirahaston vuonna 2008 käynnistämä valtakunnallinen Myrsky-nuorisohanke siirtyi keväällä Suomen lasten ja nuorten säätiön alaisuuteen. Puoli vuotta kestäneen siirtymävaiheen aikana Myrskyn ohjelmaa on kehitetty yhdessä hankevetäjien, taiteilijoiden ja alan asiantuntijoiden kanssa. Nyt uusia paikallishankkeita päästään jälleen toteuttamaan.


- Uudessa Myrskyssä painopiste on entistä enemmän vaikeassa elämäntilanteessa olevissa nuorissa. Haastavimpia ovat elämän siirtymävaiheet: kasvaminen lapsesta teiniksi, peruskoulun päättyminen ja täysikäisyys. Tukeaksemme nuoria kaikissa näissä vaiheissa, Myrskyn ikähaitari laajenee 13-17-vuotiaista 12-29-vuotiaisiin nuoriin, kertoo Myrskyn projektipäällikkö Riikka Åstrand.


Ensimmäiset rahoitusta saaneet paikallishankkeet käynnistyvät vuoden alussa. Esimerkiksi Tampereella nuoret pääsevät tekemään teatteria ja sirkusta, ja Kontiolahdella kuvataidetta. Yhteensä rahoitusta jaettiin ensimmäisellä kierroksella 230 000 euroa.


- Vuoden alusta taiteilijoiden sekä sosiaali- ja nuorisotoimen lisäksi myös nuoret itse voivat hakea tukea projekteihinsa nettilomakkeella, mikä on uutta aiempaan toimintamalliin verrattuna, jatkaa Åstrand.
Nuoret pääosassa uuden ilmeen suunnittelusta lähtien

Uuden ohjelman yhteydessä myös Myrskyn ilme uudistui, kun Suomen lasten ja nuorten säätiö järjesti nuorille suunnittelukilpailun uudesta logosta. Kilpailuun tuli noin 50 ehdotusta ympäri Suomen. Uudeksi logoksi valittiin salolaisen Jere Perttulan työ. Voittaja ja neljä muuta finalistia Oulusta, Tampereelta, Helsingistä ja Hyvinkäältä kutsuttiin palkintomatkalle viettämään päivä mainostoimistossa.

- Kantava ajatuksemme on nuorista lähtevä taide ja kulttuuri ja sen eheyttävä vaikutus. Voittajalogossa tulee hienosti esiin Myrskyyn vahvasti kuuluva luova voima, Åstrand kiittelee.

Myrskystä tehdyn laajan tutkimuksen* mukaan taiteen tekeminen on lisännyt nuorten hyvinvointia sekä parantanut nuorten osallisuutta lähiyhteisössä ja yhteiskunnassa. Yhteistyö Nuorisotutkimusverkoston kanssa jatkuu ja uudessa tutkimusprojektissa aineistoa kerätään erilaisin taidelähtöisin menetelmin.

Uudessa Myrsky-hankkeessa rakennetaan lisäksi tiivis valtakunnallinen Myrsky-yhteisö niin nuorille kuin taiteilijoillekin. Myrskyn nettisivuilla jaetaan projekteissa tehtyjä taidetuotteita "virtuaalisella Myrsky-festivaalilla", Facebookissa keskustellaan kokemuksista ja taiteilijoille järjestetään koulutusta, työnohjausta ja vertaistukea.


Lisätietoja: Riikka Åstrand, Myrskyn projektipäällikkö, Suomen lasten ja nuorten säätiö, p. 050-5394555 tai riikka.astrand@nuori.fi

 

* Siivonen, Katriina & Kotilainen, Sirkku & Suoninen, Annikka (2011) Iloa ja voimaa elämään. Nuorten taiteen tekemisen merkitykset Myrsky-hankkeessa. Nuorisotutkimusverkosto.


Myrsky on Suomen lasten ja nuorten säätiön valtakunnallinen hanke, jonka lähtökohtana on usko taiteen eheyttävään ja identiteettiä rakentavaan vaikutukseen nuorten elämässä. Myrsky on vuoteen 2011 mennessä tavoittanut yli 14 000 nuorta 87:ssä projektissa, joita on tuettu yhteensä yli 5 miljoonalla eurolla. Keväällä 2011 hanke siirtyi Suomen lasten ja nuorten säätiön alaisuuteen Suomen Kulttuurirahastolta, joka aloitti Myrsky-hankkeen vuonna 2008. http://www.nuori.fi/myrsky

 

Suomen lasten ja nuorten säätiö

Löydä vahvuutesi - Luota kykyihisi - Oivalla mahdollisuutesi - Suomen lasten ja nuorten säätiö
Sivukartta | SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ, YRJÖNKATU 29 A, 00100 HELSINKI, saatio@nuori.fi, Puhelin 09 618 21 235